PÜHAPÄEVA HOMMIKUL HEISATAKSE EESTI LIPP

Heisatud lipp Pärnumaal Lääneranna vallas. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Põhjamaade eeskujul on novembrikuu teine pühapäev isadepäev. Isadepäevaga austatakse isasid ja tähtsustatakse nende rolli laste kasvatamisel. Isadepäev on kõigi isade ja perede ühine tähtpäev.

Sarnaselt emadepäevaga sai isadepäev alguse eelmise sajandi algul Ameerika Ühendriikidest. Traditsiooni algatas naine, kelle sõjaveteranist isa kasvatas üksinda pärast abikaasa surma kuus last üles. Esmakordselt tähistati seda päeva Washingtoni osariigi Spokane’i linnas 1910. aastal. Ametlikult kuulutati isadepäev Ameerikas riiklikuks pühaks 1966. aastal president Lyndon Johnsoni ametisoleku ajal. Ühendriikides peetakse isadepäev juuni kolmandal pühapäeval.

Eestis asuti isadepäeva tähistama 1988. aastal. Komme saabus Eestisse Soomest.

Pühapäeval, 8. novembril on isadepäeva puhul Eestis lipupäev. Riigilipu heiskavad kõik riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Eesti lipu võivad heisata kõik teisedki.

Eesti lipu heiskamisel tuleb jälgida, et lipp oleks puhas ja terve. Lipud heisatakse päikesetõusul, kuid mitte hiljem kui kell kaheksa hommikul ja langetatakse päikeseloojangul, aga mitte hiljem kui õhtul kell kümme.

KU päevatoimetaja