IGA TEO TAUSTAKS ON POSITIIVNE KAVATSUS

Arvamus

Piia Karro-Selg, Raeküla Vanakooli keskuse juhataja

Piia Karro-Selg. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Jah, just hetkel alanud aasta on mulle Pärnumaale elama ja tegutsema asumise kahekümnes aastaring. Osa sellest ajast olen veetnud Külauudiste infoveski tegemisi jälgides ja päris mitmetel kordadel saanud ise kaasa aidata, et siinses keskkonnas midagi valgustavat lugeda/vaadata oleks.

Esmalt, tänud Külauudiste tegijatele, et hoiate sihikindlalt oma joont ja jäädvustate Eesti küla-, aga ka linnaelu tegemised ajaloolehekülgedele! Edu teile ja palju kaasategutsejaid!

Teiseks mõtisklen kirjatüki pealkirjaks valitud teemal. Juba kooliajast valdab mind päris keeruline harjumus kirjatükid esmalt mõttes valmis kirjutada, kuid enne selleni jõudmist veel pikalt heietada, teemat vahetada, uusi lähenemisi valida jne. Ise kutsun seda adrenaliini sõltluseks ehk kui enam kuidagi ei saa, siis viimase minuti kõige viimasemal sekundil jooksen kiiresti näppe liigutades ajaga võidu. Nii on hetkelgi, kui neid sõnu kirja panen!?!

Tegemist on väga praktilise psühholoogia valdkonnaga, mille lühend tähendab neurolingvistlist programmeerimist.

Head lugejad, viin teid nüüd viivuks kahekümne aasta tagusesse aega, kui olin kaks päeva pärast emadepäeva soetanud endale ja oma pojale Pärnu aedlinnakusse Raeküla ühe väga tagasihoidliku elamise. Kesk-Eestist suvepealinna kolinule polnud lihtsalt miski muu taskukohane. Aga see polegi hetkel nii tähtis. Palju olulisemaks pean seda, suve lõpus kutsusid head sõbrad Ave Eero ja Viive Einfeldt mind NLP praktiku väljaõppe kursusele. Tegemist on väga praktilise psühholoogia valdkonnaga, mille lühend tähendab neurolingvistlist programmeerimist. Koolituse esimeses moodulis tutvusime NLP peamiste printsiipidega ja üheks neist olid NLP taustaoletused ehk millegi enesestmõistetavaks pidamine või uskumus, mis alateadlikul ja/või teadlikul tasandil mõjutab meie käitumist, ümbritseva kogemist. Minu õpingute ajal oli NLP-teaduses neid oletusi 21, millest mind on seni oma igapäevaste tegemiste juures ja inimeste käitumise põhjustele vastuseid otsides kõige enam toetanud NLP 8 taustaoletus.

MINGIS KONTEKSTIS ON IGA KÄITUMINE KASULIK. IGA KÄITUMISE ALUSEKS ON POSITIIVNE KAVATSUS.

Tegemist on ühe kõige tähtsama, kuid sageli kõige enam vääriti mõistetud NLP printsiiga. See taustaoletus ei tähenda, et iga käitumist vaadatakse kui „õiget ja korrektset“, vaid rõhutab – kõik, mida inimene teeb, on loodud liikumiseks mõne seatud sihi suunas, rahuldamaks teatud vajadusi jne ehk kogu inimese käitumine teenib tema positiivset eesmärki! (lk 23, NLP praktiku õppematerjali I moodul). Robert Dilts, NLP üks suuremaid edasiarendajaid võttis selle taustaoletuse kokku sõnadesse „VALGUS PIMEDUSES – POSITIIVSETE KAVATSUSTE PRINTSIIP“.

Nagu ennist nimetasin, siis on tegemist minu lemmikuga. Olen saanud sellest palju abi oma igapäevaelus. Me ei esita ealeski küsimusi, kui kõik on hästi ja elu kulgeb rahulikult. Aga kui hakkavad tulema probleemid ja mured, siis asuvad kohe platsi rohked küsimused: miks üks või teine inimene käitub sedasi või teisiti? Loomulikult olen minagi kõige tavalisem inimene ja probleemide korral tulevad esmalt esile emotsioonid – kurbus, viha, takistusäng jne. Kuid õnneks olen õppinud NLPd ja sealhulgas saanud tunda taustaoletuste süsteemi. Nii tuleb päris tihti ette, et keerulistes olukordades teen korraks stopi ja mõtisklen, mis võis olla konkreetse isiku positiivne kavatsus, kui ta käitus agressiivselt, ründavalt jne. Mind on sellele mõtlemine hetkelisel peatumisel alati aidanud ja toetanud inimese nn telgitagusesse piilumisel!

Teen siinkohal sissepõike õppematerjali, mis toetab mõistmist, et isegi negatiivsel käitumisel esineb positiivne kavatsus…

→ AGRESSIIVSE käitumise positiivne kavatsus on sageli KAITSE.

→ HIRMU positiivne eesmärk on tihti TURVALISUS.

→ VIHA positiivne eesmärk võib olla PIIRIDE SÄILIMINE.

→ VAENU eesmärk võib olla MOTIVEERIDA INIMEST TEGUTSEMA.

→ Millegi sellise nagu VASTUSEIS MUUTUSTELE taga võib olla positiivne kavatsus TUNNUSTADA, AUSTADA ja PIDADA LUGU MINEVIKUST, KAITSTA END JÄÄDES MILLEGI TUTTAVA JUURDE, HOIDA KINNI MINEVIKUS TOIMUNUD POSITIIVSETES ASJADEST (lk 23-24, NLP praktiku õppematerjali I moodul)

Ma arvan, et pole ainus, kes võtab viimastel aastatel kogu maailmas toimuva kokku kui hulluse, millele nii paljud otsivad mõistlikke selgitusi. Siit see siis tuleb – 2024. aasta soov/soovitus kõigile Külauudiste tegijatele ja lugejatele. Otsigem igaüks eraldi ja kui võimalus, siis üheskoos kummaliselt ja agressiivselt käituvate üksikisikute, inimgruppide, valitsuste, parlamentide jpt positiivseid kavatsusi! Olgem selles tegevuses kannatlikud, kuid järjekindlad, sest isiklikust kogemusest saan kinnitada, et vaja on osadustunnet teise inimesega, tema omaduste, seisundite ja käitumisega; vaja on uurida minevikus ja isegi laiendada valikut olevikusündmuste kajastustest; lugeda raamatuid ja leida mõttekaaslasi, kellega koos loetu üle arutleda; keerata pilk endasse ja tunnetada, mis võiks olla ühe või teise teo taustsüsteemiks!

Uusaasta videotervitus: HEAD UUT AASTAT!

Sellisena see alanud 2024. aasta mõttearendus läbi minu kümnesõrmesüsteemi siia infoveskisse sündis. Palju armastust, aega iseendale ja koos oma perega ning hulgi kõige õigemaid valikuid!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap