AVATUD TALUDE PÄEVA AVALÖÖK VILJANDIMAAL

Avatud talude päeva illustreeriv pilt. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tänavuse avatud talude päeva avaüritus toimub täna, 23. juulil algusega kell 12 Viljandimaa Pajumäe talus. Mahepiimandusega tegelevas talus saab tutvuda meierei ja erinevate põllumasinatega, nautida kohalikku toitu ja maahõngulist meelelahutust ning kuulata lõõtsamuusikat.

Kaheksas üleriigiline avatud talude päev toimub sedakorda pühapäeval, 24. juulil. Oma väravad avab külastajatele üle 300 talu ja maaettevõtte üle Eesti. Neist neli viiendikku on avatud ka laupäeval, 23. juulil. Avatud talude päeval osalevate talude kaarti näeb ürituse ametlikul veebilehel avatudtalud.ee ning paberkaardi leiab vaid Maalehe 14. ja 21. juuli numbri vahelt.

Maaeluminister Urmas Kruuse kutsub kindlasti avatud talude päeval osalema ja ütleb, et see annab hea võimaluse tutvuda lettidele jõudva kodumaise toiduga. „Milline on tänapäevane talupidamine või põllumajandusettevõte ning kuivõrd mitmekesine meie maaelu,“ lausus minister.

Kruuse teatel on Pajumäe talu oma tegevusala tõttu avaürituseks väga sobilik seetõttu, et tänavuse toidupiirkonna keskseks teemaks on just piimasaadused ning avatud talude päeva maskotiks vasikas Viss.

Pajumäe talu peremehe Viljar Veidenbergi sõnul tuleb nädalavahetus sündmusterohke: “Pajumäe talul on hea meel avaüritust võõrustada ning kõiki endale nädalavahetuse jooksul külla oodata. Talu on avatud nii laupäeval kui ka pühapäeval ning meie juures saab näha piimatoote valmimist algusest lõpuni – alustades rohumaast, põllutööriistadest ja lehmadest ning lõpetades kohupiimakreemi, jogurti või juustu valmimise ning pakendamisega.” Pajumäel usutakse, et põnevat avastamist jagub kõigile.

Avapäeval tervitavad Pajumäel minister Urmas Kruuse, talu peremees Viljar Veidenberg ning Põllumajandusuuringute Keskuse, Eestimaa Talupidajate Keskliidu ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja esindajad. Muusikat mängib ansambel Lõõtsavägilased. Kohapeal saab uudistada meiereid, tutvuda erinevate põllumasinatega ning tegeleda mitmesuguste talutöödega. Kehakinnituseks pakutakse eestimaisest toorainest suupisteid ja degusteerimiseks talu mahepiimatooteid. Üritus on kõigile tasuta.

Päeva korraldavad Maaeluministeerium, Põllumajandusuuringute Keskus, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eestimaa Talupidajate Keskliit ning Maaleht. Avatud talude päeva korraldamist rahastatakse Eesti maaelu arengukavast 2014–2020 ja Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist.

KU päevatoimetaja