PAJUSIS ESIETENDUB JAAN KRUUSVALLI „PILVEDE VÄRVID”

Pajusi Teatri suvelavastuse perekond ootab etendusele Pilvede värvid 1.-2. augusti õhtul Pajusi rahvamaja õuel. Foto: Anni Õnneleid

Eesootaval laupäeval ja pühapäeval mängib Põltsamaa vallas tegutsev Pajusi Teater Pajusi rahvamaja siseõuel kirjanik Jaan Kruusvalli kirjutatud näidendit “Pilvede värvid”. Loo tegevus toimub 1944. aastal ühes Eesti taluperes – lavastajaks harrastusnäitemängu mitmekülgne eestvedaja Anni Õnneleid.

Pajusi Teatri üheksast suveetendusest on Anni Õnneleid tänaseks lavastanud seitset lavatükki. Jaan Kruusvalli näidendi “Pilvede värvide” lavale toomisele mõtles ta ammu. “See lugu on meelde jäänud juba kooliajast. Küllap on tegemist igavikulise teemaga küsimustega: mis on kodu ja kus on kodu, milline on tunne, mis kodus tekib?” selgitas Õnneleid.”

Ajastusse sisse elada aitavad väga kostüümid. Oleme vaadanud ka kaardilt, kus asub üks või teine paik, millest näidendis räägitakse, näiteks Hara laht,” lisas lavastaja.„Ajastusse sisse elamist kergendavad ka vanemate mälestused. “Pilvede värve” on mitmeid kordi lavastatud ennegi. Ma ei vaata aga varasemaid salvestusi. Püüad näitemängu olustikku süüvida ja siis mängida ja läbi lavastaja juhendamise autori mõtet tabada,” ütles etenduses peremeest mängiv Marek Ranne. Perenaist mängib Ellen Kuslap Jõgevalt.

“Näitemängus teevad kaasa ka Pajusi Teatri laste- ja noortestuudio näitlejad,” märkis lavastaja. “Näitemängus teevad kaasa lisaks Pajusi Teatri ja lastestuudio näitlejatele ka suviti Pajusi Teatri projektis osalevad näitemänguhuvilised harrastusnäitlejad. Seekord on kaasatud projekti eraldi kostümeerija ja muusikajuht.” rääkis Õnneleid. Lava kujundamist ja ehitamist juhendab Pajusi rahvamaja kultuurijuht Janne Vaabla, lava aitavad ehitada näitlejad, kes parasjagu proovides ei pea olema.

Kogu töö lavastusega saab tehtud vaid nädalase teatrilaagri jooksul. Näidendi lavale toomist Pajusi Teatri esituses toetas Kultuurkapitali Jõgevamaa Ekspertgrupp.

Jaan Lukas