Asutava Kogu liikme Tõnis Kalbuse sünnikoht tähistatakse mälestustahvliga

Reedel, 5. aprillil täitub 100 aastat Asutava Kogu valimistest, mille puhul tahetakse süüdata austustulukesed kõikide Eesti riigi esimesse esinduskogusse valitud saadikute sünnipaigas.

Tõnis Kalbuse mälestusplaadi kavand
Tõnis Kalbuse mälestusplaadi kavand

Tõnis Kalbus on üks saja kahekümnest Asutava Kogu rahvasaadikust, kelle sünnikodu asus Pärnumaal Tori valla Oore küla Kõveroja talus. Konstantin Pätsi muuseumi tegevjuht Elle Lees teadis Kalbuse sünnikoha juures asuvast suurest rändrahnust ja viis Tori vallavalitsuse mõttele kinnitada selle külge mälestustahvel. Vallale ettepanek meeldis ja kuna aega polnud tähtpäevani palju jäänud, pöörduti pikalt arupidamata tellimusega skulptor Ülo Kirdi poole.

„Lees andis ka esialgse teksti, mina lisasin pildi Genist, sest ta on minu kauge sugulane – vana-vana-vanaonu poeg,” rääkis Jüri Puust, kes on Tori valla majandusosakonna juhataja. „Tahvli teksti tegi täiendava muudatusettepaneku Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk. Ta pidas oluliseks lisada täpsustavalt juurde EV sise- ja kohtuminister,” jätkas Puust.

„Teadmata on Kalbuse täpne surmaaeg. Välja pakutud ja mõnel pool kirjutatud kuupäev ei ole usutavat kinnitust leidnud,” teab Lees öelda. Surmaasjaolusid ja võimalikku kuupäeva otsis tulemusteta ka Eesti Sõjahaudade Hoolde Liidu tegevdirektor Tiina Tojak. Plaadi viimases kujunduses on sünniaeg toodud talu juurde ja aastaarvud jäetud nime alla. Teksti lõpliku versiooni vormistas Kaitseliidu Pärnumaa maleva ajaloopealik Mehis Born. Nii Kirt kui Puust leiavad, et selline lahendus jätab lõpetatud mulje.

Mälestustahvel valmib punakaspruunist graniidist, ligilähedaste mõõtmetega 1 korda 0,7 meetrit. Kiri tuleb kuldne ja plaadi ülemisesse otsa kinnitatakse pronksist bareljeef. Eile õhtul toimunud telefonivestluse ajal ütles Kirt, et pronksivalu on parajasti jahtumas. Valmis plaadi viib Kirt Kõverojale neljapäeval. Vallale läheb mälestustahvel maksma 1000 eurot.

Tõnis Kalbuse mälestusplaadi pidulik avamine toimub Tori vallavanema Lauri Luuri osalusel 5. aprillil kell 13.30. Avamisele tuleb ka lapselaps Jaan Kalbus, kes võtab samuti sõna.

Lisaks Kalbusele on Tori vallas sündinud veel kolm Asutava Kogu liiget: Theodor Pool Piistaoja külas ning Julius Friedrich Seljamaa ja Viktor Tomberg (Tarmas) Sindis. Kahjuks puuduvad vähimadki viited Tombergi sünnikodu asupaiga kohta. Seepärast süüdatakse küünlad nelja asemel kolmes kohas.

Esimesena minnakse Seljamaa monumendi juurde. Sindi gümnaasium on teinud oma vilistlase austamiseks juba aegsasti väga põhjaliku ettevalmistuse. Kella 11-ks rivistuvad Eesti lipu seltsi noored abilised, õpilased Sindi gümnaasiumist, kuuekesi auvalvesse Seljamaa monumendi juurde ja kümnete kandelippudega lippurid pikas rivis koolimaja seina äärde.

Helikandjalt mängitavale hümnile saavad kõik kaasa laulda. Gümnaasiumi direktor Ain Keerup süütab küünla. Päevakohase sõnalise osaga esinevad õpetaja Lembit Roosimäe, õpilased Martti Šorin, Chätlyn Parts, Kaisa Hartwich ja Egon Gentalen. Lastekoorilt kuuleb laulu „Palves hoian käed“. Viimasena kõneleb vallavanem Lauri Luur, kes süütab samuti küünla ja on ühtlasi mõttes ka Tombergiga. Kogu sündmus on kavandatud veerand tunnile.

Kell 12.30 läidab vallavanem küünla Piistaoja külas, Theodor Pooli maja ees.

Asutava Kogu valimised toimusid 5.-7. aprillil 1919 kõikjal Eestis üldise ja ühetaolise hääleõiguse alusel ning salajasel valimisel proportsionaalsuse põhimõttel. Valimisõigus oli mõlemast soost vähemalt 20-aastastel kodanikel. „Eesti rahva poolt valitud esimese rahvaesinduse põhiülesandeks oli põhiseaduse väljatöötamine ja vastuvõtmine – ja sellega tuldi edukalt ka toime,” selgitab Toomas Kiho, EV100 juhtrühma esimees ja üks neist, kes kutsub üle maa reedel küünlaid süütama.

Tori vallas süüdatakse 5. aprillil küünlad:

→ 11.00 Sindi linnas, Julius Seljamaa mälestusmärgi juures

→ 12.30 Piistaoja külas, Theodor Pooli maja ees

→ 13.30 Oore külas, Kõveroja talus, Tõnis Kalbuse sünnikohas

Mälestustseremoonial osalevad Tori vallavanem Lauri Luur ja riigikogu esindajad.

Olete oodatud!

100 aastat tagasi valituks osutunud 120 Asutava Kogu liiget olid pärit 49 praegusest omavalitsusest. Pärnumaal liitutakse üleriigilise “EV 100” tähtsündmusega kuues omavalitsuses.

Urmas Saard