Pärnu kolledži väärikate ülikool keskendub riigi juubelile

Strand SPA & Konverentsihotellis toimuval Tartu ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli üheksanda õppeaasta avaaktusel esineb haridus ja -teadusminister Mailis Reps.

Mari Suurväli esitab Kultuurikatlas Sven Mikserile kutse esineda Pärnu kolledži väärikate ülikooli kuulajatele Foto Urmas Saard
Mari Suurväli esitab Kultuurikatlas Sven Mikserile kutse esineda Pärnu kolledži väärikate ülikooli kuulajatele. Foto: Urmas Saard

Väärikate ülikooli programmijuht Mari Suurväli ütles, et käesoleva õppeaasta õpisoovijate hulk ületab 470 piiri. Õppeaasta märksõnaks on valitud “oskused” ja uuendusena võimaldatakse eksterniõpet, mis tähendab valikulist loengutel osalemist, aga siiski peaksid lisanduma õpikojad, et täiendada teadmisi ning oskuseid kindlas valdkonnas. „Seni moodustasid õpikojad, õppekäigud ja loengud õppekavana komplekse terviku, kuid tänavusel õppeaastal on võimalik ka eksterniõpe,“ selgitas Suurväli.

Väärikad olid tegusad ka suvisel ajal. Mais käidi Sigulda Taimeparaadil ja külastati sama reisiga Turaidat. Pärnu kolledži sünnipäeva peo ajal osales Suurväli ühes oma auditooriumi aiasõpradega rohevahetusel, mida nad on juba mitmeid aastaid korraldanud. Juuni keskpaigas käisid poliitikahuvilised väärikad Kultuurikatlas. Euroopa Komisjoni Eesti esinduse korraldusel toimus seal väitlus, mille teemaks oli „Euroopa Liidu tulevik: kas vajame rohkem või vähem Euroopa Liitu?“ Paarisajakohalisest saalist hõivasid pea kolmandiku istmetest Pärnu elukestvad õppijad. Külastati Jaan Poska maja. Augustis jõuti ka Paide Arvamusfestivalile, aga oli veel teisigi väljasõite.

Märkamatult on suvest saamas sügis. 20. augustil koguneb tavakohaselt ligemale pool tuhat õppijat hotelli Strand Jurmala saali, kus neid tervitavad kolledži direktor Henn Vallimäe, maavanem Kalev Kaljuste, linnapea Romek Kosenkranius ja peaettekandega esineb minister Reps.

Paar nädalat hiljem väitlevad väärikate auditooriumi ees Pärnu linnapeakandidaadid Mart Helme, Kadri Simson, Krista Nõmm, Andres Metsoja, Toomas Kivimägi, Kalev Kaljuste, Romek Kosenkranius. Väitlus ja järgnevad loengud leiavad aset Tervise ravispaahotelli konverentsisaalis. Ühtekokku kuuleb 15 loengut. Välisministeeriumi nõunik Jüri Trei räägib Eesti autonoomiast ja Maapäevast. Ufoloog Igor Volke teeb ülevaate kaasaegsetest keskkonna anomaaliatest. Jaan Poska maja juhataja Pille Lang annab ülevaate Jaan Poskast ja Tartu rahust. Kuuleb poliitikuid Sven Mikserit, Anne Eenpalu, Artur Talvikut, Kadri Simsonit. Samuti pakuvad põnevust Sindist pärit
ehtekunstnik Jaan Pärn jt.

Mari Suurväli sõnul keskenduti loengute teemade valikul oluliselt Eesti Vabariigi sajandale aastapäevale. Riigi juubeliks kavandati raamatu “Vanaema-vanaisa 100 retsepti” avaldamise.

Urmas Saard

Samal teemal:

Kaia Iva TÜ Pärnu kolledži Väärikate ülikooli ees Foto Urmas Saard

 

 

 

Kaia Iva: teie olete kulda väärt