„ERILISED PURJETAJAD” HAAPSALUS

Foto: “Erilised Purjetajad”

Haapsalus, Veskiviigi sadamas jäävad 20. augustil kai äärde maha ratastoolid, muud abivahendid ja sünged mõtted, sest erivajadustega ja raskustes inimesed lähevad parapurjekatega merele.

Projekt “Erilised purjetajad“ toimub viiendat hooaega, ikkes saanud alguse tänu olümpiasurfar Ingrid Puusta 14-tunnisele surfamisele üle Läänemere, millega projektile raha koguti. Purjetamisprojektiga on merel käidud enam kui 300 korral. Vabadusetunnet ja iseseisvust purjede all saavad kogeda kõik osaleda soovijad.

Kapteniteks Hansa 303 turvalistes purjekates on olümpiaklassi 470 võistluspurjetajad Hugo Rasmus Vaino, Uko Rasmus Tiidemann ja Märten Mikk. Eelnevalt toimub kaldal instrueerimine ja päästevahendite jagamine. Sündmust turvab Lääne-Eesti Vabatahtlik Reservpäästerühm oma alusega.

Esmalt omandatakse kaldal lühidalt teadmisi tuuleoludest, paadiehitusest ja lihtsamatest manöövritest merel. Pärast ABC-d saavad inimesed ise purjepaati istuda ning kogenud roolimehe käe all seilata.

Hansa 303 purjekad on lihtsama disainiga ja kergemad kahe mastiga turvalised paadid. Nende pikkus on 3,03 meetrit, laius 1,35 meetrit ja süvis üks meeter. Paat kaalub 85 kg, keskel raske kiilu moodi svert, mis tingib, et purjekas end “jonnipunni” moodi püsti ajab ka tuulisemates oludes. Hansa 303 klassi purjeka kogu purjepind on maksimaalselt 20 ruutmeetrit ning sellega saab sõita kaks inimest korraga. Hansa purjekad sobicad hästi ratastoolis inimestele.

Et puuetega inimesed saaksid vabas õhus ja võrdselt teistega päikest, tuult ja sõidurõõmu nautida ja areneda, sündis projekt „Erilised purjetajad”. Enamasti pole nad kehalise kasvatuse tunniski saanud käia ega kunagi paljajalu murul joosta, nüüd aga on neil võimalus turvaliselt merel purjetada.

Sellel aastal on „Eriliste purjetajate” peamised toetajad Eesti Paraolümpiakomitee, Põhjamaade Ministrite Nõukogu ja Tallinna linn ning tehnilist tuge annab Eesti Jahtklubide Liit. Maitsvaid võileibu pakub Mamma Let’s Go ja jooke A.Le Coq.

KU päevatoimetaja