PÄRNU VAPIMÄRK RITA MÄNDLALE JA RAIVO LUMISTELE

Rita Mändla. Foto: Ülari Tuisk

Pärnu linnavolikogu otsustas anda linna vapimärgi Rita Mändlale ja Raivo Lumistele, kelle aastatepikkune tegevus on positiivselt mõjutanud Pärnu arengut ja mainet.

Rahvatantsuõpetajale Rita Mändlale antakse vapimärk nr 110 hindamatu ja pühendunud tegevuse eest rahvatantsukultuuri arendajana, tantsuõpetajana ja kultuurikorraldajana. Ta omab rahvatantsujuhi V kvalifikatsiooni.

Nagu ringijuhtidele omane, on ta ennastki jaganud väga erinevate organisatsioonide vahel. Tema erialase töö nimekiri on muljetavaldavalt pikk: Rahvatantsuansambli Kajakas tantsija;

Rahvatantsuansambli Kajakas ballettmeistri assistent; Pärnu Kutsekeskkool nr. 13 ringijuht; 13 aastat Pärnu Vanalinna Põhikooli ringijuht; 9 aastat Pärnu Hansagümnaasiumi laste rahvatantsuringi juhendaja; 17 aastat Pärnu-Jaagupi naisrühma Jakobi-Piigad juhendaja; Pärnumaa Kutsehariduskeskuse ringijuht; Koidula Gümnaasiumi segarühma juhendaja; alates 2017 Seljametsa Rahvamaja naisrühm Virtin juhendaja.

Rita Mändla elutööks võib pidada Rahvatantsuansambli Kajakas kunstilise juhi tööd, mida ta teeb alates 1983. aastast tänaseni. Veelgi enam – 2020. aastal täitus tal 50. aastat järjepidevat tegutsemist selles tantsurühmas, kus ta 1970. aastal alustas ise seal tantsijana.

Tantsuõpetaja tööle lisaks on ta panustanud palju ka kultuurikorraldusse nii Eestis kui ka välismaal: Rahvatantsuansambel Kajakas kontsertide lavastaja Teatris Endla
(1991, 1996, 2001, 2005, 2006, 2011); Pärnumaa laste rahvatantsupidude lavastaja, üldjuht ja liigijuht (1998-2003; 2005; 2007; 2009; 2010; 2012; 2015); 1999. aasta üldtantsupeo D-segarühmade üldjuhi assistent; 1999. aasta ESTO ettevalmistuslaager Torontos, Jõekäärul treener-õpetaja; ESTO 2000 Valguspeo lavastaja assistent Torontos; Pärnumaa täiskasvanute rahvatantsupidude Pärnu linna tantsuploki lavastaja ja üldjuht 2002 ja 2003 Vändras ja Häädemeestel; ESTO 2004 Valguspeo tantsulavastaja Riias; Eesti-Soome-Udmurtia koostööprojektide Eesti poolne loominguline juht (2006, 2007, 2008, 2014, 2018); Lääneranniku Eestlaste päevad Portlandis USA 2011; Pärnumaa rahvatantsupidu Lavassaares 2012, ansambli tantsuploki lavastamine; Maailma Rahvatantsulaagris treeningute läbiviimine ja tantsude õpetamine Torontos 2012; Pärnumaa rahvatantsupidu Lavassaares 2015, ansambli tantsuploki lavastamine; aastaid on ta olnud Pärnu kesklinna suviste pargikontsertide korraldaja.

See nimekiri on kindlasti palju pikem. Tema aktiivsus korraldustöös on märgatav ka tema kodukülas Seljametsas, kus lööb usinasti kaasa erinevatel üritustel – laadad, jaanituled, kadripäev jpm. On üheks eestvedajaks Seljametsa Rahvamaja Wanade Tantsude Klubis, mis keskendub pärimustantsude elushoidmisele.

Endised ja praegused tantsijad peavad Mändlat väga karismaatiliseks ja professionaalseks juhendajaks. Ta on hästi täpne, nõudlik, samas ei möödu ükski tund ilma nalja ja naeruta. Ta on korraldanud meeldejäävaid ringreise, viinud kollektiive festivalidele Eestis ja mujalgi. Tema oskuslikku juhendajakätt näitab ka see, et aastakümneid on enamus tema rühmasid pääsenud edasi üleriigilisele üld- ja koolinoorte tantsupeole.

Rita Mändla juhendajatöö on inspireerinud mitmeid tema endisi tantsijaid, kes on juba ise tunnustatud õpetajad (Ulla Helin-Mengel, Roland Landing, Kaie Seger, Ege Kukk, Teele Üprus jt).

Raivo Lumiste. Foto: Kaitseliit.ee

Kolonelleitnant Raivo Lumiste saab vapimärgi nr 109 suurepärase töö eest julgeoleku arendamisel ja tagamisel nii Pärnus kui kogu Eestis. Lumiste on teeninud Pärnu Üksik-jalaväepataljonis erinevatel ametikohtadel alates selle tegutsemisest jalaväekompaniina ning lõpetades pataljoni ja kompanii ülemana. Ta on töötanud Kaitsejõudude Peastaabis, Kuperjanovi Üksik-jalaväepataljoni, Balti pataljoni, 1. Jalaväebrigaadi ja Kaitseliidu ülemana. Lumiste teeneid on lisaks Eestile hinnanud Leedu, Taani, Soome ja USA, muude autasude kõrval on teda tunnustatud näiteks Ameerika Ühendriikide armee pronkstähe ja lahinguliste teenete medaliga. Kindral Riho Terrase sõnul poleks Kaitseliidu areng ilma Lumisteta kindlasti olnud nii kiire kui praegu.

Urmas Saard