ÜLLE MADISE: EI SAA LEPPIDA MILLEGAGI, MIS VÕIKS TAANDADA EESTI KEELE ÜLEILMAKEELE KOHALIKUKS MURRAKUKS

Arvamus

Ülle Madise, õiguskantsler

Ülle Madise loenguga Tartu Ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli kuulajate ees 2023. aasta 11. jaanuaril. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tund aega tagasi tegi õiguskantsler Ülle Madise ühismeedias postituse, milles lausus, et eesti keel peab jääma hariduse, teaduse ja kultuuri keeleks. Eesti keel ühendab me rahva põlvkondi ja teeb üksteisest arusaamise võimalikuks. Eesti keel on eestluse ankur ja me riikluse üks alustala.

Põhiseadus ütleb nii. Küll veidi teiste sõnadega, aga mõte on sama.

Seetõttu ei saa leppida millegagi, mis võiks taandada eesti keele üleilmakeele kohalikuks murrakuks. Kuni põhiseaduse järgi on eesti keel Eesti ainus riigikeel, peab säilima ka eesti kirjakeele norm: sõnadel peavad olema kokkulepitud tähendused, lausetes kokkulepitud sõnajärg ning koolis tuleb vaeva näha, et kõik kirjakeele selgeks saaksid. Seejuures ei saa ega või kirjakeele norm pärssida ei loomingut ega keelemängu, suhtlusjulgust ega keele elujõudu. Vastupidi!

Emakeelepäeval võiks sellele mõelda. Teha Vikerraadio e-etteütlust. Avada mõni eesti kirjaniku romaan või luuleraamat. Õhtul pereringis veeta aega mõne keelemänguga. Nalja saab ja on kasulik pealegi.

Praegusel pingeid täis ajal leidkem oma keelest üles eelkõige lahked ja sõbralikud sõnad. Neid jätkub. Need kuluvad ära meile kõigile, ka neile, kes Eestisse pakku pääsenud. Ka neile, kes õige ja vale, hea ja kurja vahel tasakaalupunkti otsivad.

Rõõmsat emakeelepäeva!

Samal teemal:

EMAKEELEPÄEVA LUGEMINE PRESIDENDI KANTSELEI EES

EMAKEELEPÄEV ON LIPUPÄEV

Ülle Madise: reetmine on eesti keele äraandmine