JOHANNES METS (09.07.1951 – 28.07.2020) LÄHEDASTE JA TUTTAVATE MÄLESTUSES

Johannes Mets. Foto: Urmas Saard / Külauudised

28. juulil lahkus meie hulgast kuuekümne üheksandal eluaastal juhtraja automudelismi arendaja ja ajakirjanduses selle spordiala järjekindel tutvustaja, mehaanikainsener ja leiutaja, kodukandi asjades kaasamõtleja ning ühiskondlikult aktiivne Johannes Mets – sintlane, kellele on omistatud „Sindi aasta inimene 2013” aunimetus.

Sindis sündinud ja Sindi gümnaasiumi lõpetanud Johannes on harrastanud sportlikke eluviise: tõstmist ja jalgrattasõitu. Ta õppis selgeks akordionimängu. Aga kodulinn tundis teda palju aastaid esmajoones tehnikahuvilise mehena, kes tegelenud noorte juhendamisega juhtraja automudelismis. Võibolla vähem teatakse, et mehaanikainseneri haridusega Johannes on puidust 3D-puslesid välja mõelnud ja enda konstrueeritud freesil neid valmistanud. Harrastus sai alguse juba kaheksakümnendate teisel poolel, kui ta elas mõnda aega Järvamaal Aravetel. Mehele tuli kasuks ülikoolis õpitud kujutav geomeetria, mis suunas leiutaja talendiga Johannest ruumilisele mõtlemisele.

Kodumaa taasiseseisvumise järel tuli Johannes tagasi Sinti vanematekoju ja jätkas kümnete puslemudelite valmistamisega. Kompaktsed kuubikukujulised pusled koosnesid enamasti 90-st pulgast, aga arvukaimas tema välja töötatud pusledes lähenes pulkade hulk neljale sajale.

Heaks mälutreeninguks oma kätetööd jaganud insener on puslesid kinkinud kolleegidele, pakkunud lasteaedadele-koolidele, viinud Sindi ANK-i tehnikaringi noortele. Pärnu linnavalitsuse tellimusel valmistas Johannes kunagi pusle põhimõttel kokku pandud Pärnu linna vapil kujutatud võtme. Neidsamu võtmeid kinkis siis linnavalitsus suvepealinna meenetena. Johannese loomenäidised on jõudnud ka Ameerikasse. Kuid tema leiutamise mõttelend pole piirdunud üksnes ruumiliste pusledega ja katkenud elulõng jättis lõpuni viimata mõnegi uue ideeleiu.

2013. aasta Sindi inimese aunimetuse sai Johannes MTÜ Sindi Mudelisport juhatajana, kuna oli kümmekond aastat hobikorras juhendanud Sindi mudelautode ringi. Tegelikkuses tegeles ta selle hobiga juba palju varem ja jäi innukaks tegutsejaks pea viimaste südamelöökideni. Tema eestvedamisel valmis 2012. aastal Sindis tolle hetke Baltimaade parimaks tunnistatud ja pikima sirgelõiguga juhtraja automudelismi kaheksarealine ringrada. Eesti-Läti koostööprogrammist rahastatud Sindi ja Limbaži ühisprojekti ehitust juhtis Johannes. Aastal 2013 toimusid Sindi juhtrajal lisaks muudele võistlustele ka ISRA Põhja-Euroopa meistrivõistlused. Johannese juhendatud noored on saavutanud rohkelt suurepäraseid tulemusi, ka tema enda pojatütar, kelle autasude saaki saab märkida kolmekohalise numbriga. 2017. aastal läks Aasta mudelisti tiitel neljandat aastat järjest Sinti. Sarnaste saavutustega saaks jätkata veel pikalt.

Juhtraja automudelismi arendamise ja noorte juhendamise kõrval on oluline märkida ka selle tehnikaspordi laiemat tutvustamist, mistõttu pälvis Johannes 2016. aastal Külauudiste portaali ja Eesti Kodanikuajakirjanduse seltsi tänukirja. Tema kümnetest artiklitest viimased uudised ilmusid Külauudistes veel käesoleval kuul.

Enne pensionile jäämist töötas ta OÜ Scanfil tootearendusprotsessi insenerina. Ühiskondlikus elus polnud ta ükskõikne kõrvaltvaataja ning osales innuka kaasamõtlejana kohaliku elu korraldamisel. Sageli oli Johannese koht täidetud Sindi ajalooklubis. Oma poliitilisi eelistusi jagas ta viimastel aastatel Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga.

Johannes Metsa matusetalitus toimub Pärnu Metsakalmistu matusemajas pühapäeval, 2. augustil kell 14.00.

Sindi ajalooklubi