TARTU GÜMNASIST ARABELLA ANTONS VÕITIS X KOIDULA LUULEKONKURSI

Arabella Antonsi käes on auhind – L. Koidula portree, mille andis üle Koidula muuseumi juhataja ja konkurssi korraldaja Elmar Trink (paremal). Foto: Valter Parve

Eile, 9. märtsil lõppes Pärnus L.Koidula muuseumis 10. korda peetud üle-eestiline Koidula luulekonkurss täiskasvanutele. Finaalis pälvis võidu Tartu H. Treffneri gümnaasiumi 12. klassi õpilane Arabella Antons.

Annika Poldre, ajakirjanik

Konkursi tingimuste järgi tuli esitada kaks luuletust, üks L. Koidula sulest ja teine etleja oma valikul eesti autori avaldatud loomingust. Arabella Antons esitas Emajõe Ööbiku kirjutatud „Enne surma Eestimaale“.

„Issand, surres jätan maha Sinu hoolde isamaa – lahkuda ei süda taha raske hirmuohuga!“ kirjutas poetess kodumaast kaugel Kroonlinnas oma surma-aastal. „Tundub morbiidne,“ tunnistas luuletuse esitaja pärast võitjaks kuulutamist, „kuid tegelikult see nii ei ole“.

Koidula luuletust esitab konkursi Tartu finalist Arabella Antons. Koidula konkurss.
Foto: Valter Parve

Teiseks võistluspalaks valis ta 2022. a kevadel meie seast lahkunud poetessi Ave Alavainu „Fööniksi enesetapp“.

Pärast võitjate väljakuulutamist rääkis Arabella Antons, et teda on väga köitnud Alavainu luule, kuid kahjuks ei õnnestunud neiul luuletajaga kohtuda. Ta ise luuletusi ei kirjuta, küll aga meeldib talle neid lugeda ja nende üle mõtiskleda. Antons tegutseb Tartus Jakobi mäe teatristuudios, kus õpitakse tundma näitlejameisterlikkuse põhitõdesid ning ka eesti luuletajate loomingut. Arabella plaanib pärast gümnaasiumi lõpetamist minna Eesti Kunstiakadeemiasse lavakunsti õppima.

Koidula muuseumi juhataja Elmar Trink võtab seinalt maha Pärnu kunstniku Vello Paluoja loodud L. Koidula portree, et see auhinnana üle anda võitjale Arabella Antonsile (vasakul). Foto: Valter Parve

Koolinoortele korraldatakse Koidula luulekonkurssi eraldi luuletaja sünnipäeva eel nimetusega „Koidulauliku valgel“. Mullu sellel konkursil osalenud Arabella Antons pälvis sealgi võidu. Kevaditi, emakeele päeva paiku toimuval täiskasvanutele mõeldud konkursil saavad osaleda koolinoortest vaid gümnasistid.

Nagu tavaks, eelnevad lõppvõistlusele konkursid ehk eelsõelumised kohapeal. Need algasid veebruaris ja toimusid tänavu Võrus, Tallinnas, Tartus, Rakveres, Kuressaares ja Pärnus. Koidula muuseumisse saabus lõppvõistlusele 15 etlejat.

Luulekonkursi finaal toimus Koidula muuseumis papa Jannseni koolitoas.
Foto: Valter Parve

Konkurssi korraldavad Koidula muuseum ja Eesti Kirjanike Muuseumide Ühing, patrooniks on poetess Doris Kareva, kes osales ka žürii töös. Žüriisse kuulusid veel ERR-i ajakirjanik Kaupo Meiel ja Endla teatri näitleja-lavastaja Kaili Viidas. Luulekonkursi auhinnafondi toetavad Kultuurkapital, Pärnu linn, kirjanike muuseumid ja mitmed Eesti teatrid. Konkursi eesmärk on innustada täiskasvanute luule- ja etlushuvi üle Eesti ning arendada luule ettekandmise kunsti viljelemist.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap