Maastikuarhitektuuri tudengite pakutud ideed Leinapargi uuendamiseks

Suvel Pärnut väisanud poolsada maastikuarhitektuuri eriala üliõpilast 19 Euroopa riigist pakkusid välja ideid Pärnu Leinapargi uuendamiseks.

Küüditatute mälestuskivi Pärnu Leinapargis. Foto Urmas Saard
Küüditatute mälestuskivi Pärnu Leinapargis. Foto: Urmas Saard

[pullquote]kombineerime omavahel mitmest tööst pärinevaid ideid[/pullquote]Eesti Maastikuarhitektuuri Üliõpilaste Seltsi eestvedamisel toimus suvepealinnas Euroopa maastikuarhitektuuri tudengite aastakohtumise raames erialane töötuba, kuhu kaasati ka Pärnumaa ülekohtuselt represseeritute ühenduse „Pärnu Memento“ ja Pärnu linnavalitsuse esindajad.

Töötoa eesmärgiks oli leida häid lahendusi Leinapargi ümber kujundamiseks.

„Tudengid võtsid linnaga kontakti sooviga saada meilt oma töötoa jaoks ülesandepüsitus. Kuna oleme juba mõnda aega arutanud Leinapargi ümber kujundamist, siis palusime üliõpilastel pakkuda välja ideid, kuidas võiks Leinaparki uuendada,“ ütleb Pärnu linnavalitsuse linnakujunduse spetsialist Janno Poopuu.

Poopuu ütlust mööda ei täida Leinapark tänasel kujul oma eesmärki: siin ei ole keskset tseremooniaväljakut, on vähe valgustust ja küüditamisohvrite mälestuskivi jääb pargiroheluses varju.

Linn sooviks parki korrastada ja muuta seda Riia maantee suunas avatumaks.

Tudengite aastakohtumist juhtinud Alice Närepi sõnutsi oli muljetavaldav näha, kuidas rahvusvaheline töögrupp suutis kõigest nelja tunniga leida pargi kujunduseks meeleolukaid ideid ja esitada väga erinevaid nägemusi, kuidas võiks Leinaparki muuta.

Ka Poopuu hinnangul andis ideekorje mitmeid huvitavaid mõtteid, millega linn plaanib nüüd edasi minna.

„Kuna häid lahendusi oli paaris-kolmes töös, siis ilmselt ei liigu me edasi mitte ühe konkreetse tööga, vaid kombineerime omavahel mitmest tööst pärinevaid ideid. Linna soov on, et uuendatud Leinapargis oleks rõhutatud parki läbiv kitsarööpmeline raudteetamm ja see võiks olla ka täies pikkuses valgustatud. Olemasolev mälestuskivi jääks kindlasti alles, aga selle juures võiks olla valgustuse ja istepinkidega tseremooniaväljak. Uuenduskuuri tulemusena peaks valmima kaasaegne memoriaal,“ kirjeldab Poopuu.

Läinud nädalal linnavalitsuses kogunenud töögrupp vaatas kõik tudengite tööd uuesti üle. Järgmiseks koostab planeerimisosakond Leinapargi uuendamiseks täpsema lähteülesande, mille põhjal saab projekteerida eskiislahenduse.