PEREPÄEV VÕSU RANNAS PÜHENDATI LAHEMAA RAHVUSPARGI JUUBELILE

“Võsu Liivaskulptuurid 2021”. Foto: Rein Kübarsepp

Pühapäeval, 11. juuli hommikul kogunesid rõõmsad seltskonnad Võsu randa labidate, kastekannude, suurte rannakottide muude töö- ja abivahenditega. ”Võsu Liivaskulptuurid 2021” võis alata.

Osalema kogunes 30 võistkonda erinevatest Eestimaa paikadest ja välismaalt. Lisaks Võsu inimestele tuli võistlejaid Tallinnast, Viimsist, Tapalt, Loksalt, Suurpealt, Käsmust, Vergist, Toolselt, Tartumaalt, Muikelt, Lahest, Pihlaspealt, Soomest, Saksamaalt ja paljudest teistest paikadest. Võistkonnad moodustati pereliikmetest läbi mitme põlvkonna, sõpradest ja tuttavatest. Liivaskulptuuride meeskonnal oli meeldiv tõdeda, et nii pikaaegne “Võsu Liivaskulptuuride” traditsioon kasvab iga korraldatud aastaga.

Päeva juhtis Jüri Muttika, kes kostitas ürituse vältel inimesi toredate intervjuudega ja vahepalaks pakkus lastele lustakaid võistluseid. Lõbusa muusikaga hoidis tuju üleval ja keha liikumises Jon Mikiver. Üritust külastas Lõvi Leo koos piirkonnapolitseinik Meelis Palloni ja abipolitseinik Katrin Õunaga.

Liivaskulptuuride võistlusel osalenud kõik võistkonnad said üllatustega täidetud kingikoti, kuid žürii ja rahva poolt valitud parimatele töödele jagati auhindu. Korraldajad on siiralt tänulikud, et auhinnakotte aitasid tänavu täita Meie Toidukaubad, Sirena Pubi, Võsu Suvebutiik, Baseilo OÜ, Palmse Mõis, Vihula Mõis, Põhjakeskus, Eesti Politseimuuseum, Rakvere Linnus, Rohuaia Kohvik, Rakvere Piimaühistu, Mesi24, Farmi, Saarefood, Idüll, Tallinna Linnamuuseum, Rannarahva Muuseum, Eesti Meremuuseum, Eesti Vabaõhumuuseum, WOW Elamuskeskus, Eesti Maaelumuuseumid, SA Kalevipoja Koda, Eesti Kaevandusmuuseum, Narva Muuseum, Pokumaa, Lottemaa ja Karupoeg Puhh. Korraldamisel ja läbiviimisel olid toeks Võsu Vabatahtlik Tuletõrjeühing, Urmas Osila, Tarvas Print, Palmse Mehaanikakoda, Puhka Eestis, Võsu Ukulele, Liis Nõmme, Marko Torm ja Mart Rauba – aitäh Teile! Täname ka Haljala vallavalitsust. Tänatakse südamest Anneli Kivisaart, Ivar Lillebergi, Martti Sikkat, Kent Kernerit ja teisi valla töötajaid, kes abistasid. Korraldajate poolne eriline tänu kuulub Jaanusele, kes valmistas ette liivakuhilad. Tänusõnad ka Rait Bürklandile, kes pakkus maitsvat kehakinnitust.

Sügav kummardus tehakse žüriile, kuhu kuulusid Teet Suur, Ivar Lilleberg, Riina Kaptein, Marje Schneider, Rein Kübarsepp, Urmas Tamm, Urmas Rauba ja Tiiu Tagamets. Meeliülendavaim oli kindlasti see, et meiega ühinesid Marje Schneider, Rein Kübarsepp ja Kaire Rapur, kes Urmas Lahe poolt antud ideest asusid seda üritust korraldama 2000. aastast. Nüüd on praegustel korraldajatel võimalus alustatud traditsiooni jätkata.

Viiekümnendat juubelit tähistava Lahemaa rahvuspargi auks valiti tänavu skulptuuride teemaks “Seiklused Lahemaal”. Valmis meisterdati 30 fantastilist skulptuuri, mida oli hindajatel keeruline paremusjärjestada. Lisaks žürii lemmikute valimisele toimus rahva lemmiku hääletus, mille võitjaks osutus võistkond Suvesõbrad tööga “Suurim elamus” ehk skulptuurigrupp Koljaku karupoegadest. Leiti, et egemist oli väga mahuka ja suurepärase teostusega tööga.


Žürii tõi valminud skulptuuridest esile viie võistkonna tööd suvalises järjestuses. Võistkond Kolm Karu tööga “Kuidas karu pruuniks sai” oskas etteantud liivakuhila vormida karukujuliseks. Nende töö pealkiri oli hea kiiksuga ning töö ise suuremõõtmeline, mis skulptuuri juures oluline. Küsitavaks jäi asjaolu, et kuidas sai karu üleni pruuniks kui ta päevitusriideid kandis. Meeskond Lahemaa töö “Mõis” oli kõrgeim teos püstloodis, raskesti teostatava seinaga. Konkreetne, selge ja mõjus hästi. Sõpruskond Tapakad ehk TI (Tütred ja isad) tööga “Lahemaa matk” kujutasid merd imetlevaid matkajaid pärast Viru raba matka. Väga sooja tundega ja emotsiooniga figuurid. Eelin Tiidema tööga “Õhtu metsateel” oli väga hästi ürituse teemaga haakuv tõestisündinud lugu, plussiks väike tekst meenutusega. Võistkond Murdlaine tööga “Seiklused Vergis” kujutas pingelist olukorda, mis oli väga hästi skulptuuriga edasi antud.

Võistlustules olid veel võistkond Liiva Ässad tööga “Liivakindlus”. Nende võimas loss valmis kiiresti, kuid loorberitele puhkama ei jäädud ning ettenähtud aega kasutades tehti lossile ka juurdeehitus. Võistkond Parim Paik Suurpealt tööga “Paat ja hüljes” kujutas ühte täismõõdus paati, mille ümber ujusid armsad hülged. Nii meeskond kui nende töö tõi Võsu randa tükikese kodukohta ja kogukonnatunnet Suurpealt. Võistkond Viimsilased töö “Ämblik” oli andekate kätega tehtud kõige skulptuurilikum töö, mille võinuks veatu vormiga valada pronksi või raiuda kivisse ja seda igas mõõtkavas. Võistkond Käbid ja kännud “Lahe Lahemaa” kujutas Lahemaa läbilõiget, mida viimistleti vetikatest detailidega ning koos väga kenade puukoorest paatide ja linnusulgedest purjedega. Võistkond Liisu skulptuurimeistrid tööga “Suve meeldejäävaim seiklus” oli jutustav teos kõikvõimalikest tegevustest, mida on võimalik Lahemaal harrastada. Perekond Linna “Saladuslik Lahemaa” kujutas Tammispea püstkoda ja põnevust tekitavat soovide kaevu. Võistkonda saab kiita hea ajakasutuse eest, sest töö valmis väga kiiresti jättes nii aega teiste töid vaadata ja kaunist ilma nautida. Võistkond Mürakarud tööga “Lahemaa kobras” oli üks näide selleaastasest lemmikmotiivist, kuhu olid lisaks liivast vormitud näritud palgijupid. Perekond Metsam tööga “Sookoll” kujutas kilpkonna-laadset sookolli-sookonna-põhjakonna. Võistkond Ränirahnud

“Ojakivi” – need kellele kivi oli tuttav – tundsid vormide ja tahkude järgi kivi ilma nimetagi ära. Isegi redel nägi välja nagu originaali koopia. Liivakuhilast saadi tõesti tõetruu tulemus. Võistkond Market+2 tööga “Kopraonu” kujutas eriti kogukat kobrast. Võistkond Team Muuli tööga “Esku kabel” oli natuke narmendav ja ilustamata, kuid mõjus huvitavalt. Päevajuhile meenus koheselt film “Viimne Reliikvia”. Võistkond Muideks tööga “Kolmkand” kujutas muinasaegset sümbolit. Võistkond Võsu Sääsed töö “Kaluriküla” kohta sõnas žürii liige Teet Suur: ”Äge olustiku kujutamine.” Võistkond Sandeaters tööga “Käsmu laht” kujutas maketti tükikesest Lahemaast. Võistkond Loksa Pärlid tööga “Loksa pärl” kujutas paati, mille aerud olid väga korrektselt kõrval. Võistkond Willemsoon tööga “Looduse liivakellad” kujutas suurt kobrast ja ülimalt armsaid putuka mõõtu kopraid. Väga tõetruuks detailiks oli kopra poolt ära vestetud puukänd. Võistkond Käsmu1 tööga “Võõrliigid” kasutas võimalust juhtida tähelepanu väga olulisele ja aktuaalsele keskkonnateemale. Võistkond Käsmu2 tööga “Vulkaan” kasutas algmaterjali vormi väga hästi ära. Võistkond Käsmu3 tööga “Kolm meest paadis, koerast rääkimata” kujutas hästi hetke ja situatsiooni. Perekond Rapurite kamp tööga “Toolse paat” oli skulptuurile väga kaunilt kirjutanud paadi nime ning paati minek oli väga mugavalt lahendatud. Võistkond Krutskid tööga “Lepatriinu” meisterdasid hiiglasliku ja väga hästi viimistletud lepatriinu, keda sel suvel Lahemaal ohtralt kohtab. Võistkond Skulptura tööga “Täna 21 aastat tagasi” tegid oma tööga tagasivaate ajalukku läbi kontseptuaalselt mõjuva lahenduse. Võistkond Võitlushai tööga “Pihlaspea kalamees” andsid edasi tõelise mere ja kalastamisfiilingu. Võistkond Heidi & Robin tööga “Happy meal” kujutasid tõeliselt suurt einet. Toit müüb alati, ka salenemiskavasid müüakse läbi kokkamise ja ahvatlevate toitude kaudu.

Üritusest osavõtmiseks ei ole sedavõrd tähtis kunstioskus, vaid pigem võimalus anda oma lähedastele kõige südantsoojendavam kingitus – kvaliteetselt koosveedetud aeg. See melu ja võitlusvaim, rõõmus meel ning ühtsustunne oli tajutav terve päeva vältel ka pealtvaatajatele. Korraldajatel on hea meel, et kaunid liivaskulptuurid säilisid vaatajatele imetlemiseks nädalakese, mille eest suur tänu kaaskodanikele mõistva suhtumise ja kunsti austamise eest.

KU päevatoimetaja