PAJUSIS ÕPITI PÄRIMUSTANTSE

6. märtsi õhtul sai Pajusi rahvamajas toimunud Pärimustantsude tantsutoas õppida rahvatantsupedagoog Maia Leipiste juhendamisel tantse erinevate rahvuste kultuuripärandist.

Kuremaa naisrühma liikmed Pajusis pärimustantse õppimas. Foto Jaan Lukas
Kuremaa naisrühma liikmed Pajusis pärimustantse õppimas. Foto: Jaan Lukas

[pullquote]Tema sõnul õpitakse tantsutoas erinevate rahvuste ja rahvakildude tantse, näiteks läti ja vene, aga ka mitmeid kihnu tantse.[/pullquote]Pärimustantsude tantsutoa projekti algatas Põltsamaa kultuurikeskus, kus toimuvad tavaliselt ka tantsutunnid. Maia Lepiste otsustas aga minna pärimustantse õpetama ka Pajusi rahvamajja, et selleski piirkonnas inimesed tolle rahvakultuuri osaga tuttavaks saaksid. “Pärimustantsude repertuaar on väga avar. Avavalsiks on õppimisel alati olnud Aleksandra valss. Tantsutoas on võimalik tantsud selgeks saada ka siis, kui neid varem ei osatud. Algul tutvustan samme, harjutame neid veidi, seejärel algab juba tantsimine ansambli esitaud muusika saatel,” rääkis Lepiste. Tema sõnul õpitakse tantsutoas erinevate rahvuste ja rahvakildude tantse, näiteks läti ja vene, aga ka mitmeid kihnu tantse.

“Lisaks erinevatele Põltsamaa valla paikadele käiakse tantsimas mujaltki Jõgevamaalt, näiteks Järvamaalt. Leidub neid, kes osalenud igas tantsutunnis,” ütles Lepiste.

Peaesinejaks Pärimustantsude tantsutubades on alati ansambel Lõõtsaliigutajad Türilt, koosseisus Aime ja Taivo Lippur. Lõõtsaliigutajad ootavad enda seltskonda muusikahuvilisi sõpru. Kes vähegi laulda ja pilli mängida oskab, võib alati lavale tulla. Leipiste arvates on see väga vahva. “Terivitame suure aplausiga Lõõtsaliigutajaid,” ütles ta Pajusis pärimustantsude tuba avades.

Jõgeva vallast olid Pajusi rahvamaja tantsutuppa tulnud rahvatantsunaised Kuremaalt. “Saime teada huvitavast kultuurisündmusest ja otsustasime osaleda. Ja mõistagi me ei kahetse,” ütles selle seltskonna liige Mae Alviste.

Jaan Lukas