
Hoidised ja kastmed. Foto: Tartumaa toidupiirkond
Päevatoimetaja
Tartu Rakenduslik Kolledž (VOCO) korraldab Tartumaa toidupiirkonna programmis hoidiste konkursi „Tartumaa maitsed purgis“, milles oodatakse osalema nii algajad kui ka kogenud hoidistajad. Septembri lõpus kulmineeruva konkursi eesmärk on tutvustada ja väärtustada tartumaiseid tooraineid ning edendada hoidistamise oskusi erinevates vanuse- ja huvirühmades.

Hoidised ja kastmed. Foto: Tartumaa toidupiirkond
Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Tartumaa toidupiirkond 2025 eestvedaja Kristiina Tammets ütles, et hoidistamise populariseerimine aitab kaasa just kohaliku tooraine väärtustamisele. „Vanaemade sahvritest ja keldritest meile kõigile tuttavad hoidiste maitsed, mida mäletame lapsepõlvest, väärivad uuesti suuremat tähelepanu. Hoidised peidavad endas külluslikke maitseelamusi ja pakuvad isetegemise rõõmu. Lisaks kõigele muule on hoidistamise oskus oluline ka toidujulgeoleku seisukohalt, sest kui oskame oma saadusi hoidistada ning säilitada, ei pea me üheski olukorras muretsema tühja kõhu pärast,“ rääkis Tammets.
Hoidiste konkursile võib esitada nii soolaseid kui ka magusaid hoidiseid: salateid-kastmeid, moose, kompotte, mahlasid-siirupeid, marineeritud tooteid, samuti uudseid hoidiseid. Konkursil saavad osaleda kooliõpilased ja lasteaiarühmad, kutsekoolide õppurid, toitlustusettevõtted ning ka kõik teised hoidistamise huvilised kodukokkadest ja peredest kuni kogukondade ja seltsinguteni.
Hoidiste konkurss „Tartumaa maitsed purgis“ leiab aset Tartu Rakendusliku Kolledži (VOCO) ja Tartumaa toidupiirkonna koostöös. Konkursile võib esitada ühe hoidise igas kategoorias. Hoidis peab olema valmistatud vähemalt 50% ulatuses Tartumaalt pärit toorainest ja võimalusel inspireeritud Tartumaa toiduajaloost.

Hoidised ja kastmed. Foto: Tartumaa toidupiirkond
Tartu Rakendusliku Kolledži (VOCO) kutseõpetaja ja hoidiste konkursi üks korraldajaid Kairi Timusk märkis, et hoidistamine on taas ausse tõusmas ja korraldajate soov on innustada hoidistamisega tegelema veelgi rohkem inimesi. „Ootame konkursile Tartumaa vanu retsepte, mis on edasi antud vanavanematelt lastele, samuti loodame näha võistlustööde seas uudseid hoidiseid,“ selgitas Timusk. „Hoidiste konkurss väärtustab kohalikku toorainet ja siinseid tegijaid ning pakub ka võimalusi uuteks algusteks. Põnevad kombinatsioonid vanast ja uuest, tuginedes Tartumaa rikkale toiduajaloole, annavad võimaluse välja töötada päris uusi hoidiste retsepte, mille põhjal saaks hakata ka tootma.“
VOCO hoidiste konkurss lõpeb 28.09 ja hoidised (miinimumkogus 0,5 liitrit) tuleb tuua hindamiseks Tartu Rakenduslikku Kolledžisse ajavahemikul 29.-30.09 (aadress Kopli 1, Tartu / B-korpus, õpperestoran Meliss). Võistlustööle on vajalik kaasa panna hoidise nimi ja retsept (kasutatud toorained kogustega ja valmistamisviis), esitaja ees- ja perekonnanimi koos kontaktmeili ja telefoniga, hoidise valmistamise asukoht (küla, asula) ning hoidise loomise lugu või idee (soovi korral).

Hoidised ja kastmed. Foto: Tartumaa toidupiirkond
Hoidiste konkursi hindamiskomisjon, kuhu kuuluvad Tartu peakokad ja esindajad Tartu Rakenduslikust Kolledžist, Tartumaa Arendusseltsist, Tarumaa toiduvõrgustikust, hindab hoidiseid järgmiste kriteeriumite alusel: maitse ja lõhn; esitlus ja pakend; originaalsus; kohaliku tooraine kasutus; lugu või idee hoidise taga (lisapunkti toob seos Tartumaa toiduajalooga). Hindamine ja parimate väljaselgitamine leiab aset oktoobri alguses (01.-03.10). Hoidiste konkursi tingimused leiab VOCO kodulehelt (vt otselink siin). Tartumaa toiduajaloo uurimustega saab lähemalt tutvuda toidupiirkonna kodulehel (https://visittartu.com/et/toidupiirkond/).
Tartumaa toidupiirkond 2025 programm „Maitseelamused Võrtsust Peipsini“, kuhu kuulub ka VOCO hoidiste konkurss, pakub paljude osapoolte koostöös kõigile toiduhuvilistele mitmekülgseid tegevusi, mille üheks olulisemaks aluseks on piirkonna rikkalik toiduajalugu. Tartumaa toidupiirkond 2025 programmiga saab tutvust teha aadressil https://visittartu.com/et/toidupiirkond/.