AINULAADSED LEVIKIVI PINGID SINDIS

Levi istepink Sindi bussipeatustes. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Juba mõnda aega näeb Sindi linna bussipeatustes uusi istepinke, mis meenutavad aastaid tagasi Paikuse-Sindi Lions klubi paigaldatud pinke, aga nüüd on graniitkivile märgitud Levikivi tähis.

Tori valla majandusosakonna juhataja Jüri Puust ütles, et Raul Randväli, OÜ Levikivi, pakkus vallale omapäraseid istepinke, mille sarnaseid ei leidu mitte kusagil mujal Eestis. Puust kinnitas pealiskaudset sarnasust nende pinkidega, mida valmistasid ja paigaldasid mitmed aastad tagasi Paikuse-Sindi lõvid. „Oleme nendel pinkidel pehkima läinud plankusid välja vahetanud. Lõvide paigaldatud pinkide puuduseks on kivi ja puidu vahel õhuvahe puudumine. Seetõttu tekkib kokkupuute pindadele mädanik,” selgitas Puust.

Randväli kasutab samuti graniitkivi, aga tema valmistab pinke paremini läbimõeldult. Esmalt poolitab ta kivi ja seejärel lõikab sobivale kõrgusele hamba sisse. Plangu asemel kinnitab ta kividesse tehtud sisselõikesse prussi, mille ristlõige on 25 X 25 cm. Pruss ei puutu vahetult kivi pinnaga kokku. Väikeste plastmassist seibidega tõstetakse pruss pisut kõrgemale, et õhk saaks puidu ja kivi vahel liikuda. Levikivi pingid on ka vandaalide lõhkumisele vastupidavamad, arvab Puust.

Praegu on esimesed pingid paigaldatud Sindi linnapiiri ja Sindi kalmistu peatustesse, aga vald kavatseb neid veelgi juurde tellida.

Urmas Saard