TAGADIL AVAB ÜHEKS PÄEVAKS UKSED VANATEHNIKA SANATOORIUM

Harjumaal Tagadil avatud vanatehnikafännide sanatoorium.

Foto: MTÜ Eesti Vanamootorrattaklubi Unic-Moto

Päevatoimetaja

Pühapäeval, 6. oktoobril toimub Harjumaal Saku vallas legendaarne Tagadi Restauraatorite päev, millega lõpetatakse traditsiooniliselt Eestis vanatehnikahooaeg. Humoorikalt nimetatakse Tagadi laata ka vanatehnikahullude sanatooriumiks, kus raviks on roostes mootorratta- ja autojupid ning õlised mootorid. Sel aastal on sündmus suurem kui kunagi varem!

Harjumaal Tagadil avatud vanatehnikafännide sanatoorium.

Foto: MTÜ Eesti Vanamootorrattaklubi Unic-Moto

Tagadi Restauraatorite päev sai alguse ligi 30 aastat tagasi Eesti Vanamootorrattaklubi Unic-Moto liikmete eestvedamisel, kes korraldasid kokkusaamise vanamotikate detailide ostmiseks, müümiseks ja vahetamiseks. Esimesest korrast sai traditsioon ning tänaseks on sündmusest kasvanud kogujate-kollektsionääride kokkutulek ning väljapaneku seast leiavad endale põnevat vaatamist ja soetamist ka need, kes otseselt tehnikast ei huvitu. Oma koha on leidnud nii vanade müntide, märkide ja markide kogujad, Tarbeklaasi ja Lorupi klaasikunsti armastajad kui ka retro mänguasjade ning kodumasinate kollektsioneerijad.

Juba aastaid on Tagadi Restauraatorite päev olnud oma ligi 400 kauplemiskohaga Baltikumi suurim vanatehnikalaat, kuhu kogunevad ostjad ja kauplejad lähiriikidest Lätist, Leedust ja Soomest, aga ka Poolast ja Rootsist. Sündmus toimub kaks korda aastas – mai ja oktoobri esimesel pühapäeval. Omalt poolt püüab Unic-Moto lisaks laadamelule pakkuda ka muud põnevat, näiteks on vanade autode ja mootorrataste omanikud oodatud oma ilusaid sõiduvahendeid näitama. Klubi poolt korraldatakse sel sügisel Balti keti 35. aastapäeva puhul väljanäitus, kus näidatakse tsikleid, mis tänavu 20.-24. augustini kolme riigi vanatehnikarongkäigus Tallinnast läbi Riia Vilniusesse sõitsid.

Harjumaal Tagadil avatud vanatehnikafännide sanatoorium.

Foto: MTÜ Eesti Vanamootorrattaklubi Unic-Moto

Läbi aastakümnete on Tagadi sündmus olnud suureks abiks uunikumautode ja -mootorrataste taastamisel „musta numbri” vääriliseks. Lähiriikide ekspertide kinnitusel on Eestis vanatehnika restaureerimine väga kõrgel tasemel ning meil on märkimisväärne hulk enam kui 35-aastast vanatehnikat, mis vastab vanasõidukina registreeritava sõiduki tehnonõuetele ja originaalsusele kehtestatud nõuetele.


Tagadile on oodatud kõik inimesed, keda huvitab Eesti ajalugu ning kes tegelevad vanatehnika restaureerimisega või soovivad restauraatoreid nende hobis aidata. Eesti Vanamootorrattaklubi Unic-Moto eesmärk on ühendada vanamootorratta omanikke ja huvilisi ning vanatehnika säilitamine. Tagadi Restauraatorite laat leiab aset pühapäeval, 6. oktoobril kella 8-15. Sissepääs laadale maksab 5 eurot, kuni 16-aastastele tasuta. Parkimine nii autodele kui ka mootorratastele oli ja on tasuta. Mootorrattad on oodatud parkima Tagadi küla pool asuva tõkkepuuga värava juures asuvas kõvakattega parklas.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap