Hiiu Folk pöörab tähelepanu keskkonnahoiule

Pärimusmuusikafestival Hiiu Folk ootab juba järgmisel nädalal muusikasõpru kogu perega nautima Hiiumaa rahulikku atmosfääri ja head muusikat, samuti looduslähedust ja keskkonnasõbralikku korraldust.

Orjaku külamaja Kassaril Foto Urmas Saard
Orjaku külamaja Kassaril. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Festivalile omistati 2016. aastal keskkonnahoidlikkuse eest Hiiumaa roheline märk.[/pullquote]14. korda toimuv Hiiu Folk on festivali algusaastatest peale pööranud tähelepanu keskkonnale ning püüdnud vähendada pakendite ja jäätmete tekitamist kontsertide ajal. Peaaegu kõik festivalil müüdav on pakendivaba, ka jäätis, kauplejad ja toidupakkujad kasutavad biolagunevaid nõusid. Samuti kasutavad mitmed toidupakkujad hiiumaist toorainet.

Kontserdipaikade kujunduses, lastepesades meisterdamise korraldamises ja mujal on au sees taaskasutus. Muidugi on platsil olemas ka konteinerid prügi liigiti sorteerimiseks. Pakendivabadusele aitab kaasa ka alkoholi puudumine kõikjal kogu festivali ajal.

Kassari kiigeplats on nagu igal aastal, nõnda nüüdki plaanis teha nii puhtaks, et lapsed saavad seal soovi korral ka paljajalu turvaliselt ringi joosta.

Festivali teisel ja kolmandal päeval saavad soovijad keskkonnaameti telgis panna proovile oma teadmised looduse tundmises ning suured ja väikesed folgilised on oodatud mängima keskkonnahariduslikke mänge.

Festivalile omistati 2016. aastal keskkonnahoidlikkuse eest Hiiumaa roheline märk. Läbi aastate on Hiiu Folgi kaubamärgiks olnud loodusretked saare kaunitesse paikadesse. Seekord sõidetakse paadiga Vissulaiule ning matkatakse vaatama eripäraseid Tõnupsi luiteid Kõpu poolsaarel. NB! Palume end kodulehe kaudu osavõtuks registreerida.

Peale Kassari kiigeplatsi oodatakse külastajaid näiteks Suuremõisa lossis, looduskeskuse kivimite majas Soeras, Kassari kabelis, Orjaku külamajas, Kassari rahvamajas, Vaemla villavabrikus, Emmaste põhikoolis, muuseumides ning pühapäevasel kirikukontsertide päeval Hiiumaa kirikutes. Festivalil esinevad: Mari Kalkun ja Aleksandra Kremenetski, Riho Sibul, Jaak Tuksam ja Ain Agan, Svjata Vatra, Juhan Uppin, Pööriöö, Puuluup, Helin-Mari Arder ja Teet Raik, Jaak Johanson ja Krista Citra Joonas, Tuulelõõtsutajad, Sego Lääne-Aafrikast, Oxus Usbekistanist jpt.

XIV Hiiu Folk „Juurte juures“ toimub 19.–22. juulil. Passid (45.-) ja päevapiletid (10–35.-) on müügil Piletilevis.

Kohtumiseni järgmisel nädalal Hiiumaal!

Astrid Nõlvak
festivali juht