KAJA KALLAS: EI, UKRAINLASED EI OLE SLAAVLASED

Repliik

Urmas Saard

Slaavi keelte atlas

Urmas Saard

Eilses Postimehe valimisväitluses, mis oli televaatajatele jälgitav ka Kanal 2 ekraanil, lausus peaminister Kaja Kallas, et ukrainlased polevatki slaavlased.

Kohe meenus mulle õpetaja Lembit Toome kuuenda klassi geograafia tund Pärnu kuuendas koolis. Lapsepõlves kuuldud asjad püsivad ju palju paremini meeles ka laisemalt õppinud õpilaste peades võrreldes sellega, mida tuleb meelde jätta märksa hilisemas elus. Kõhklematult usun oma ammuselt õpetajalt saadud faktipõhiseid teadmisi rohkem kui peaministri pudrutamist. Või kuidas teisiti tema väljaütlemist mõista? Seejuures täiesti arusaamatuks jäi tema mõttekonstruktsioon, millega püüdis ühendada Martini (arvatavalt Martin Helme) ja Putini nime, kui selgitas: “Ei, ukrainlased ei ole slaavlased – aga Martin, ainult Putin ütleb sedasama, et ukrainlased on slaavlased, tegelikult nad on eraldi rahvus.”

Nii nagu eestlased kuuluvad rahvusena soome-ugri rahvaste koosseisu

Olgu siis mälu värskendamiseks meenutatud, et slaavlased moodustavad päris suure indoeurooplaste haru. Slaavi keelkonda kuuluvaid keeli räägitakse lisaks Ida-Euroopale üsna palju ka Kesk-Euroopas. Suurel alal jaotuvad nad veel omakorda kolme piirkonda. Lääneslaavlased on poolakad, tšehhid, slovakid, sorbid; lõunaslaavlased on bosnialased, sloveenid, makedoonlased, horvaadid, bulgaarlased, serblased ja idaslaavlased on lisaks venelastele nii valgevenelased kui ukrainlased. Mida on siin tegemist Putini või Martin Helmega? Ukrainlased võivad olla küll omaette rahvus, aga see ei välista nende kuulumist slaavlaste hulka. Nii nagu eestlased kuuluvad rahvusena soome-ugri rahvaste koosseisu ja mitte keegi ei peaks väitma, et eestlaste koht pole soomeugrilaste seas.

2 thoughts on “KAJA KALLAS: EI, UKRAINLASED EI OLE SLAAVLASED”

  1. Slaavlaste määratlus vajab veidi parandamist.
    Lääneslaavlased on sorbid ja serblased on lõunaslaavlased.
    Aga muidu OK.

Kommenteerimine on suletud.