PÄRNU LINNAORKESTRIL ON VÄRVIKÜLLANE JUUBELIHOOAEG

Pärnu Linnaorkester 30. hooajal. Foto: Urmas Luik

Annika Poldre

Pärnu Linnaorkester tähistab oma tänavust ümmarguse – 30. sünnipäevaga hooaega kontsertidega, mille pealkirjad on inspireeritud värvidest, luues kaleidoskoopilise muusikakava.

Maano Männilit, kes esitab Mõroslav Skorõki „Karpaatide rapsoodiat“, seob Pärnu Linnaorkestriga pikaajaline koostöö. Foto: Urmas Luik

17. märtsil toimunud kontsert nimetusega „Kaleidoskoop“ algas pidulikult Antonio Vivaldi muusikaga. Kuulsa barokiajastu helilooja Vivaldi Kontserdi nr 1 E-duur, op 8 „Kevad“, mis loodud aastal 1729, esitamisel kõlas viiulisoolo kontsertmeister Anu Männi esituses.

haruldane võimalus kuulda-näha

Publikul oli haruldane võimalus kuulda-näha mitut orkestri liiget ka solistina – Anu Mänd viiulil, Leonora Palu flöödil, Karin Sarv vioolal ja Chris Sommer füügelhornil andsid endast parima, esitades lisaks Vivaldile nii kodumaise autori Heino Elleri kui ka enam kui sada aastat tagasi tegutsenud saksa romantilise helilooja Max Bruchi ja itaalia helilooja Ennio Morricone loomingut.

PLO kontsertmeister Anu Mänd esitab Antonio Vivaldi loomingut, dirigeerib Mikk Murdvee. Foto: Urmas Luik

Sel kontserdil oli kuulajail taas võimalus näha orkestrit juhatamas meie väljapaistvat dirigenti Mikk Murdveed, kes on põhjanaabrite muusikaelu juba pikemat aega ilmestanud. Pärnu Linnaorkestri esimese külalisdirigendina on ta orkestriga käinud kontserdireisidel Euroopas. Pärnu Kontserdimaja laval oli tema leebe ja tundlik juhatamine jälle väga nauditav.

astus viiuliga rahva ette Maano Männil lustakais mägilase rõivais ning esitas enda seatud ukraina helilooja Mõroslav Skorõki „Karpaatide rapsoodia“

Peale vaheaega kõlasid solistide Leevi Rosina esituses viiulil Ernesto Chaussoni „Poeem“ op 25 ja Anete Peäske esituses flöödil Gabriel Faure Fantaasia op 79. Seejärel astus viiuliga rahva ette Maano Männil lustakais mägilase rõivais ning esitas enda seatud ukraina helilooja Mõroslav Skorõki „Karpaatide rapsoodia“, mis kirjutatud viiulile ja keelpilliorkestrile.

Pärnu Linnaorkestri solistid (vasakult) Karin Sarv, Anu Mänd, külalisdirigent Mikk Murdvee, Leevi Rosin, Leonora Palu, Anete Peäske ja Chris Sommer. Foto: Urmas Luik

Kaunis ja publikut kevadiselt ning romantiliselt häälestanud kontsert lõppes hoogsalt, andes lootust, et aastaaeg, mida väga on oodatud, lööb peagi särama nagu kaleidoskoop.