VABATAHTLIKKE KUTSUTAKSE KONNAPULMA

Konnade pulmad Rae järve ääres. Foto: Helen Parmen

Keskkonnaagentuur kutsub viiendat aastat kõiki konnapulmas! Soojem õhutemperatuur ajab liikvele kahepaiksed, kes väljuvad tasapisi oma talvituskohtadest. 15. aprillist 30. juunini saab teha Loodusvaatluste nutirakenduse kaudu vaatluseid kahepaiksete sigimisveekogude kohta.

Konnade pulmad Rae järve ääres. Foto: Helen Parmen

Kui palju vaatluseid koguti vabatahtlike abiga möödunud aastal ja mis on seire eesmärk, võib lugeda värskest Keskkonnaagentuuri blogipostitusest. Loo autor on Keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna peaspetsialist Triin Edovald.

Ega see hetk enam kaugel ole, kui sauna tagant tiigist võib kuulda krooksumist, mis kuulutab ühes ka kahepaiksete seire hooaja algust. Kellel veel Loodusvaatluste nutirakenduses avanevas uues vahekaardis äppi ei ole, saab selle alla laadida Apple Storest või Google Playst. Järgmiseks tuleb leida mõni kodulähedane veekogu, mis potentsiaalselt võiks sobida kahepaiksetele sigimiseks. Veekogu võib kogu seire perioodil külastada mitmel korral, et tuvastada võimalikult palju erinevaid kahepaiksete liike.

Konnade pulmad Rae järve ääres. Foto: Helen Parmen

Eelmised aastad on tõestanud, et vabatahtlikest on suur abi riikliku kahepaiksete seire toetamisel. 2022. aastal koguti vabatahtlike abiga pea 300 kahepaiksete vaatlust. Nelja aasta jooksul on sigimisveekogusid kaardistanud sajad vabatahtlikud, paljud neist on osalenud igal aastal seirates oma kodu juures samu veekogusid korduvalt.

Kahepaiksete vabatahtliku seire eesmärk on peamiselt kahepaiksete liikide leviku kaardistamine Eestis ning pikas plaanis võimaldab see jälgida muutusi veekogude liikide arvukuses ja seisundis, aga mitte vähem olulisem ei ole ka erinevate liikide tundmaõppimine. Vabatahtlikus seires võib osaleda kogu perega või näiteks õpetaja eestvedamisel koos klassiga. Miks mitte kaardistada selliselt oma kooli ümbruses asuvaid veekogusid ning hinnata nende sobilikkust kahepaiksetele ja muule vee-elustikule.

Konnade pulmad Rae järve ääres. Foto: Helen Parmen

Tahad tunda end sigimisveekogude kaardistamisel kindlamalt? Anname kõikidele huvilistele vajalikud „tööriistad“. Kolmapäeval, 19. aprillil algusega kell 17 saab veebi teel osaleda kahepaiksete tarkuseminutitel avanevas uues vahekaardis , kus Tartu Ülikooli märgalade ökoloogia teadur Elin Soomets tutvustab Eesti kahepaiksete liike ning nende leiukohti. Keskkonnaagentuuri spetsialistid teevad ülevaate kahepaiksete vabatahtliku seire metoodikast ning vastavad küsimustele, mis võivad tekkida äpi kasutamisel. Kohtumise lingi leiab Facebooki ürituse avaneb uues vahekaardis tutvustusest.

Kõikide seireperioodil 15.04-30.06.2023 kahepaiksete vaatluste esitajate vahel loositakse välja Keskkonnaagentuuri kinkekott.

Kohtumiseni tarkuseminutitel ning põnevat kahepaiksete hooaega!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap