Pärnu Türgi päevade korraldaja pävis austava nimetuse „Pärnumaa Aasta Õpitegu 2019”

Kuna infoveski Külauudised leidis võimaluse arvukate ülevaatlike lugudega Pärnus toimunud Türgi nädala kajastamiseks, muuhulgas olnud ka teemanädala veebipõhise mälumängu koostööpartner, siis on toimetusel erakordselt rõõmustav tõdeda, et Raeküla Vanakooli keskuse juhataja Piia Karro-Selg võttis tänavusel Täiskasvanud õppija nädalal vastu väljateenitud tunnustuse. Külauudiste toimetus ühineb õnnitlejatega!

Piia Karro-Selg. Foto TÕN
Piia Karro-Selg. Foto: TÕN

[pullquote]Suurima koosseisuga osales Türgi nädalal TED Ankara College Foundation kooli folkloorigrupp[/pullquote]Raeküla Vanakooli keskus on juba tosina aasta kestel innukalt kaasa löönud mitmete riikide kultuurinädalate ettevalmistamisel ja läbiviimisel. Türgi nädal oli arvult kümnes. Sarnaselt Türgi nädalaga on MTÜ Selts Raeküla korraldanud Pärnus peamise eestvedajana tunamullu Läti nädalat ja 2013. aastal Suurbritannia nädalat.

Türgi nädalat peeti 2018. aasta septembri esimesel nädalal. Ettevalmistavate tegevustega alustati juba mullu jaanuaris.

Nädal algas Türgi suursaadiku saabumisega Sindi linna, kus teda tervitas Tori vallavanem ja linnarahvas. Türgi nädala ettevõtmised olid olulisteks sündmusteks näiteks Sindi gümnaasiumis, Paikuse põhikoolis, Tõstamaa keskkoolis, Lihula põhikoolis, Audru põhikoolis, Sauga põhikoolis, Kuninga Tänava põhikoolis, Vanalinna põhikoolis, Raeküla koolis. Nädala jooksul külastati erinevaid noortekeskusi, et tutvuda Eesti noorte vabaaja tegevustega ja luua uusi sõprussidemeid nagu näiteks Sindi ja Sauga noortekeskustes. Igal õhtul toimusid noortele töötoad, kus Türgi noored õppisid Eesti rahvatantse. Oma õpitud oskusi said nad näidata suurel ühissimmanil, nn sügisesel jaanipeol, kuhu kogunesid rahvatantsurühmad erinevatest Pärnu paikadest (Hallid sõnnid, RKS Kirmas, Kilingi- Nõmme rahvatantsurühm jt).

Suurima koosseisuga osales Türgi nädalal TED Ankara College Foundation kooli folkloorigrupp: 20 noort ja kaks juhendajat. Noored tegid kuue päeva jooksul kuraditosin etteastet.

Mitmed sündmused said kajastuse ka televisioonis nagu AK uudised (reaalajas jälgijaid 131 tuhat inimest) ning Ringvaade (reaalajas jälgijaid 78 tuhat inimest). Andmed pärinevad Emori uuringu Teleauditooriumi ülevaatest septembris 2018. Kasusaajate hulka hinnatakse enam kui 18000 inimesele.

Kuidas õpitegu mõjutas õpiteost osasaajaid ja kogukonda laiemalt? „Kaasati hästi palju kogukonnaliimeid, kasvas elanikkonna teadlikkus, tehti koostööd erinevate ühingute ja kohalike omavalitsustega, rikastusid hilisemad rahvusvahelised sõprussuhteid,” rääkis Sirje Pauskar, Pärnumaa Kutsehariduskeskuse täiskasvanute koolituse osakonna juhataja.

Allpool on lisatud ülejäänud omavalitsustest esitatud Aasta Õpiteod ja Aasta õppija nominendid ning laureaadid.

Pärnumaa TÕN 2019 tunnustamisüritus. Foto TÕN
Pärnumaa TÕN 2019 tunnustamisüritus. Foto: TÕN

Pärnumaa Aasta Õppija 2019 nominendid: Herle Laanesoo , Kersti Hunt, Maili Soopõld, Triin Sutt ja laureaat Pavel Sõsojev.

Pärnumaa Aasta Õpitegu 2019

Häädemeeste vald

1.Mardipäeva traditsioonide õppimine ja õpetamine Häädemeeste huviteatri eestvedamisel
2. Häädemeeste Savituba

Kihnu vald

Koolituste ja õppereiside sari Est-Lat Unesco turism raames Kihnu ettevõtjatele 2017-2020

Lääneranna vald

SA Lääneranna Hoolekanne töötajate kvalifikatsiooni tõstmine

Põhja-Pärnumaa vald

Vahenurme Seltsi Vaheka õpi- ja töötoad

Pärnu linn

Pärnu Türgi päevad

Saarde vald

Töökohapõhine hooldustöötajate kutseõpe

Tori vald

TÕN 2018 ettevõtmised Sindis

Urmas Saard