EESTI LIPU 136. AASTAPÄEV OTEPÄÄL

Eesti lipu 135. aastapäeva tähistamine. Foto: Monika Otrokova

4. juuni on Eesti lipu päev ja kuigi koroona seab üritustele oma piirangud, ei ole Otepää, Eesti lipu häll, lippu mitte unustanud.

Otepää Kultuurikeskused ja Otepää Vallavalitsus kustuvad kõiki üles saatma sini-must-valgeid fotosid teemal „Eesti lipp minu sees ja minu ümber“. Fotodest tehakse 4.juunil kell 9.00 virtuaalnäitus. Lisaks sellele saab 4.juunil jälgida ka lipupäeva tervitust talvepealinn Otepää Facebooki lehelt ja talvepealinn Otepää Youtube kanalilt. Kell 12.00 on pidulik lipupäeva jumalateenistus Otepää Maarja kirikus. Jumalateenistusel teenib EELK Otepää Maarja koguduse vaimulik Marko Tiirmaa, kohal on ka liputoimkond. Pärast jumalateenistust sõidavad motoklubid Eesti lipu auks läbi valla. Üritust veab eest Otepää Motoklubi.

Õhtul oodatakse kõiki vaatama ERRi uuest veebikanalist Jupiter Eesti lipp 135 vabaõhulavastuse „Taevas, muld ja tulevik“ salvestust. Erki Aule poolt kirjutatud näidend pealkirjaga “Taevas, muld ja tulevik” jutustab pilte Eesti lipu ajaloost. Etenduses kulgeb paralleelselt mitu lugu, mis põhinevad Eesti ajaloo hetkedel. See lugu ei räägi ainult lipust vaid ka meist, meie rahvast – meie minevikust, olevikust ja tulevikust. Idee algataja ja etenduse projektijuht oli Otepää Kultuurikeskuste loomejuht Merilin Kirbits, etenduse tõi lavale Otepää Kultuurikeskused koostöös Otepää vallaga. Vabaõhulavastus etendus esimest korda Otepää Linnamäel 4.juunil 2019.

Stseen vabaõhulavastusest „Taevas, muld ja tulevik“. Foto: Adam Illingworth

Lipu päeva kava:


Kell 9.00 tervitusvideo “Otepää tähistab!” talvepealinn Otepää Facebooki lehel ja talvepealinn Otepää Youtube kanalis ja virtuaal-fotonäituse avamine “Eesti lipp minu sees ja minu ümber” talvepealinn Otepää Facebooki lehel, valida saab lemmiku pildi. Ootame fotosid kuni 2. juunini aadressile minufoto@otepaa.ee , lisainfo www.otepaa.ee.

Kell 12.00 lipu päeva jumalateenistus Otepää Maarja kirikus, teenib EELK Otepää Maarja koguduse vaimulik Marko Tiirmaa.

Kell 13.00 motoklubide liikmed sõidavad Eesti Lipu auks läbi Otepää valla. Start Otepää kiriku eest. Üritust veab eest Otepää Motoklubi.

Kell 19.00 Eesti lipp 135 vabaõhulavastuse „Taevas, muld ja tulevik“ salvestus ERRi veebikanalil Jupiter: http://jupiter.err.ee/.

Eesti lipu ajaloost

Sini-must-valge lipp oli esialgselt Eesti Üliõpilaste Seltsi lipp. Lipu õmblemise idee algataja oli Karl August Hermanni abikaasa Paula Hermann. Mälestuste kohaselt osteti lipuriie Põltsamaalt ning Paula Hermann, Emilie Beermann ja Miina Härma õmblesid selle Põltsamaal valmis. Emilie vend Christoph Beermann tegi lipule varre ja viis lipu siis Tartusse.

Sini-must-valge lipp pühitseti Otepää kiriklas 4. juunil 1884. a. Eesti Üliõpilaste Seltsi väljasõit Otepääle sündis Burchard Sperrlingki kutsel. Küllasõitjail oli peidetult kaasas seltsile kingitud sinimustvalge siidlipp. Kui Otepää kiriku tornikiiver paistma hakkas, päästeti lipukangas tuulde lehvima. Järgmisel päeval toimus kirikla saalis lipu võimas pühitsemine ja õnnistamine: esmalt pidas tollane seltsi esimees Peeter Hellat avakõne, seejärel pühitses lippu kirikuõpetaja Rudolf Kallas. Heinrich Rosenthal ütles tseremoonial: “Olgu Eestimaa täis kuradeid, meie lippu nad ei võida!” Peale pühitsemist peideti lipp aga ära oma aega ootama.

Peale pikki arutelusid kehtestas Eesti Vabariigi Riigikogu 27. juunil 1922. aastal sini-must-valgele lipule seadusandlikul teel riigilipu staatuse.

Heitlikel okupatsiooni-aastatel õnnestus esimene riigilipp ära peita. Esimese sinimustvalge rahvuslipu asukohta teadsid vähesed. Lõpuks jõudis lipp Eesti Rahva Muuseumisse, kus see asub ERMi lipusaalis ja on kõigile nähtav. Avalikult eksponeeritakse lippu ainult EÜSi üldkoosoleku loal ning seltsile väga olulistel tähtpäevadel.

4.juuni on lipupäev. Vastavalt Eesti lipu seadusele heiskavad 4.juunil lipu kõik riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Eesti lipu võivad heisata ka kõik teised.

Monika Otrokova
Otepää vallavalitsus