Eesti lipp ja Taani lipp

Eesti ja Taani lipu sünnipäevad on lähestikku – 4. ja 15. juunil. Ent kummagi sündi lahutab teineteisest 665 aastat. Legendi järgi langes punasel põhjal valge ristilipp taevast 15. juunil 1219, kui taanlased pidasid tänase Tallinna asukohas meeleheitlikku lahingut meie esiisadega. Taani lipust sai maailma vanim riigilipp.

Tallinna 21. Kooli õpilaste liputoimkond demonstratsioonesinemisel. Foto Tallinna 21. Kool
Tallinna 21. Kooli õpilaste liputoimkond demonstratsioonesinemisel. Foto: Tallinna 21. Kool

Külalised Taanist ei hoidnud oma kiidusõnu tagasi.Ent sada aastat tagasi lehvisid Eesti ja Taani lipp kõrvuti – Võrumaal Eesti Vabadussõja lahinguis, mil kakssada Taani vabatahtlikku aitasid Eesti sõjaväel Punaarmee vastsündinud riigist välja tõrjuda. Nõnda on ka Taani andnud panuse meie riigi sünnilukku.

Eesti lipu 135. sünnipäevaks saabus Tallinna Taani Lipu Seltsi viieliikmeline esindus, et anda au meie sinimustvalgele. Seltsi esimees Erik Fage-Pedersen esines 4. juuni varahommikul Pika Hermanni jalamil tervituskõnega, milles ta juhtis tähelepanu kahe riigi jätkuvale koostööle, eriti NATO raamistikus, mis teatavasti on Eesti vabaduse pant.

Samal päeval kinkis Taani Lipu Selts oma riigi lipu (Dannebrogi) Tallinna Piiskoplikule Toomkirikule. Peapiiskop Urmas Viilma pühitses lipu ja see jääb pühakotta. Taani lipu 800. aastapäeval 15. juunil saabub Eestisse Taani kuninganna Margrethe II, kes pidulikul talitusel eemaldab Dannebrogilt katte.

Muinsuskaitsja Jüri Kuuskemaa tutvustas külalistele Taaniga seonduvat vanas Tallinnas ja eriti selle raekojas. Mereväe taustaga taanlastele pakkusid suurt huvi ajalooline jäälõhkuja Suur Tõll ning Lennusadam.

Erilise elamuse pakkus aga Tallinna 21. Kool, mille õpilaste liputoimkond esitles kahe tunni vältel ülimalt täiuslikku ja põhjalikku lipu käsitsemise rituaali. Külaliste auks heisati täie pidulikkusega koolimaja ette Dannebrog. Kooli aulas tutvustati Eesti lipu kasutamist kõikvõimalikes olukordades. Erilist tähelepanu väärisid lihvitud liikumised ja lippurite asjakohane riietus. Ka kooli liputoimkonna ajaloo tutvustamine pildigaleriina oli esmaklassiline.

Nüüd on mõned Tallinna koolid pöördunud 21. Kooli poole sooviga nendelt õppida. Kõnesoleva kooli liputoimkonna juhendaja on Kahrut Eller, kooli huvijuht aga Maarika Paun.

Külalised Taanist ei hoidnud oma kiidusõnu tagasi. Kuigi Taani Lipu Selts on asutatud juba 1908. aastal, ei ole nende kinnitust mööda ei Kopenhaagenis ega üheski teises Taani linnas kooli, mis suudaks oma tasemelt võistelda Tallinna 21. Kooliga.

Urmas Saard

Taani Lipu Seltsi esimehe Erik Fage-Pederseni tervitus Eesti lipu 135. aastapäeval
Toompeal, Pika Hermanni jalamil

Väga austatud Riigikogu esimees, auväärne peapiiskop, kallid Eesti lipu sünnipäevalised!

Kõige esmalt soovin avaldada oma tänu, et Taani Lipu Seltsil on võimalus osaleda sellel pühalikul Eesti lipu heiskamise talitusel. See pidulik talitus on hingeminevalt kaunis. Suur tänu!

Teie sinimustvalge lipu ajalugu on muljetavaldav. Eesti lipu ajalugu pole küll nii pikk, kui seda on Taani lipu, Dannebrogi ajalugu. Ent see on vähemasti sama väljapaistev, selle teekond on algusest peale olnud sillutatud raskustega, kuni tänaseni välja. Teile on kahtlemata suur lunastus, et see lipp on jälle Pika Hermanni tornis. Palun võtke vastu Taani Lipu Seltsi soe ja südamlik tervitus – Eesti lipu aastapäeva puhul. Kordugu selle lipu aastapäev tulevikus kestvalt!

Meie kahel riigil on palju ühist. Sada aastat tagasi lehvisid Eesti ja Taani lipp kõrvuti, kui 200 vabatahtlikust koosnev Taani kompanii võitles Lõuna-Eestis Vabadussõjas. Võime öelda, et Taani on andnud oma tagasihoidliku panuse Eesti riigi sündi. Meie riikidel on aastate pikku olnud tihedad sidemed. Täna oleme sügavate juurtega NATO solidaarsuses, me töötame tihedalt õlg õla kõrval.

On oluline, et väikesed riigid hoiaksid kokku. Olgu tänane lipu sünnipäevapidu heaks tõendiks meie kahe rahva lähedastest sidemetest.

Taas kord, palun võtke vastu meie soe tervitus tänasel tähtpäeval!

Erik Fage-Pedersen
Taani Lipu Seltsi esimees

Share via
Copy link
Powered by Social Snap