PÄRNUST SAAB 25. KORDA EESTI SUVEPEALINN

Suvepealinna lipp Pärnu rannas. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Sel pühapäeval, 21. juuni esimesel tunnil algab astronoomiline suvi ja Pärnust saab 25. korda Eestimaa suvepealinn.

Erilise kevadsuve tõttu toimub suvepealinna tiitli väljakuulutamine ilma suurema saluudi ja pillerkaarita, kuid see ei kahanda tähtsa sündmuse väärtust – Pärnust saab valitsev suvepealinn igal juhul, ja suvi – kauaoodatud kaunike – ametlikult avatud.

Teemapealinna tiitli ühes regaalidega võtab Pärnu linnapea Romek Kosenkranius vastu Pärnule iseloomulikus kohas, rannakohviku seenrõdul, ning seal heisatakse ka suvepealinna lipp.

Nagu on tavaks kujunenud, on piduliku hetke tunnistajateks Eesti teiste teemapealinnade Türi, Otepää ja Narva ning pealinna Tallinna esindajad.

Pärnu rand. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Pärnu linnapea Romek Kosenkraniuse sõnul on veerandsada aastat Eesti suvepealinnana Pärnule suur au ning alanud juubelisuvel hoiab Pärnu suvepealinna lippu uhkusega kõrgel.

„Kutsun kõiki sel suvel Pärnusse, meil on rõõm pärast keerulist koroonakevadet külalisi võõrustada. Ma soovin kõigile, aga eriti oma kallitele kaaslinlastele, ilusat sooja suve ja rõõmsaid hetki meie igapäeva, oleme ära teeninud puhkuse ja võimaluse suve nautida,“ ütleb ta.

Pärnu peal teevad suve alguse puhul muusikat supelkostüümides Õnn Tuli Õuele pasunakoor ning sambakool Kuldõunapuu ühes trummivirtuoos Reigo Ahvenaga.

Õhupallid Pärnu taevas. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tantsunumbritega üllatavad Janne Ristimetsa tantsukooli õpilased.

Artistid liiguvad keskpäevast kuni siestani trajektooril südalinn-rand. Nägemis- ja kuulmismeel tasub valvel hoida sellistes strateegilistes kohtades nagu Laste- ja Rannapark, Rüütli ja Supeluse tänav, keskrand ning Iseseisvuse väljak.

Õhtul musitseerib Rannapargi roheluses ansambel Rembetes.

Linnapildis toimub suve esimesel päeval ka üks märkimisväärne uuendus – Pärnu kesklinnast randa viiv Supeluse tänav muutub autovabaks. See tähendab, et Supeluse on 21. juunist 9. augustini alates tänava algusest kuni Tammsaare puiesteeni autoliiklusele suletud. Karusselli tänava ja mõnelt teiselt ristmikult tohib autoga üle sõita ning Supeluses võivad endiselt sõita prügiveo- ja kaubaautod, samuti saavad kohalikud elanikud autoga kodu juurde.

Miks just Supeluse ning miks just nüüd?

Pärnu supelrand. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Aga seepärast, et Supeluse oli 19. sajandil üks Pärnu esimesi linnast randa viivaid uulitsaid ning randa ja kesklinna ühendavaks oluliseks tuiksoonseks on ta jäänudki.

Siin saalib palavatel päevadel plaaži vahet katkematu inimvoor; toimetab mitmeid söögikohti ja majutusasutusi, on palju nostalgiat ja melu ning ridamisi kauneid suvitusvillasid. Pesuehtne kuurortlinna puiestee, mis suvel kihab ja pulbitseb ning talvel tukub õndsas rahus!

Nii Supeluse erilisuse kui ka erakordse suve tõttu otsustas Pärnu linnavalitsus, et pärnakatele ja külalistele tuleb mõnusaks kulgemiseks anda suvekuudel rohkem ruumi ja vabadust ning puhkuserežiimil jalutajate meelispaik Supeluse tänav on selleks igati sobiv koht.

KU päevatoimetaja