Tänavu oktoobris toimunud Sindi gümnaasiumi järjekordsel tortide valmistamise võistlusel parimateks valitud osalejatele korraldati meisterkondiiter Alla Metsmaa juhendamisel tordi tegemise täiendkoolitus.
[pullquote]Peent šokolaadijuga välja pigistades vedasid lapsed torbiku teravikku nagu pliiatsit mööda varem joonistatud kontuure[/pullquote]Täna hõivasid kaheks rühmaks jaotatud õpilased Sindi gümnaasiumi õppeköögi. Esmalt juhendas Alla paari tunni kestel vene õppekeelega algklasside õpilasi. Kui esimesed läksid oma torti sööma, alustas Sindi meisterkondiiter teise seltskonna juhendamisega, mis kestis samuti kaks tundi. Viimase õpihimulise seltskonna tegemisi sai jälgitud algusest lõpuni. Tegemises osalesid esimese kuni üheksanda klassi õpilased. Kõrvalt piilusid veel mõned kooli töötajad, kellel suurem huvi tortide vastu.
Alla ütles, et valis sellise tordi, mille juures sai korraga hästi mitmeid tegemisi harjutada. Stabiliseerivaid ehk kunstlike taigna kergitajaid Alla väldib. Biskviidiküpsetiste vahele asetati toorjuustukreem banaani ja vaarikaga ning pealt kaeti sefiiriga.
Allal on kümnete aastate pikkune kogemus
Samal ajal kui ühed olid hõivatud taigna valmistamisega, lõikasid teised paberilipikuid ja joonistasid neile liblikaid. Joonistele asetati läbipaistvam küpsetuspaber. Pliidil oli väike pott, milles sulatati šokolaadi. Alla keeras paberi torusse, lõikas teraviku otsast tükikese ära ja täitis torbiku šokolaadi vedelikuga. Peent šokolaadijuga välja pigistades vedasid lapsed torbiku teravikku nagu pliiatsit mööda varem joonistatud kontuure. Nii valmisid šokolaadikujundid.
Mikserites vahustati toorjuustu ja vahukoort ning tordi kaunistamiseks kasutati toiduvärvi. Võibolla kõige suuremat harjutamist nõudiski kaunistuste tegemine. Alla käes käis asi muidugi kerge tõmbega. Tükike tordi servast lõigatud küpsetist sai torgatud kahvli otsa ja seejärel keerutas Alla torbikut pigistades värvilise massi roosi õielehtedeks.
Allal on kümnete aastate pikkune kogemus. Pärast kaheksanda klassi lõpetamist suundus ta Sindist pealinna. Aastatel 1985 kuni 1988 õppis ta omaaegses ETKVL-i kutsekeskkoolis. Kolme ja poole aastaga sai temast koolitatud kondiiter. Veel tänagi meenutas ta erilise tundega oma ammust õpetajat Evi Randojat.
Urmas Saard
Samal teemal:
Tordi valmistamise võistluse võitjad saavad õppida meisterkondiitri Alla Metsmaa juures