JAAK LÕHMUS: THEODOR LUTSUST VÕIKS TEHA MÄNGUFILMI

Theodor Lutsu filmipäevade korraldaja Arne Tegelmann (MTÜ Look) ja filmiloolane Jaak Lõhmus 25. filmipäevade torti söömas. Foto: Jaan Lukas

Külauudistele andis intervjuu filmiloolane, režissöör ja stsenarist Jaak Lõhmus, kes osalenud Palamusel peetavatel Theodor Lutsu filmipäevadel alates sündmuse esmatoimumisest 1996. aastal kuni tänaseni. Jaak Lõhmuse arvates võiks Theodor Lutsust teha ka mängufilmi.

Theodor Lutsu filmipäevi on nüüd korraldatud veerandsada korda. Mis muudab iga filmipäeva omalaadseks?

Jaak Lõhmus: Eks aeg muutub. Samuti muutuvad filmid ja inimesed. Filmipäevad võib jagada perioodisesse: näiteks kinobussi periood ja aeg, mil noored ja „hullud„ mehed tulid oma filmidega konkursile. Hästi on näiteks meeles Põltsamaa filmimeister Väino Valdmann. Praegu osalevad nad vist teistel konkurssidel.

Mis on meelde jäänud tänavustest filmipäevadest?

Jaak Lõhmus: Seekord on meil selline vaikne ja rahulik sündmus – tagasivaade senistele filmipäevadele. Ajad on ärevad (Jaak Lõhmus pidas silmas uut koroonaviiruse ohtu, mis tõttu inimesed filmi vaadates ka üksteisest kaugemal istusid). Nii ei teinud me ka väga laiaulatuslikku programmi, sest ei teadnud kuipalju inimesi tuleb.

Mida on Theodor Lutsult õppida tänapäeva filmitegijatel?

Jaak Lõhmus: Kindlasti on. Theodor Luts pidas silmas mõttetera, et kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab. Ta tegi filme rasketel aegadel: suure majanduskriisi ajal ja Teise maailmasõja perioodil Soomes. Ta jõudis erialast tööd teha ka Brasiilias. Ajal, mil ta selles riigis elas, valitses seal üsna suur vaesus.

Kuidas tuleval aastal Theodor Lutsu 125 . aastapäeva tähistatakse?

Jaak Lõhmus: Loodame seda tähistada mitmes paigas: Palamusel, Tallinnas Eesti Televisioonis, samuti Helsingis.

Ehk ka Brasiilias?

Jaak Lõhmus: Nii kaugele meie käed ei ulatu.

Kas Thedor Luts sobiks peategelaseks mängufilmile?

Jaak Lõhmus: Theodor Lutsust hakati tegema dokumentaalfilmi, mis jäi aga pooleli. Absoluutselt võiks tema elust teha mängufilmi. Ma olen sellega nõus.

Usutles Jaan Lukas