RAE RIIGIGÜMNAASIUMI ÕPPE- JA SPORDIHOONE RAHVUSVAHELINE ARHITEKTUURIKONKURSS

Rae riigigümnaasiumi õppehoone ja spordihoone asukohakaart. Foto: Riigi Kinnisvara

Riigi Kinnisvara koostöös Haridus- ja Teadusministeeriumi ning Eesti Arhitektide Liiduga kuulutas välja Rae riigigümnaasiumi õppehoone ning spordihoone arhitektuurivõistluse. Rae valda rajatav uus riigigümnaasium alustab õppetegevust septembris 2023.

Riigi Kinnisvara arhitekt Kalle Komissarov kirjeldas ootusi Rae riigigümnaasiumi õppe- ja spordihoone ideekavandile: “Ootame kunstilist kvaliteeti, funktsionaalsust ja vastavusust võistlusülesandele. Samuti arhitektuurselt kõrgetasemelisust ja sobivust asukohta. Lahendus peaks olema realistlik ning optimaalsete kuludega rajatav, olema mugav ja funktsionaalne lõppkasutajale, energiasäästlik ning madalate ekspluatatsioonikuludega. Hoonete teenindamiseks vajalik maa-ala on lahendatud õppetöö vajadusi silmas pidades ning loodav õpikeskkond on kaasaegne ja toetab iga õppija nii individuaalset kui ka sotsiaalset arengut,” lisas Komissarov.

Rae riigigümnaasiumi koolihoone on planeeritud kuni 540 õpilasele ning 36-54 õpetajale ja muule personalile. Hooned kavandatakse ja ehitatakse etapiliselt. Esimeses etapis ehitatakse õppehoone 360 õpilasele, välialad ning spordihoone. Teises etapis rajatakse õppehoone juurdeehitus lisaks 180 õpilasele. Planeeritava riigigümnaasiumi õppehoone eeldatav suletud netopind on ca 4020 m², spordihoone suletud netopind on ca 2100 m².

Planeeritavast alast põhja ja lõuna suunas jäävad haljasmaad, lääne suunas äri- ja tootmismaad ning väikeelamud. Võistlusalast jalakäigu kaugusel asuvad Jüri Gümnaasium, raamatukogu, terviserajad, perspektiivne tervisekeskus, kauplus ning veel mitmed avaliku funktsiooniga hooned. Aruküla tee ääres kulgeb kergliiklustee, mis on ühendatud kogu Jürit alevikku ning Rae valda katva kergteede võrgustikuga. Vahetult planeeringuala kõrval Aruküla teel asuvad bussipeatused, mida teenindavad Tallinna ning naaber omavalitsusi läbivad bussiliinid.

Hoone konstruktiivses lahenduses eelistada puitu

Hoone energiatõhusus peab vastama liginullenergiahoonele esitatud nõuetele. Õppehoone peab olema madala energiakasutusega ja arvestama säästvate tehnoloogiate kasutamist. Hoone peab olema võimalikult säästliku ja keskkonnasõbraliku ehitus- ja viimistlusmaterjalide valiku, ehitustehnoloogiaga ning olema lihtne hooldada. Hoone konstruktiivses lahenduses eelistada puitu.

Žüriisse kuuluvad Indrek Riisaar Haridus- ja Teadusministeeriumist, Rae valla arhitekt Kadri Randoja, Eesti Arhitektide Liidust Andro Mänd ja Hindrek Kesler ning Eesti Maastikuarhitektide Liidust Lidia Zarudnaya. Žürii koordinaator on Kalle Komissarov Riigi Kinnisvarast.

Ideekonkursi osalemistaotluste ja kavandite esitamise tähtaeg on 17. august kell 15:00. Ideekonkursi preemiafond on kokku 21 000 eurot.

Kokku tegutseb 1. septembri 2019 seisuga 16 riigigümnaasiumi, 13 maakonnas. 2021 alustavad õppetööd riigigümnaasiumid Tabasalus, Paides ja Kuressaares, 2022 Rakveres, Tallinnas Mustamäel ja Laagris ning 2023. aastal avatakse Rae, Tallinna (Kolde pst ja Endla tn) ja Narva riigigümnaasium.

KU päevatoimetaja