TÄNAVUNE TEEME ÄRA TOIMUB 2+2 VORMIS

Talgud Veneveres. Foto: Kristjan Kaasik

Koroonapiirangute tõttu toimub tänavu 1. mail üleriigiline Teeme Ära talgupäev 2+2 vormis. Talgupäeva meeskond kutsub kõiki sellel kevadel talgupäeva tegema pere ringis, et ohutust tagades ja kevadtöid tehes pakkuda üksteisele hoolimist, õlatunnet ning koostegemise rõõmu.

Igaüks saab oma kodused talgutööd üles tähendada aadressile www.teemeara.ee ning postitada pilte teemaviitega #2+2talgupäev.

Teeme Ära 2+2 talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juht Tarmo Tüür ütles, et kuna talgupäeva toimumine tavapärasel moel teisi kaasa kutsudes ei ole koroonaviiruse leviku tõttu võimalik, toimub tänavune talgupäev kehtivaid piiranguid ja 2+2 reeglit järgides. „Innustame ette võtma kevadisi töid ja tegemisi, mis on pere ringis jõukohased – olgu selleks aiatööd, kodune suurpuhastus või muu tarvilik. Rajada saab oma lilleniidu lapikese, putukahotelli või kompostikasti.“

Tähelepanu all on looduskaitsega seotud tegevused ja toidu raiskamise vähendamine. Rõhku pannakse ohutule koostegutsemisele ja vaimsetele vitamiinidele. Nagu tavaks, saab talgupäeval võtta ette neid töid ja tegemisi, mis tema meelest vajavad just nüüd ära tegemist. Teeme Ära meeskonna tänavused üleskutsed seonduvad hoolimisega – et hooliksime rohkem elukeskkonnast, toidust ja üksteisest.

Igaühe looduskaitse

Üheks üleskutseks on märgata ja toetada meid ümbritsevat elurikkust. Alustada võib erineval moel, kasvõi väikese kodumaiste lillede või maitsetaimede kasti paigutamisest rõdule, putukahotelli meisterdamisest, maja ümber mõne lapikese niitmata jätmisest, et seal saaksid õitseda niidutaimed ja putukad tolmeldada. Soovijatele saadame niidulillede seemnepaki, mille abil võib rajada aeda, külaplatsile või seltsimaja ette liigirikka niidulillede kasvuala. Putukahotelli meisterdajaid innustab LHV Noortepank. Rohkem infot ja soovitusi igaühe looduskaitse kohta leiab talguveebist.

Talgud Veneveres. Foto: Kristjan Kaasik

Toiduraiskamise vähendamine

Rohetiigri algatusel pöörame tänavu tähelepanu toidu raiskamise vähendamisele. Oluliseks oskuseks on seejuures, kuidas anda uus elu meil kõigil igapäevaselt tekkivatele biojäätmetele – pärinegu need köögist või aiast. Kompostimine on looduslik protsess, mille käigus bakterid, mikroorganismid, seened ja vihmaussid loovad jäätmetest väärtusliku toitaineterikka mulla. Kompostikasti ehitamiseks pakub tuge Bauhof. Nõuanded kompostikasti ehitamiseks ja komposteerimisega alustamiseks on kirjas talguveebis.

Hoolime üksteisest

Üle aasta kestnud koroonaviiruse pandeemiast tulenevalt pöörame tähelepanu ka ohutusele ja turvalisusele, samuti vaimsele tervisele. Teeme seda kahel moel: esmalt pakkudes tuge, et talgud toimuksid võimalikult ohutult. Soovijaile on Magnum välja pannud käte desinfitseerimisvahendi. Lisaks kogume talguveebi kokku asjatundjate soovitusi, et paremini toime tulla olukorras, kus pere ja kogukonna koostegemistesse on olude sunnil jäänud pikem paus. MTÜ Peaasjad vaimse tervise spetsialistid pakuvad välja erinevaid vaimseid vitamiine.

Talgukevad saab hoo sisse aprilli lõpus ja kulmineerub maikuu esimesel laupäeval. Kõiki oodatakse talgutegudest märku andma Teeme Ära kodulehel www.teemeara.ee, et innustada teisigi üle Eesti.

Teeme Ära talgupäev sai tõuke 2008. aasta suurest prügikoristusest ning sellele järgnenud 2009. aasta mõttetalgutest. Alates 2010. aastast on talgute korraldamine iga aktiivse kodaniku, kogukonna ja ühenduse võimalus midagi oma elukeskkonna heaks ise ära teha. Jätkuvalt on Teeme Ära talgupäeva eesmärgiks edendada vabatahtlikku tegevust ja aktiivset eluhoiakut, parandades seeläbi meie ühist elukeskkonda ning tugevdades kohalikke kogukondi. Tänavu lisandub talgupäeva laiemale missioonile üksteise märkamine ja toetamine, et hoolival moel luua rõõmu tegutsemisest ja värskes õhus viibimisest.

Teeme Ära 2+2 talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Toetajate ja partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Aktiivsete Kodanike Fond, Sigrid Rausing Trust, Rohetiiger, MTÜ Peaasjad, Magnum, Bauhof, LHV Noortepank, Vizeum, Tele2 jt.

Täpsem info: www.teemeara.ee

KU päevatoimetaja