DIABEETIKUTE SELTS ON JÕGEVAMAA PARIM KODANIKEÜHENDUS

Tunnustatud Jõgevamaa Kodanikuühenduste tunnustamisel. Foto: Kristi Sepri

Sihtasutus Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus on korraldanud kümme aastat edukamate kodanikuühenduste tunnustamist. Tänavu toimus autasustamise tseremoonia Põltsamaa valda Pajusisse kunagisse mõisatalli rajatud restoranis Von Wahl.

Kui tavaliselt on sündmusele palutud kõik nominendid, siis seekord kutsuti koroonaohust tingitud piirangute tõttu vaid laureaadid. 2020. aasta Jõgevamaa parimaks kodanikuühenduseks kuulutati Jõgevamaa Diabeetikute Selts, Parimaks kodanikuühenduste projektiks „Avinurme kandi suveõhtujutud”, Ettevõtlikuks vabaühenduseks mittetulundusühing Peipsi Teemaja, väärt algatuseks Ulvi Külas avatud raamatukapp „Raamatuharakas” ja Seebihokiturniiride korraldamine Avinurmes.

„Kodanikuühendused korraldavad laulu- ja tantsupäevi, külapäevi, viivad läbi erinevaid spordivõistlusi, õpetavad tegema käsitööd ja kunsti, pakuvad saunateenust, kustutavad tuld, aitavad puuetega inimesi, tegelevad lastega ja teevad palju muudki vajalikku,” märkis tunnustamistseremooniat sisse juhatades Sihtasutuse Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse mittetulundusühingute konsultant Kersti Kurvits. „Teie poolt pakutav on suur lisaväärtus meie kohalikku ellu,” toonitas Kurvits tunnustatute poole pöördudes. Tema sõnul aitavad kodanikuühendused kaasa sellele, et inimesed sooviksid Jõgevamaal hoida ja luua kodusid, siia tulla ja jääda. Kurvits lisas, et tänavu esitati Jõgevamaal kodanikuühenduste tunnustamiseks erinevates kategooriates kokku 32 ettepanekut.

„Jõgevamaa küladesse sisse keerates näeb väga sageli, mida inimesed on korda saatnud ja suuresti koos kogukonnaga. Seltskonnaga koostegemisel on tugev ühendav jõud,” lausus tervituskõnes SA Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse nõukogu esimees, Jõgeva vallavolikogu esimees ja Riigikogu liige Aivar Kokk.

Optimistliku eluhoiakuga diabeetikud

Parimaks kodanikuühenduseks tunnistatud ja septembris kahekümnendat sünnipäeva tähistanud Jõgevamaa Diabeetikute Seltsi liikmed on silmapaistvalt aktiivsed ning üksteist toetavad. Regulaarselt toimuvad teabepäevad ja teisedki sündmused. Kevadise koroonakriisi ajal püüti jõuda iga liikmeni, pakkuda nendele turvatunnet.

„Tunnustus on meile suureks auks. Jõgevamaa Diabeetikute Seltsi edukäigule on kaasa aidanud selle liikmed kolmest Jõgevamaa omavalitsusest: Jõgeva, Põltsamaa ja Mustvee vallast. Omavalitsused on meie seltsi tegevust ka järjepidevalt toetanud,” rääkis seltsi eestvedaja Aavo Aru, kes oma tänukõne lõpetas sõnadega: „Kõike head ja olge terved ja tugevad.”

Edukaimaks valitud Jõgevamaa Kodanikuühenduste projekti „Avinurme kandi külade suveõhtujutud“ eestvedajaks on Avinurme Külavanemate Koda. Suveõhtujuttude sari sai teoks erinevates külades. Kaasati piirkonna andekaid noori ja teemajutustajaid. Projektis osales üle 300 paikonna elaniku.

Uusi tarkusi suveõhtujuttudel

Parim kodanikeühenduste projekt „Avinurme kandi suveõhtujutud” sai teoks Avinurme Külavanemate Koja eestvedamisel. Paikkonna külade elanikud said suve jooksul läbi suveõhtujuttude sarja kokku erinevates külades. Igal kohtumisel oli erinev teema, kokkutulnutele jagati uusi teadmisi, toimus kogemuste vahetus. Ürituste korraldamisse kaasati piirkonna andekaid noori ja teemajutustajaid. Projektis osales üle 300 elaniku ning algatus on saanud ka juba edasiarenduse.

„Tunnustus tiivustab alati ja annab energiat juurde. Meie teod on ikka Külavanemate Koja ühislooming. On inimesi, kes käinud kõikidel suveõhtujuttudel, mis soodustab ka suhtlemist külade vahel. Sündmusel kohtasime ka uusi inimesi, keda varem pole Avinurme kandis nähtud. Juba on pakkumisi ka uuteks esinemisteks,” teatas Avinurme Külavanemate Koja juhatuse liige Krista Pedak.

Mustvee Peipsi Teemajas

Ettevõtlikumaks vabaühenduseks valitud mittetulundusühingul Peipsi Teemaja on Mustvees asuvas punastest tellistest hoones kohvik, meenepood ja majutusettevõte kolme hotellitoaga. Külastajatele pakutakse Peipsiveerele iseloomulikke maitseelamusi ja Avinurme puidumeistrite valmistatud meeneid ja tarbeesemeid.

„Usun, et tunnustus toob meile ka uusi kliente. Hoiame muudkui uksed lahti ja võtame külalised vastu,” selgitas Külauudistele Peipsi Teemaja perenaine Eveli Tooming, kes on ühtlasi Avinurme Puiduaida juht. Tema sõnul pakutakse teemajas praegu kuut erinevat teed.

Raamatuharakas ja seebihoki

Väärt algatuse kategoorias tunnustati kahte laureaati. Üks nendest on Mustvee vallas Ulvi külas avatud raamatukapp, mida kutsutakse „Raamatuharakaks”. Raamatukapi eesmärgiks on vahendada Ulvi külas Avinurme ja Mustvee raamatukogude raamatuid. Raamatukappi saavad kasutada kõik lugejad, kes tellivad endale raamatu Mustveest või Avinurmest ja saavad selle raamatu siis kätte küla raamatukapist. Ulvi Naiste Ühenduse eestvedamisel telliti Avinurme Puiduaidast puidust kapp.

„Raamatuharaka” idee algataja Kristi Pukk Ulvi Naiste Ühendusest avaldas Külauudistele arvamust, et uudis laureaadiks saamisest võeti kogukonnas hästi vastu. „Ringi liikudes olen saanud positiivset tagasisidet. Olen raamatuinimene ja sellepärast on minu mõtted ja ideed ikka seotud raamatutega ja raamatukogudega. Unistan, et Ulvil oleks tänapäevaste tingimustega kogukonnamaja koos raamatukoguga, mille ümber on võimalik koondada tegevusi ja teenuseid.

„Raamatuharakas on väga hästi käima läinud, raamatud liiguvad Avinurme-Mustvee trajektooril igapäevaselt. Samuti saan ka külaelanikelt telefonikõnesid, kus palutakse üht või teist raamatut, needki tellimused saab kapist kätte,” ütles Kristi, kes töötab ise Mustvee raamatukogus. Samuti tunnustati Väärt Algatuse laureaaditiitliga Eesti II Seebihokiturniiri korraldamist Avinurmes – eestvedajaks MTÜ Seebihokiturniirid. Seebihokiturniirid on Avinurme noorte algatus, kus mängitakse seebiga libedaks muudetud väljakul lustakat hokimängu. Eesti I Seebihokiturniir toimus Avinurmes 2019. aastal ning 2020. aasta augustis korraldati juba teine võistluspäev. Tuleval aastal on tulemas kolmaski turniir.

Seebikokiturniire korraldavad õed Katrin ja Kätlin Kaarama ning Janek Romanovitš.

„Mul on väga hea meel, et Jõgevamaa kodanikuühenduste tunnustamisel sedavõrd palju auhindu Mustveesse tuli,” kinnitas Külauudistele Mustvee vallavanem Aivar Lainjärv. Ta toonitas, et kunagi võiks Avinurmes toimuda ka ülemaailmne seebihoki turniir. „Unistama peab suurelt!”

Laureaadiks kuulutatud Jõgevamaa kodanikuühendused said kingituseks Olustvere klaasikoja kunstniku Eili Soone valmistud kerakujulise klaasist meene.

Jaan Lukas

Share via
Copy link
Powered by Social Snap