Sindi kultuuri- ja haridusreis ühinevatesse valdadesse

Sauga kool, noortekeskus, vallamaja; Are vallamaja, kultuurikeskus, kool, lasteaed, Suigu raamatukogu; Tori rahvamaja, sotsiaalmaja, muuseum, kool, lasteaed, vallamaja – need olid Sindi linnavaltsuse korraldatud kultuuri- ja haridusreisi peamised peatuskohad, et tutvuda kolme ühineva omavalitsuse allasutustega.

Klein Heidi, Ain Keerup, Elis Ein Foto Urmas Saard
Pajo trükikoja juhiabi Heidi Klein ja trüki ettevalmistaja Elis Ein annavad lipu seltsi liikmele Ain Keerupile üle lipu päeva tähistamist tutvustavad voldikud ja plakatid, mis trükiti sponsorluse korras. Foto: Urmas Saard

Tänavu 15. oktoobril toimuva kohaliku omavalitsuse volikogude valimiste järel moodustub Pärnumaal uus Tori vald, mille pindala on 612 ruutkilomeetril ja kus elab umbes 11 700 inimest. Liituvateks omavalitsusteks on Sindi linn, Sauga, Are ja Tori vallad. Uues volikogus saab olema 23 kohta ja valimine leiab aset ühes valmisringkonnas.

Juba mõnda aega elatakse ühinemise meeleolus. Hiljuti külastas Sindi linna Tori esindus. Eile, 29. mail korraldas Sindi linnavalitsuse haridus- ja kultuurinõunik Mart Tõnismäe ringsõidu ühinevatesse valdadesse humanitaarvaldkonna inimestele. Kavandatust oluliselt pikemaks kujunenud päev algas pärast raekoja juurest väljasõitu peatusega Pajo trükikoja ees.

Eesti lipu seltsi liikmele Ain Keerupile anti üle Sindis tähistatavat lipu päeva tutvustavad plakatid ja kava voldikud. Juhuse tahtel valmisid need just samal kellaajal, kui pidi toimuma väljasõit. Nii ühendati huvi- ja tööreis veel ühe vajaliku tegevusega. Kõigis peatuskohtades jäeti maha plakatid ja voldikud, mis kutsusid kolme valla inimesi Sinti lipu päeva tähistamisele. Lipu seltsi ja Sindi gümnaasiumi eestvedamisel toimus sarnane ühisettevõtmine esmakordselt Eesti Vabariigi 99. aastapäeva tähistamisel. Nüüd minnakse kodanikualgatusena sammukese edasi.

Vallamajade ja allasutuste külastamine võimaldas vahetada kogemusi, võrrelda samade valdkondade tegevust enda omaga. Nähtu kinnitas, et kõik ühinevad omavalitsused on siiani tegutsenud hästi toimivate üksustena ja sellistena suudetakse kindlasti üksteist täiendada ka ühinevas omavalitsuses. Sauga põhikooli direktor Arvo Tali rääkis põhjalikult enda eluteest ja üldhariduse õppeasutusest, mille sulgemise suutis ta oskusliku juhtimisega ära hoida. Samas on julgustav teada, et ka Sindi gümnaasium teeb head tööd. Kui mõned aastad tagasi kippus gümnaasiumi osa kokku kuivama, siis juba teist aastat on 10. klassi vastu võetavate õpilaste arv olnud üle paarikümne. Igal koolil võivad olla oma mured, aga ka Are ja Tori koolide nägemine kinnitas arusaama, et praegused koolijuhid on teinud head tööd. See lubab loota nende suhteliselt väikeste maakoolide jätkusuutlikust. Kõik koolid ei pea taanduma suurte õppekombinaatide ees.

Juta Velleste, vastne Sindi naisliidu esinaine, püüdis leida kontakte sarnaste ühendustega kõigis külastatavates valdades.

[pullquote]Soovime me kõike head, / reformituultes selget pead.[/pullquote]Are raamatukogu laual hakkas silma luuletus: „Kostus Sinti jutuvada / Ares pidu – lausa 100 / aastat juba olnud tuba, / kus on laenutamisluba. / Malle laenutab ja juhib, / ajaloos ja veebis nuhib. / Soovime me kõike head, / reformituultes selget pead.“ Nii on kirjutanud Sindi linnaraamatukogu direktor Ene Michelis tänavu 19. aprillil. Are kunagisel keskusehoonel on muljetavaldav sisearhitektuur. Palju valgust ja ruumiküllust. Kahjuks on umbes kolmandik hoonest kasutamata. Ruumides on palju rohelust. Punaseõieline toakask pidavat olema sama vana, kui hoonegi, 36 aastat.

Pärnumaa suurima ja Eesti vanima järjepidevalt tegutseva Sindi lasteaia direktor Viivi Palmissaar hindas kõrgelt Tori lasteaia võimalust panna lapsed katusealusega väliterrasile sööma. Tori pakub rohkelt vaatamisväärsuseid ja kultuuriloolisi avastusi, mis peaksid ka Sindi inimestele ühinenud omavalitsuse tingimustes veelgi paremini käeulatusse asetuma.

Kahtlematult sai reisil viibinud seltskond palju tuttavamaks Arega, kellega Sindil vahetu piir puudub. Muljeid kogunes sedavõrd palju, et päevast ülevaadet kirjutama minnes sai päris kiiresti loobutud põhjalikumast kirjeldusest. Iga vald, iga allasutus, iga inimene, kellega kohtumine aset leidis, väärib omaette loo kirjutamist. Võimatu on kümneid ja kümneid muljeid ka kõige väiksemas mahus ühes kirjatükis vahendada.

Imetlust väärib Tori valla ajaleht Kaldad, mille maht on muljetavaldavalt suur juba aastaid ja hea eeskuju kõigile ühinevatele omavalitsustele. Väga hästi maitses ka Tori Jõesuus toodetav ja kuulus siider, mida Tori rahvamaja juhataja Argo Juske ajaloolise hoone paraaduksel pakkus.

Urmas Saard

Share via
Copy link
Powered by Social Snap