KUIDAS TOETADA MAKSA TERVIST?

Apteekri nõuanne

Mis maksale hea ja mis mitte nii hea? Foto: Urmas Saard / Külauudised

Katrin Jeeger. Foto: Südameapteek

Jõulude ajal sööme sageli palju rasvast toitu ning puhkusele kohaselt tarbime ka alkoholi. Millist mõju avaldab selline käitumine maksale? Kuidas maksa tervist hoida? Nõu annab Südameapteegi proviisor Katrin Jeeger.

Maks on üks võimekas organ. Tema ülesandeks on glükoosi varumine ja vajadusel kasutusse vabastamine, rasvhapete ainevahetuse tagamine, sapi tootmine, kahjulike ainete organismist eemaldamine, verehüübimisfaktorite tootmine ja palju muud. Kogu see töö toimub vaikselt ja märkamatult. Paraku on maksakahjustuse tekkimisel õige hetke tabamine keeruline, sest ka see hiilib ligi märkamatult. Tihtipeale algavad muutused sümptomiteta ja olukorra tõsidusest on võimalik aru saada alles suure kahjustuse korral.

Mõõdukas ja mõistlik tarbimiskogus on naisterahval üks jook päevas ja meesterahval kaks jooki.

On aga mõned tegevused, mille puhul teame, et need on maksale kahjulikud. Esimesena tuleb tavaliselt pähe alkoholi liigtarbimine, mis on sage maksakahjustus tekitaja. Suurema koguse alkoholi tarbimine satub tihtipeale puhkuste ja pühade perioodi. Mõõdukas ja mõistlik tarbimiskogus on naisterahval üks jook päevas ja meesterahval kaks jooki. Korraga ei tohiks tarbida rohkem kui 40 ml kanget alkoholi (1,3 alkoholiühikut), 120 ml veini (1,1 alkoholiühikut), 500 ml 5,2% õlut (2,1 alkoholiühikut) või 500 ml 4,5% siidrit (1,8 alkoholiühikut). Seejuures tuleks nädalasse jätta ka vähemalt kolm täiesti alkoholivaba päeva. Alkoholi tarbimise kõrvale tuleks juua ka piisavalt vett – nii saab keha jääkainete kehast väljaviimisega oluliselt paremini hakkama.

Maksa tervist mõjutab ka meie toiduvalik ning eriti rasvase toidu söömine. Rasvmaks on üha levinuim haigus, mille korral hakkab üleliigne toidust saadav rasv kogunema maksarakkude vahele ja segab seeläbi maksa tööd. Rasvakihi kasvamist saab vältida jälgides toidust saadava energia hulka. Juhul kui rasvakihti on vöökohale juba kogunenud, siis tasuks päevas süüa umbes 500–1000 kcal jagu vähem toitu. Aitab ka energia kulutamise tõstmine. Alustuseks on sobilik 30–60 minuti pikkune sobiliku tempoga jalutuskäik mõnel korral nädalas. Pühade ajal on hea võimalus lähedastega aega veeta ja söögilaua tagant tõustes võtta ette mõnus jalutuskäik värskes õhus.

kui esialgu ei õnnestu menüüd piisavalt muuta, siis võib vajalikud oomega-3 rasvhapped saada ka kapsli kujul toidulisandist

Heade rasvade koguse suurendamisega on võimalik saada toidust nii vajalik energia kui ka tervist toetav efekt. Loomulikult ei pea välja vahetama traditsioonilist jõulumenüüd, aga peolauale võib mahutada mõned tervislikumad lisavalikud. Näiteks küpsiste kõrvale pähklid, näputoiduks sobivad ka köögiviljad hummusega, pearoaks võib valmistada kala- või kanaroa. Juhul kui esialgu ei õnnestu menüüd piisavalt muuta, siis võib vajalikud oomega-3 rasvhapped saada ka kapsli kujul toidulisandist. Piirata tasuks punast liha, transrasvu sisaldavad tooteid ja töödeldud toitu. Pidusöögi järgne raskustunne saab leevendust, kui vahetada laua taga istumine mõne liikuvama tegevuse vastu. Abi saab ka looduslikes preparaatides sisalduvast artišokist, mis soodustab sapi tootmist ja aitab kaasa rasvase toidu seedimisele.

Pühadeperioodile võib läheneda strateegiliselt ja juba varakult panna paika plaan. Toidu valmistajalt saab paluda kana- või kalatoidu lisamist valikusse või teha ise kaasa maitsev ja tervislik roog. Enne kodust lahkumist saab süüa väikse eine, et peole jõudes poleks kõht täitsa tühi. See aitab vähendada nälja tõttu tehtavaid valikud, mille tõttu süüakse tihtipeale rohkem kui kõhu täitmiseks tegelikult vaja oleks.

lihatükk võiks moodustada veerandi taldrikust ja vähemalt pool taldrikust võiksid olla köögiviljad ja juurviljad

Nii nagu igapäevaelus, võiks ka pühade ajal taldrikut täites lähtuda taldrikureeglist – lihatükk võiks moodustada veerandi taldrikust ja vähemalt pool taldrikust võiksid olla köögiviljad ja juurviljad. Viimase veerandi taldrikust võiks täita süsivesikutega – tervislikumad valikud on tatar, pruun riis, kinoa, täisteratooted. Magustoidu valikul võib koogitükki kellegagi jagada, jättes endale pool sellest. See annab võimaluse proovida kõiki maitsvaid toite, aga vähendada tarbitava toidu ja saadava energia kogust. Traditsiooniliste küpsetiste ja piparkookide asemel on hea valik puuviljad. Seedimise kiirendamisele aitab kaasa kiudainerikas toit ja piisava koguse vee joomine. Pühadeperioodil tasub endale lubada naudinguid proovides toidulaualt kõike, aga väikestes kogustes, et pühadejärgsel ajal kaalule astudes tuju halvaks ei läheks.

Pühadeaeg möödub traditsiooniliselt peolaua taga. See aeg on meie ühele suurimale ja töökamale organile, maksale kindlasti väljakutse. Et koosviibimised pidamata ei jääks, on hea muuta maksa tugevamaks tarkade toiduvalikute, aktiivse eluviisi ning väikse toetusega toidulisandikuuri näol.