MARA LJUTJUK ISIKUNÄITUSEGA „MÄLU” PÄRNU LINNAGALERII KUNSTNIKE MAJAS

Pildil õlimaal „Omad”, Mara Ljutjuk

,,Küsimus on väikestes asjades, millest kasvavad suured,” ütleb soome filosoof Esa Saarinen.

„Inimene on tundeolend. Ta näeb ja tunnetab maailma muljetena, irdlõikudena, mida peab terviklikuks tõeluseks. Ta suurendab asju ja pisendab neid. Ei jäta midagi endiseks. Inimene tõlgendab maailma sümbolitena ja laseb end mõjutada enese poolt välja mõeldud tähendustest. Sageli tajub ta neid märke füüsiliselt, oma kehaga. Tõhusaimad muutumisvahendid on inimeses peidus. Neid ei saa kompida ega mõõta. Keegi ei või teada, kes võiks kõrvalistuv isik edaspidi olla, kui ta saaks selleks loa. Ja kui ta annaks endale ise selle loa”.

See Esa Saarineni mõte on minu uue isiknäituse „Mälu“ inspiratsioonitekstiks. Keha võime talletada mälestusi raku tasandil on hämmastav. Väikese lapsena kogetud tundeseisundid, olukorrad, sõnad võivad meid jäädagi tugevalt mõjutama.

Järjepidevalt iseendaga töötades suudame vaid tillukese osa raku tasandil salvestatust siduda oma teadliku mäluga ja jõuda läbi tunnetatud taipamistele

Läbi ajaloo keeriste ei ole inimesel sageli võimalik olla „oma õnne sepp” – puudub võimalus valida, mis talletub nii keha- kui alateadlikku mällu. Järjepidevalt iseendaga töötades suudame vaid tillukese osa raku tasandil salvestatust siduda oma teadliku mäluga ja jõuda läbi tunnetatud taipamistele.

Mälule omane selektiivsus põimib inimese poolt tajutava tundemaailma läbi nii mineviku tõe kui ka valega.

Isiklik kogemus kehamälu mastaapsusest ajendas mind tegelema mälu teemaga ja uurima täisksvanute kogemusi sellel pinnal. Oma maalidega soovin suunata vaatajaid mõtlema nende endi kehamälu ilmingutele ning teadvustama mälu suhtelist olemust.

Triinu Soikmets: „Mara Ljutjuki maalide sõnum on, et millist koormat ka kellelgi kanda ei tule või millist jälge see poleks ka jätnud, on see omaksvõtmise korral ilus“.

*

Mara Ljutjuksündis Tallinnas 1978. aastal. Eesti Kunstiakadeemias lõpetas ta maali eriala 2001. aastal ning omandas samas ka haridusteaduste magistrikraadi. Ta on täiendanud end vabades kunstides 2007. aastal Hispaanias Valencia Universidad Politécnicas. 2006. aastast on ta Eesti Kunstnike Liidu ning Eesti Maalikunstnike Liidu liige. Alates 2004. aastast on tal olnud mitmeid isikunäitusi ning osalenud mitmetel ühisnäitustel aastast 2000. Maalimise kõrval tegeleb Mara näituste kureerimise ja kujundamisega, on aktiivselt seotud Evald Okase Muuseumi programmi kureerimise ja korraldamisega ning õpetab aeg-ajalt Eesti Kunstiakadeemias maalimist.

KU päevatoimetaja