SETO KOSTIPÄEVAL KUTSUVAD KOSTILE ILMAVERE POP-UP KOHVIK JA VEEL 19 KODUKOHVIKUT

Taivo Tenso Mõtsaveere Jutuss

Seto Kostipäiv ehk Setomaa kohvikutepäevad toimuvad 12.-13. augustil. Esmakordselt avab uksed Lenna Kuurmaa ja Lauri Mäesepa kohvik Ilmaveere Makuss Elo. Augustis saab uudistada pop-up kohvikut, maja tervikuna avatakse novembris.

Sel aastal on Seto Kostipäiv osa Tartu 2024 Lõuna-Eesti Kogukonnaprogrammist. Ürituse koordinaatori ja MTÜ Seto Küük eestvedaja Ülle Pärnoja sõnul tähendab see ka suuremat vastutust: „Tartu 2024 Kogukonnaprogramm lisab Seto Kostipäeva korraldusele juurde kohustusi, kuid ka uusi võimalusi. See kõik kokku paneb meid veelgi rohkem pingutama, et üritus pakuks parimaid elamusi ja samas toetaks kohalikku kogukonda ning oleks tervendav keskkonnale.“ Näiteks Ilmaveere Makuss Elo seab eesmärgiks kohviku jäätmevaba majandamise, Korraks Garaaži Alla taaskasutab kõikvõimalikku kraami ja Mõtsaveere Jutuss lähtub põhimõttest – null kilomeetrit kohviku tooraine kogumiseks.

Kostipäiv toimub üheteistkümnendat korda ja on Setomaa perenaiste jaoks märgilise tähendusega. MTÜ Seto Küük juhatuse liige ja Kostipäeva kohviku Inara Vanavalgõ Kohvitarõ perenaine Inara Luigas kommenteerib: „Sõltumata ilmast on Seto Kostipäiv täis päikest. Ootame kõiki ,,kostma” ehk meile külla. Igas kohvikus võtab vastu lahke pererahvas, kes üllatab Setomaa toorainest valmistatud koduste hõrgutistega. Kes neid maitseid, seto kultuuri ilu ja melu ise kogeda soovib, seab sammud Seto Kostipäevale.“

Igal aastal valivad perenaised ühe teema, millele rohkem tähelepanu pööratakse. Sel aastal on fookuses mahe must sõstar, sest väärtustlikku marja kasvatatakse palju koduaedades ja mahemarja ka suurematel põldudel. Igas kohvikus on midagi sellest marjast tehtud – kas soolast või magusat.

Tooraine kasvatajatel on ka huvitavaid tooteid, mustast sõstrast ja muust Setomaal kasvatatust. Nii leiabki külaline Setomaa tootjate ja Seto Küük liikmete – Konspek, Ostrova Mari ja Uma Tettü kaupa ka Kostipäeva kohvikutest. Uma Tettü perenaine Terje Sõrmus väärtustab koostööd: „Tootjate ja kohvikute koostöö, nimetagem seda “seljad kokku” – on kasulik mõlemale poolele. Seto Kostipäeva perenaistel jääb rohkem aega oma toimetuste tarbeks, tootjatel on jälle lisavõimalus oma kaupade müümiseks. Nii me üheskoos seto asja ajamegi.“

Et on liikumise aasta, siis mitmed kohvikud kutsuvad üles liikuma – kas väikesele jalutuskäigule tsässona juurde (kohvikud Väikesaare ja Näpotüü Kotus), oma küla tuurile (Rikka Ivvani Man giidituurid Merca eestvedamisel) või lihtsalt orienteerumismängule (Sammõlsuu Söögitarõ ja Kriisa Talo Kostikotus). Suvist suplust või seto tantse saab kogeda mitmel pool.

Sauna-aastale kohaselt kutsutakse saunamõnusid nautima. Saab nii suitsusauna kui tünnisauna. Uuri lähemalt kohvikute lugudest: Linnusõbra Pesä, Piiri Veereh, Ilolinõ Kirsi Talo.

Seto Kostipäeva põhipäeval, laupäeval 12. augustil, saab kõiki kohvikuid külastada kell 11.00-20.00. Pühapäeval ehk järelpeopäeval kell 11.00-15.00 on avatud 10 kohvikut. Kohvik ObiNizza Üülokaal on laupäeval avatud kuni keskööni.

Mitmeid Setomaa erilisi hõrgutisi saab kostiline kodus järele teha. Selleks puhuks soovitatakse Setomaalt kaasa soetada mõned aastad tagasi välja antud retseptiraamatu „Kostipäävä paremba’ pala’“.

Erinevaid tegevusi, loenguid, õpitubasid on mitmel pool. Soovitav on lugeda ürituse lisainfot ja kohvikute tutvustusi Seto Küük veebilehel: https://www.setokyyk.ee/et/seto-kostipaiv-2023. Info on veebis olemas ka inglise keeles. Iga kohviku tutvustuse juures on kaardilink, mis võimaldab Google Maps kaardi abil valida sõidujuhised kohvikusse jõudmiseks. Teavet jagab ka Facebook: https://www.facebook.com/SetoKyyk.

Projekt „Seto Kostipäivä aastaring“ on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist ja seda toetab Lõuna-Eesti kogukonnaprogramm. Üritust rahastavad veel PRIA Leader meede, Setomaa programm, Setomaa vald ja MTÜ Seto Küük.

KU päevatoimetaja