VAATAJATENI JÕUAB TARMO TAGAMETSA UUSLAVASTUS NAISTE SÖÖGILAUAJUTTUDEST

MTÜ Müüdud Naer trupis osalevad näitemängu „Naiste suuvärk” näitlejad Anu Taul, Tarmo Tagamets, Merilin Kirbits, Silvi Jansons ja Maive Käos proovisaalis. Foto: Kätlin Hoop

Augustis algasid Võrus Lõuna-Eesti taustaga teatritegijaid koondava MTÜ Müüdud Naer uue lavastuse „Kui õitseb naiste sitt suuvärk, on mul helge süda“ peaproovid. Tarmo Tagametsa algideel ja trupiliikmete aruteludel põhinev lugu esietendub 11. septembril Võru Kandles.

Lavastus põhineb trupi isiklikel vestlustel ning traditsioonilistel Vana-Võromaa naiste rituaalidel ja kommetel, mis puudutavad peamiselt hällilaule ja lugusid meeste koju ootamisest ning nendega seotud tunnetest. Värvi lisavad kohati ebaviisakad ja humoorikad söögilauajutud Lõuna-Eesti naistelt, kelle ainsaks töövahendiks (samas ka vihavaenlaseks) on suu ja kirves. Need on need kaks teravat asja, millega ”väikese inimese” nabanöör katki lõigatakse ja pojad (mehed) ilma peale saadetakse – maad mõõtma, kündma, võõraid naisi harima.

„Mind hakkas huvitama, miks naised sünnivad targemana, kui mehed. See lavastus on austusavaldus Vana-Võromaa naistele, nende argimuredele, tunneteskaalale ja intelligentsele huumorile,“ räägib Tarmo Tagamets lavastuse sünniloost.

Esimese etendusega tähistab oma 70. juubelit lavastuses kaasategev aktiivne Võrumaa kultuuritegelane Silvi Jansons, kes on olnud aastaid pärimuse hoidja ja edasikandja, pühendunud kultuuritöötaja, näitleja ja jutuvestja ning ajaloo talletaja.

Lavastuse trupi moodustavad Lõuna-Eesti taustaga kultuuritegijad. Lavastajaks ja kunstnikuks on Tarmo Tagamets, kostüümikunstnikuks Tuuli Tubin McGinley ja muusikaliseks kujundajaks Anu Taul. Publiku ette astuvad Silvi Jansons, Maive Käos, Merilin Kirbits ja Anu Taul.

Etendused toimuvad 11., 12. ja 30. septembril, 22. oktoobril, 25. novembril Võru Kandles.

Vaata lisaks www.facebook.com/MuududNaer/

MTÜ Müüdud Naer