NARVAS OSALEB VÕIDUPÜHA PARAADIL ÜLE TUHANDE RIIGIKAITSJA

Kaitseliidu Pärnumaa maleva orkester on aastast 2012 osalenud järjepidevalt kõigil võidupüha paraadidel ja alates 2015 nii Kaitseväe kui Kaitseliidu korraldatavatel paraadidel. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Päevatoimetaja

Kaitseliit tähistab 23. juunil võidupüha Narvas, kus pidupäev algab juba kell seitse hommikul riigilipu heiskamisega Narva linnuses ning kulmineerub paraadi ja maakaitsepäevaga.

Lisatahvel piirilinna piiril. Foto: Kaitseliit

Lipuheiskamisele järgneb pärgade asetamine Narva Garnisoni kalmistule ja kell 9:45 toimub Narva Aleksandri kirikus oikumeeniline jumalateenistus. Päeva tippsündmus, paraad Narva Peetri platsil, algab kell 11.00 Vabariigi Presidendi saabumisega, kuid üksused hakkavad rivistuma juba pool tundi varem. Paraadil osaleb tuhat riigikaitsjat nii Eestist kui välismaalt.

„Tänavune paraad on mitmes mõttes eriline, sest esiteks on see meeldetuletus kõigile Eesti inimestele, et Narva on Eesti linn ja Kaitseliit seob kogu ühiskonda. Teiseks on seekordne paraad tõenäoliselt oma osalejate arvu ja pealtvaatajate üldarvu tõttu üks suurimaid seni tehtud paraade,“ ütles paraadi peakorraldaja ülemveebel Andri Harkmann.

Ülemveebel Harkmann lisas, et kuigi tegemist pole esimese paraadiga Narvas, siis viimaste aastate sündmused annavad asukohale erilise tähenduse ning olles teatud mõttes ka osa integratsioonist, siis saadab laiemale üldsusele sõnumi, et Kaitseliit on turvavaibaks kogu Eestile.

Vabariigi President annab paraadil kaitseliitlastele ja naiskodukaitsjatele üle võidutule, mille nad viivad edasi oma kodumaakondadesse. Tänavused tuletoojad on Kaitseliidu parimad laskurid. Võidutuli süüdatakse paraadipäeva hommikul, ühendades selle jaoks muinastule ja Pärnumaalt toodava mälestustule.

Narvas rivistuvad üles kaitseliitlased, naiskodukaitsjad, kodutütred ja noorkotkad Kirde maakaitseringkonnast. Platsil saab marssimas näha Kirde maakaitseringkonna snaiprirühma ja võitlusgrupi võitlejaid. Liputoimkondadega osalevad paraadil Kaitseliidu kool, küberkaitseüksus ja valveteenistus.

Narvas marsivad ka partnerid politsei- ja piirivalveametist, vanglateenistusest ning päästeametist ja päästeliidust. Liitlasriikidest osalevad paraadil esindused Soomest, Leedust, Lätist, Taanist, Poolast, Ameerika Ühendriikidest, Ühendkuningriikidest, Prantsusmaalt ja Rootsist.

Marsiviise mängivad kokku kolm orkestrit – Kaitseliidu Pärnumaa maleva orkester, Tallinna maleva ja Jõgeva maleva ühendorkester ja sõjamuuseumi sõjaväeorkester. Lisaks saab paraadil näha ka Sakala maleva torupilliüksust.

Võidupüha tähistamine kulmineerub kell 12:00 algava maakaitsepäeva ja tehnika näitusega nii Peetri platsil kui ka väljaku kõrval asuval rohealal Puškini alleel, kus saab näha nii Kaitseliidu, kaitseväe kui ka liitlasriikide tehnikat ja võitlejaid.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap