TÄNA ALGAB MUINSUSKAITSEKUU

Helle Solnask, Eesti Muinsuskaitse Seltsi juhatuse liige. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tänasel rahvusvahelisel muinsuskaitsepäeval, 18. aprillil, algab muinsuskaitsekuu, mis lõpeb rahvusvahelisel muuseumipäeval 18. mail. Eestis tähistatakse igal kevadel muinsuskaitsekuud alates aastast 1985.

Esmakordselt ajaloos jäi mullune muinsuskaitsekuu viiruse laia leviku tõttu pidamata. Tänavu otsustasid vabatahtlikud muinsuskaitsjad, et korralikult eeskirju järgides saab muinsuskaitsekuu siiski edukalt ära pidada. Minnakse tagasi juurte juurde ja keskendutakse eeskätt talgutele. „Korrastame, puhastame prahist ja prügist meile kallid ja ajaloos olulised paigad, istutame lilli, võtame võsa. Kõiki töid teeme kogenud muinsuskaitsjate ja ajaloolaste juhendamisel. Talgujuhid räägivad korrastatavate paikade ajaloost ja tähtsusest – nii on see muinsuskaitsekuu ajal alati olnud,” räägib Helle Solnask, Eesti Muinsuskaitse Seltsi juhatuse liige.

Muinsuskaitsekuu kava täieneb jooksvalt

Seekord jäävad siiski ära suured rahvarohked avamis- ja lõpuüritused, ka vabatahtlike muinsuskaitsjate tunnustamine Eesti Muinsuskaitse Seltsi tänukirjade ja teenetemedalitega lükkub edasi rahulikumale ajale.

„Muinsuskaitsekuu kava täieneb jooksvalt – kui olud lubavad, saame kavva lisada ka väljasõite, õppekäike, seminare, raamatute esitlusi ja muud huvitavat ning harivat,” selgitab Solnask, kes soovib ilusat muinsuskaitsepäeva ja edukat muinsuskaitsekuud.

Talgulised Pärnumaal Audrus 2011. aasta mais. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Praeguseks on üle Eesti kavandatud rohkelt talguid ja muid tegevusi. Harjumaal toimuvad „Tondipoiste“ ausamba ja Tondi Sõjakooli memoriaali heakorratalgud. Samuti peetakse talguid Kaitseväe kalmistul, ajaloolisel Mõigu kalmistul, Rahumäe kalmistu Vabadussõjas langenute haudadel ja Vana-Mustamäel Glehni rahulas. Korraldatakse ringkäik Harku vallas Peeter Suure merekindluse objektidel.

Kärdla maavalitsuse majas avatakse näitus Ott Lambingu loomingust aastatel 1995-2018. Väljas on 24 suuremõõtmelist tööd, mida tavalises näituseruumis eksponeerida oleks keerukas. Lisaks tavapärasele näitusekohale ehk saalile on võetud kasutusele mõlema korruse fuajeed ja trepikäik. Näituse korraldaja on Hiiumaa Muinsuskaitse Selts. Kujundajad Dan Lukas ja Mart Mõniste.

Ida-Virumaal peetakse talgud „Rootsi Lõvi“ mälestusmärgi ja 1700. aasta kindlustuste juures, samuti Narva vangilaagri kalmistul Siivertsis ja Läti Laste mälestusmärgi juures Johannese kalmistul. Talgud leiavad aset ka Narva Vabadussõjas langenute kalmistu tagusel alal.

Järvamaal on talgud Paide kalmistul.

Hallimäe linnuses avatakse 22. aprillil muinaslinnade tähis

Läänemaal Hallimäe linnuses avatakse 22. aprillil muinaslinnade tähis ja infostend.

Pärnu Vanal kalmistul toimub 30. aprillil kolonel Georg Feofanovi VR I/2 mälestamine tema 145. sünniaastapäevapuhul. Pärnu Vanal kalmistul ja Vana-Pärnu kalmistul korraldatakse Vabadussõjas langenute, Vabadusristi kavaleride ja kultuurilooliste haudade korrastustalgud. Sama tehakse ka Pärnumaa Audru ja Jõõpre kalmistutel.

Saaremaa piirkonnas toimub Sõrve militaarmuuseumi talgupäev. Võetakse ette Muhu linnuse puhastamine mahavõetud võsast. Korraldatakse Pöide kirikumõisa territooriumi korrastustalgud.

Talgulised kogunevad kaViljandi vanale kalmistule ja veel mitmel pool mujalgi üle riigi.

KU päevatoimetaja