Liivia koduaias kasvab “nomi”

Reede hommikul helistas Sindis elav harrastusaednik Liivia Enn ja rääkis, et luges Pärnu Postimehest uudist temalt ostetud haruldase taime kohta. Liivia palus tulla vaatama ning kuulama, kuidas seeme tema kodus mulda jõudis.

Solanum sisymbriifolium. Foto Urmas Saard
Solanum sisymbriifolium. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Kandima sõnul on taim väga vähe levinud ja huvitav. Teda võiks agrotehniliselt kasvatada nagu tomatit – kasvuhoones ja toestatult[/pullquote]Enne kasvuhoonesse juhatamist tutvustas Liivia oma viieaastast tütretütart, kelle nimi on Nomi. Kaks aastat tagasi käis Nomi koos vanaemaga ühes Pariisi poes, kus müüdi mitmesuguseid seemneid. Oma käega valis ta paki seemneid, teadmata, mis neist mulda pannes kasvama hakkab. Ega vanaemalgi täit ettekujutust polnud – kuigi pakikese pildilt võis aimata tomateid. Nomi valis ka paki porgandi seemneid, sellega oli asi märksa selgem.

Esimesed seemned pani Liivia mulda möödunud aasta kevadel, aga mullu lõhkus tugev tuul kasvuhoonet ja nii tuli taim enne viljade valmimist välja visata. Tänavu katsetab Liivia uuesti. Praegu ehivad taime okkalisi varsi lumivalged õied.

Vili meenutab maitselt kirssi ja veidi tomatit

Millega siis täpsemalt tegemist? Kodu- ja aianduskeskuse Gardest peaaednik Ivari Kandima ütles, et selle taime eestikeelne nimi on unilook-maavits, ladina keeles Solanum sisymbriifolium. „Ta on maavitsaliste sugukonnast nagu ka meile kõigile tuntud tomat, paprika ja kartul ning kuulub samasse perekonda meilgi looduses kasvava maavitsaga.” Kandima sõnul on taim väga vähe levinud ja huvitav. Teda võiks agrotehniliselt kasvatada nagu tomatit – kasvuhoones ja toestatult.” Lisaks viitas Kandima olulisele tähelepanekule, et taim vajab kõrvale tolmuandjaks teist isendit, seega ei pruugi üksikisendid viljuda. Vili meenutab maitselt kirssi ja veidi tomatit ning on küps siis kui tupplehed end vilja küljest eemale keeravad ning vili ise kergelt pehmeneb. Kasvatamise teeb keerukamaks see, et kogu taim on teravate ogadega kaetud. Väidetavalt meeldib taim ka kartulimardikale.

Kuna Liivia ei teadnud taime eestikeelset nimetust, ristiti Solanum sisymbriifolium tema koduaias tütretütre nime eeskujul “nomiks”.

Urmas Saard