NAISTEPÄEVA VESTLUS TANTSULEMBELISE NAISEGA

Eva Poljakokva naistepäeva tähistavas vestluses. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Lugesin mõttevälgatust, et naine kaunistab ümbrust läbi tantsu, mis ärgitas usutlema just naistepäeval naist, kelle kirg on peotants. Pärnakas Eva Poljakova harrastab väsimatu kirega peotantsu juba tosin aastat, aga ta ütleb, et tegelikult on see teda haaranud üsna maast madalast saadik.

Ants Lopsik õpetab õiget liikumist džaiv tantsusammudes. Paremal Eva Poljakokva.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Eva, mullu septembris tantsisid koos Vello Hüüdmaga Eesti tantsuspordiliidu karikavõistluste etapil teisele kohale. Kuuldavasti osales Pärnu klubist Fox viis tantsupaari, kellest kõik olid võistlusel väga edukad. Kui kaua sina oled tantsinud treener Ants Lopsiku juhtimisel?

Eva: Tantsin alates aastast 2010. Tantsuklubi Fox tegutseb 1995. aastast Antsu juhtimisel. Ants on Pärnus ainuke, kes hästi sihikindlalt tegeleb siinse peotantsu edasiviimisega. Ta on väga tubli, täpne ja nõudlik tantsust huvitatud inimeste suhtes.

Koolilapsena käisin Piki-Viki nimelises tantsurühmas

Räägi oma harrastusest lähemalt ja kuidas selleni jõudsid?

Eva: Mitte keegi mind otseselt ei kutsunud, leidsin Foxi enda jaoks täiesti iseseisvalt ja teadliku valikuga. Tantsisin samal ajal rahvakultuuri seltsis Kajakas, kus käis ka Eda Käsper, meie peotantsu klubi president. Aga rahvatantsus ei jätkunud kaaslaseid ja nii ma pühendusingi peotantsule. Veel varem olin seotud line- ehk kantritantsuga, alates oktoobrist 2002. Seal oli juba mu kooliõde Kaie Seger ees, kes on tantsuõpeaja. Tema tundides on tore ühiselt tantsida. Koolilapsena käisin Piki-Viki nimelises tantsurühmas, Munga tänaval, kus mingil ajal oli perekonnaseisu amet. Juhendas Asta Reinold. Sellest ajast on nüüd teisigi tantsijaid Foxis tantsimas. Päris väiksena ma tantsimisega ei tegelenud, aga ema pani mind Jaan Kuuda juurde tennist mängima. Harjutasin kuus aastat. Siiski polnud tennis päris minu huvi ja nii proovisin vahepeal ka aeroobikat. Kuid peotants on mind kogu aeg paelunud, juba maast madalast.

Ants Lopsik õpetab õiget liikumist džaiv tantsusammudes. Paremal Eva Poljakokva.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Kui küsiks, mida regulaarne tantsutreening annab?

Eva: Hea küsimus! See annab hingelise rahulduse. Paneb unustama koroona ja sõjateema. Füüsiline koormus, mis ei ole kurnav, on tervislik ja tuleb kasuks. Hea muusika, suurepärane seltskond. Närv puhkab, teeb tuju heaks. Aitab argipäeva muredest eemalduda. Mõõdukas trenn maandab kogunevaid pingeid. Peale tantsutrennist tulekut tunned ennast hoopis teise inimesena. Tantsutrenn hoiab tervist. Muide, tervislikust liikumisest rääkides meeldib mulle ka igapäevaseid pikki jalutuskäike teha. Mõned päevad jäävad küll teinekord ka vahele. Mitte kepikõndi, kuigi kepidki on endale muretsetud. Viis või seitse kilomeetrit Raeküla terviserajal, Mai tänavalt muulini ja neid marsruute on teisigi.

 Pärast mõne tunni pikkust trenni tunnen mõnusat rammestust ja sügavat raulolu

Kus ja millise sagedusega treeningud toimuvad?

Eva: Kolm korda nädalas. Ühel korral koguneme Sindi seltsimajas ja kahel korral Pärnu Nooruse Majas. Hetkel käin Nooruse Majas ainult ühel korral. Kui aeg vähegi võimaldab olen ma ikka püüdnud isegi väsimust ületades minna tantsutrenni. Tantsutrennis tööpäevane väsimus ununeb, kuigi saab selja märjaks higistada. Pärast mõne tunni pikkust trenni tunnen mõnusat rammestust ja sügavat raulolu. See on väga nauditav hobi, mida ei pea ennast sundivalt tegema.

Millised peotantsud oled tosina aastaga klubis Fox selgeks õppinud?

Eva: Neid on üheksa tantsu – aeglane valss, viini valss, cha-cha, quick-step, aeglane foxtrot, tango, samba, džaiv, Kuuba rumba. Üldse peaks olema viis Ladina-Ameerika tantsu ja viis standard tantsu, aga passodoblet pole meie õppinud.

Kas tantsimisega kaasneva positiivse elamuse kõrval midagi ka muret teeb?

Eva: Partneri puudumine. Tantsumaailmas on laste tantsuklassis tüdrukute printsessi voor, kus tantsitakse üksinda naistantsuelemente. Võisteldakse selliselt soolo etteastetena. Sarnast võimalust ei ole veel täiskasvanutele või seenioritele tantsuspordiliidus võimaldatud. Kui selline otsus vastu võetakse, saaksid seeniorid ka üksikult ilma partneri osaluseta võistelda.

Ants Lopsik õpetab õiget liikumist džaiv tantsusammudes. Paremal Eva Poljakokva.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Et mehed jäävad tantsuhuvis naistest maha?

Eva: Eesti mehed ei ole jah väga suured tantsulõvid. Ainult kõrtsis ollakse julgemad pärast mõne napsi võtmist. Probleem on muidugi selleski, et Pärnus puuduvad kohad peotantsuõhtuteks. Varem olid võimalused Kuursaalis, Tervise keskuses, Medical spaa kaheksandal korrusel, samuti eakate vabaaja keskuses. Oluline on hea parkettpõranda olemasolu. Väga hea põrand on Nooruse Majas, aga mitte midagi pole viga ka Sindi seltsimaja tantsupõrandal.

Tantsimine liidab partnereid, tekitab sõprust ja kasvatab armastust

Hiljuti hakkas kusagil silma ütlemine: kui pole armastust ja sõprust, on elult võetud kogu tema võlu. Kui palju võlu lisab ellu tantsimine?

Eva: Palju! Tantsimine liidab partnereid, tekitab sõprust ja kasvatab armastust. Meil on enamik paare abieluinimesed. Tantsimine on selline tore hobi, mis lähendab inimesi. Tants hoiab inimese hingelt ja välimuselt noorena.

Urmas Saard

Share via
Copy link
Powered by Social Snap