MULGIMAAL ESIETENDUS SÜDAMLIK RAHVATANTSULAVASTUS

Mulgi tantsulavastus. Foto: Külauudised

Päevatoimetaja

Mulgimaal esietendus pühapäeval südamlik rahvatantsulavastus „Aig veerep armu müüdä“, mida mängitakse Karksi-Nuia gümnaasiumi pargis 14.-17. juulini. Kuna planeeritud nelja etenduse piletid said eelmüügist kiiresti otsa, lisati mängukavva ka lisaetendus, mis toimub 16. juulil algusega kell 16.00.

Tegemist on tantsulise lavastusega mulkidest ja Mulgimaast, mida etendavad rahvatantsijad koos elava muusikaga. Elukaarest ja rahvakalendri tähtpäevadest põimitud südamliku loo lavastas Birgit Vallas.

Publik viiakse tagasi 19. sajandi ellu ühes Mulgimaa talus, kus lapsed jooksevad ringi, vanaema ketrab lõnga, isa teeb talutöid, ema kodutöid, noored käivad karjas, teevad päeval kodus tööd ja õhtuti jaksavad veel külapeale õitsile minna. Elu käib hooga, aga hoopis teisiti, kui me praegu harjunud oleme. Siiski on palju äratundmist ka praeguse aja perekonna ja inimeste vahel.

Lavastus palub võimaluse võrrelda ja tunnetada, kas ka vaatajas endas on mõndagi vana, tükk mulki või posu lusti, sest see on see, mida Mulgimaa folkloorilavastus endaga kaasa toob. Südamlik tantsulavastus lisab jalgadesse tantsulusti, kõrvadesse toredaid viisikesi, südamesse rõõmu ja teadmist, kuidas mulgid elasid – ja hinges elavad praegugi!

Tants mööda aastaringi

Tantsud ja tegemised liiguvad selles loos mööda aastaringi, mulgikeelsete kuude kaupa: süäkuu, küindlekuu, paastukuu, jürikuu, lehekuu, jaanikuu, einäkuu, lõikuskuu, mihklekuu, lehelangemisekuu, engekuu, talipühäkuu. Lavastuse meeleolu ilmestab kavalehelt leitud mõte Kõdari Jaagu sõnadega: „Sääl olli kik me varandus ja latsekeste ase, säng mängse meile viiulit, kääks siukude es lase. Sii kääks om pirle allendi, kuid aig me tarre kiilus, ja ütel päeväl latselaist miut kaane vahelt piilus.“

Kaasa teevad rahvatantsurühmad Samm Sassis, Winge, Kannapööre, TantsuTurel, Mari, Tirkajad, Segasummak ja Piirikpääd. Muusika on loonud Rasmus Kadaja ja Merili Kask. Muusikutest teevad kaasa Anu Taul, Andro Ojakäär, Ringa Vaiksaar, Kerli Kask, Regina Kask, Victoria Siigur ja teised kohalikud mulgi tegijad.

Rahvatantsulavastust „Aig veerep armu müüdä“ mängitakse Karksi-Nuias August Kitzbergi nimelises Gümnaasiumi pargis. Lavastus kestab umbes 1,5 tundi. Enne ja pärast etendust on avatud mulgipärane kohvik. Projekti rahastavad Eesti Rahvakultuuri Keskus ja Eesti Kultuurkapital. Rohkem infot leiab: https://fb.me/e/a8r851vsb

Share via
Copy link
Powered by Social Snap