Rüütli platsist saagu Pärnus Manifesti plats

Isabell Maripuu tutvustas TÜ Pärnu kolledži Väärikate ülikooli kogunemisel mõnekümne inimese ettepanekut nimetada Rüütli plats Manifesti platsiks.

Uuendatud Rüütli plats Pärnus Foto Urmas Saard
Uuendatud Rüütli plats Pärnus. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Maripuu ütles, et ettepaneku taha on koondunud MTÜ Eesti Lipu Seltsi Pärnumaa osakonna liikmed[/pullquote]Mõtte esmase algatajana esitles Maripuu peamiste põhjendustena nelja märksõna: asjakohasust, unikaalsust, lühidust ja rahvusvahelisust.

Ta rõhutas, et just sealse platsi servas asunud Endla teatri rõdult loeti ette esmakordselt Manifest kõigile Eestimaa rahvastele. Selle tähelepanuväärse ajaloolise sündmuse mäletamiseks on paigaldatud stiliseeritud kujul omaaegset Endla teatri rõdu meenutav mälestusehis.

Nime unikaalsus seisneks selles, et seni pole Eesti Vabariigis mitte ühelegi teisele väljakule, platsile ega tänavale antud manifesti tähendusega nimetust.

Võrreldes seni rohkem eelistatud sõnaga Iseseisvus on teistsuguse ettepaneku tegijate arvates Manifesti plats palju suupärasem, aga ka täpsem. Maripuu selgitas, et Eesti Vabariigi sünnikuupäevaks ei peeta mitte manifesti esmakordset ette lugemise päeva, 23. veebruarit, vaid iseseisvuspäeva tähistatakse hoopis järgmisel päeval.

Kuna Pärnut tuntakse maakaardil turismi ja puhkuse linnana, siis on sõnad manifest ja plats võõrkeeltes paremini mõistetavad ja hääldatavad, sest ei sisalda kirjapildis täpitähti.

Maripuu ütles, et ettepaneku taha on koondunud MTÜ Eesti Lipu Seltsi Pärnumaa osakonna liikmed ja selle ühenduse toetajad. Seltsi Pärnumaa osakond otsustas tänavu 8. novembril kinnitada uuesti oma ettepanekut, mis saadeti linnavalitsusele 31. mail. Ettepanek on esitatud ka Pärnu linnavolikogule. „Kuna Manifest loeti ette kõigile Eestimaa rahvastele, siis ehk leheveergudelt seda ettepanekut lugedes avaldab oma arvamust kogu Eestimaa,” loodab Maripuu ühes oma mõttekaaslastega.

Urmas Saard

Samal teemal:

Foto ajast, kui raudteeveeremid peatusid veel Pärnus Rüütli platsil Foto Marko Šorini kogust

 

 

 

Konstantin Pätsi platsile jäi Pätsi ausammas püstitamata