Jõgeva valla piirkondi hakatakse esile tõstma kui aastaaegadega seotud keskusi

Tänase Jõgeva valla loomisprotsessis sündis tuntud avaliku elu tegelase SA Jõgeva haigla juhataja Peep Põdderi algatusel idee hakata selle erinevaid piirkondi esile tõstma kui aastaaegadega seotud keskusi.

Jõgeva kuulutamine talvekeskuseks. Vallavalitsuse kultuuritöö peaspetsialist Ilona Piirimägi ja Jõgeva Kultuurikeskuse juhataja Ainar Ojasaar
Jõgeva kuulutamine talvekeskuseks. Vallavalitsuse kultuuritöö peaspetsialist Ilona Piirimägi ja Jõgeva Kultuurikeskuse juhataja Ainar Ojasaar. Foto Jõgeva vallavalitsus

[pullquote]17. jaanuaril 1940 registreeriti Jõgeval senine Eesti külmarekord -43,5 kraadi.[/pullquote]Nii otsustati juba külmalinnana tuntud Jõgevale kujundada talvekeskuse, Tormale kevadekeskuse, Kuremaale suvekeskuse ja Palamusele sügisekeskuse maine. Mõtte elluviimise avapauguks oli 12. jaanuaril toimunud talvetrall, kus Jõgeva abivallavanem Arvo Sakjas ja vallavalitsuse kultuuritöö peaspetsialist Ilona Piirimägi andsid Jõgeva kultuurikeskuse juhataja Ainar Ojasaarele üle rändkarika tõestuseks, et Jõgeva linn sai talvekeskuse tiitli.

17. jaanuaril 1940 registreeriti Jõgeval senine Eesti külmarekord -43,5 kraadi. Sel põhjusel on Jõgeval Piibe maantee ääres Külmasammas ja aastaid korraldatakse Jääpurikafestivale. Aastakümneid on Jõgeval olnud kuulsust toovaks spordialaks jäähoki. EELK peapiiskopid ja piiskopid on kolmandal advendil üle kümne aasta Jõgeval väljakuulutanud jõulurahu kogu Eestile.

„Tänavu veebruaris avatakse kesklinna pargis purskkaevu juures idamaise kalendri järgi sea aastale pühendatud jääskulptuur,” rääkis Piirimägi.

Kevade algul antakse rändkarikas üle Tormasse, mis hakkab kandma Kevadekeskuse tiitlit. Märtsis tähistatakse Carl Robert Jakobsoni isa Adam Jakobsoni loodud Eesti vanima puhkpilliorkestri aastapäeva. Praegu kannab orgester nime Kaitseliidu Jõgeva maleva ja Torma puhkpilliorkester.
Carl Robert Jakobsoni nimeline Torma põhikool viib läbi Jakobsoni kõnevõistlust „Isamaa on meile püha”. Torma rahvamajas toimuvad legendaarsele rahvatantsujuhile, „Tuljaku„ loojale Anna Raudkatsile pühendatud rahvatantsuõhtud, kus esinevad rahvatantsijad mitmest Jõgevamaa paigast ja kaugemaltki. Vaiatus peetakse Jakobsoni talupäeva koos laadaga.

Suve saabudes rändab rändkarikas Kuremaale, kus kaunis mõisahoone, mõisapark, Kuremaa järv koos rannaga. Kuremaal peetakse kogu valla jaanipäeva, augusti lõpus aga paigale kuulsust toonud Küüslaugufestivali. Sündmuste eestvedajad on kultuuriselts Jensel (Kuremaa vanaaaegne nimi) ja Kuremaa turismi ja arenduskeskus ühes koostööpartneritega.

Jõgeva valla sügisekeskuses Palamusel peetakse septembris Suurt Paunvere väljanäitust ja laata, koos „nunnude” näituse ja konkursiga. Tänavu saab väljanäitus teoks 12. korral. Palamuse piirkonna traditsioonide hoidmise ja arendamisega tegelevad MTÜ Palamuse Kultuur, Jõgeva vallavalitsus, Oskar Lutsu Palamuse Kihelkonnakoolimuuseum ja Oskar Lutsu Palamuse gümnaasium.

„Erinevad paigad oma omapära, mõtteerksate ja ettevõtlike inimestega loovad Jõgeva vallale sünergia, tekitavad lähemates ja kaugemates paikades huvi meie omavalitsuses toimuva vastu,” leidis Jõgeva vallavanem Aare Olgo.

Jaan Lukas