NOORTE NÄITUS „KUNST, MILLEST SAAB… AJALUGU!”

Pärnu kunstikooli õpilased tutvuvad visandiraamatutega. Foto: Monika Vaher

Pärnu muuseumis on kuni 27. augustini avatud noorte loomingunäitus „Kunst, millest saab… ajalugu!“. Tasuta näitusel on uudistamiseks Pärnu linna ja maakonna noorte kunstitööd, nii lõuendile prinditud taiesed kui visandiraamatud.

Pärnu linnavalitsuse teatel oodatakse kõiki kunstitegemises osalenud autoreid 28. augustil kell 12 Pärnu muuseumis toimuvale pidulikule tänuüritusele.

Väljapaneku „Kunst, millest saab… ajalugu!“ sünnilugu ulatub eelmisse kalendriaastasse.

Nimelt kaasas Paikuse huvikool mullu sügisel ja talvel 800 Pärnu ja Sindi linna noort ülelinnalisse kunstitegemise projekti. Eesmärk oli äratada noortes kunstitegemise isu, julgustada neid end kunsti kaudu väljendama, õpetada orienteeruma üha enam visualiseeruvas maailmas ja tutvustada noortele Pärnu kunstiõppe võimalusi.

Kunstiprojekti raames valmis 35 visandiraamatut, millest omakorda igaühes on 30 noori kõnetavat teemaarendust, kus noored autorid on erinevaid kunstitehnikaid ja pildikeelt kasutades väljendanud oma mõtteid ja tundeid. See tähendab, et õpilane valis endale sobiva teemaga lehekülje ning lõi sinna kordumatu ja autentse kunstiteose.

Kõige esimesed joonistused tegid noored raamatutesse septembris huviharidusmessil Huvikas, edasi peatusid visandiraamatud kõigis Pärnu üldharidus- ja huvikoolides ning noortekeskustes – igas kohas nädal aega. Nii jõudsid kunstilise tegevuse juurde ka need noored, kes polnud kunagi varem huvitegevusega, saati siis kujutava kunstiga, kokku puutunud. Kooliaasta lõpuks täitusid visandiraamatud rikkaliku kunstiloominguga – kokku sai 688 unikaalset noorte rõõmudest, muredest, huvidest, hirmudest, tulevikulootustest, minevikusündmustest jms rääkivat pilti.

Paralleelselt reaalsete visandiraamatutega, said koolinoored joonistada ka virtuaalsesse visandiraamatusse, mis on leitav Facebookis – Pärnumaa noorte sketchbook leheküljelt.

Visandiraamatud kujundas ühtseks tervikuks Paikuse huvikooli õpilane Ketlin Kurrik. Tema mõtles välja ka visandiraamatute teemad.

„Tegin raamatud looduslähedase ja neutraalse kujundusega. Teemad valisin põhimõttega, et need sobiksid nii vanematele kui ka noorematele kunstihuvilistele,“ ütleb Kurrik.

Noortest ja projekti koostööpartneritest koosnev hindamiskomisjon valis valminud tööde seast välja 37 enim kõnetavat joonistust, mis prinditi lõuenditele ning need on nüüd koos visandiraamatutega Pärnu muuseumis kõigile vaadata. Visandiraamatud säilitab muuseum tuleviku tarbeks kui tänaste noorte elu kujutavad dokumendid.

Septembris eksponeeritakse Pärnu noorte kunstiloomingut ka Tallinnas Kullo kunstigaleriis.

Noorte kunstiprojekt on üks neljast innovaatilisest noorsootöö mudelist, mida Pärnus välja töötatakse. Mudelite loomine on omakorda osa üle-eestilisest programmist „Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine“, mida toetab riiklikest ja Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest Eesti Noorsootöö Keskus.

Pärnu linnavalitsuse huvihariduse spetsialisti Kadri Rebase sõnul jagavad Pärnu projekti läbiviijad uuendusliku noorsootöö kogemust meeleldi kolleegidele üle Eesti.

„Projektitegevuse läbiviija Paikuse huvikool rakendas huvihariduse kompetentsi avatud noorsootöö vormis, kutsudes joonistama juhuslikke noori avalikus linnaruumis, noortekeskustes, virtuaalses keskkonnas ja üldhariduskoolides. Lai kaasatus võimaldas tutvustada joonistamist kui eneseväljendust ja turvalist tunnete mahalaadimise meetodit ka neile noortele, kes muidu kunsti juurde ei satuks. Kui tegevus meeldib, võib sellest kujuneda huviala. Tore on seegi, et läbi vaba joonistamise saavad noorte mõtted, tunded ja arvamused ühiskonnas paremini kõlavamaks,“ märgib Rebane.

KU päevatoimetaja