Sindis peeti kaheteistkümnendat võimlemispidu

Eilsega on Sindi Avatud Noortekeskus korraldanud juba tervelt tosinal korral võimlemispidu. Pärnu maakonnast registreerus 150 esinejat ja oma osalemisega tekitas elevust ka hiireke Hubert.

Sindi võimlemispidu 2017
Võimlemisrühma Stellla neiud, kellega Margit Scmidt 13 aastat tagasi Sindis alustas. Äärtel Helle Vent ja hiireke. Foto: Helen Parmen

Eelmisel aastal tähistas noorteühing 4H oma 25. juubelit, mis viis selle maskoti sünnipäevatuurile ja nii külastas sõbralik Hubert ka Sindi võimlemispidu. Hakkas siis sedavõrd meeldima, et oli eile ammu enne esimeste peoliste saabumist kohal. Jagas võimlemispeo kavalehti, rinnamärke, šokolaadi ja juhatas suurde saali.

Istusin siis hiirekese juhatusel hiirvaikselt oma kohale, Sindi noortekeskuse juhataja kõrvale. Alguseni oli veel mõni minut aega ja Helle Vent meenutas sosinal aastat 2005. „Sindi noortekeskus oli alles oma esimesi samme tegemas. Kaks endist huvijuhti, mina Sindi Gümnaasiumist ja Margit Schmidt Kilingi-Nõmme gümnaasiumist mõtlesime, mida vahvat võiks uue algatusena ette võtta? Oli ju varem koostöö alati suurepäraselt toiminud,“ jutustas Vent Sindi iluvõimlemisringi sünnilugu. Lasteaia juhtkond ja linnavalitsus olid kohe mõttest vaimustunud ja tööd alustati kolme kuni viieaastaste poiste ning tüdrukutega. Umbes 60 mudilasega lasteaia väikeses saalis pidi üsna raskelt alustama, aga mõne kuu möödudes jäid alles need, kellele ala meelejärgi oli. Hundiratas, spagaat, rõnga-, hüpitsa- ja pallikavad hakkasid vähehaaval ilmet võtma.

Kavalehele oli märgitud 22 etteastet. Sindit esindasid Stella, Täheratas ja Hope, võimlemisklubi Rühti esindasid Pärlid ja Pöial-Liisid; Ainulat Tibud, Piisake, Rosait, Haldjad, Piigad; Kilingi-Nõmmet Githa 2.-4.kl. rühm ja neidude tantsurühm; Pärnut Stuudio Happy Dancers, Pärlike ja üksikesineja Kätry-Lisette Kuusik.

„2011.aasta oli märgiline – saime osta esimese päris õige võimlejate vaiba, mis teenib meid tänaseni ja seda kasutame ka sellel võimlemispeol. Siiani on meeles, kuidas me kahekesi Margitiga Vändras seda ostmas käisime. Suur vaip andis võimlejatele palju uusi võimalusi enda arendamiseks,“ jätkas Vent selgitustega.

[pullquote]Esimesena tegid etteaste Sindi võimlemisrühma Stella iluvõimlejad, kes alustasid 13 aastat tagasi.[/pullquote]Lavale tuli Marion Tõldsepp, võttis mikrofoni ja taganes lavasügavikku, et lauluga pidulikule avamisele sära lisada. Lavakujunduse oli teinud Argo Juske. Lillelise kujunduse ees poodiumi trepil sättis end kuulama ka Hubert. Sindi linnapea Rein Ariko oli tervitussõnu öeldes veidi kurvameelne, sest väljas oli ilus päikseline ilm, mida saalis ei näinud. Aga sellele vastukaaluks väljendas ta kordades suuremat rõõmu sellest, mis laval toimuma hakkab. Publikuna osalemise eest pälvisid tänu ja lillekimbu nii linnapea kui haridus- ja kultuurinõunik Mart Tõnismäe.

Esimesena tegid etteaste Sindi võimlemisrühma Stella iluvõimlejad, kes alustasid 13 aastat tagasi. Järgmisena esinesid Pärnu stuudio Ainula Tibud kavaga „Lotte ja ta sõbrad“, millele Tõnismäe elas erilise vaimustusega kaasa. Kõigi esinejate kohta andis kommentaare lava külgmiste kardinate varju peitunud Margit Schmidt. Sindi gümnaasiumi tantsurühm Hope juhendaja on Merili Passel, kelle õde Mariko Passel juhtis kuni Sindist lahkumiseni rühma D.R.E.A.M.

Marleenid oli kolmel korral laval. Esimesena Marleen Ruusmaa, hiljem Marleen Mets ja enne lõppu mõlemad koos. Kava nimetus ikka sama: Happy Dancers. Sindi Täheratas vähenes laval sedavõrd, kuidas nad ükshaaval lahkudes lõid Hubertile patsu ja istusid tema kõrvale lava ette trepile.

Sindi võimlemispidu 2017
Sindi võimlemispidu koos Hubertiga. Foto: Helen Parmen

Kui võimlemisklubi Rüht rühma Pärlid võimlejad esitasid kava „Akrobaatika non-stop“, müksas Vent mind kõrvalistmelt ja sosistas, et selles kavas osaleb ka Margit Schmidti tütretütar. „Margiti tütar on samuti iluvõimleja, põlvkonnast põlvkonda võimlevad Margiti järglased.“ Kilingi-Nõmme Githa fitnessrulliga sooritatud liikumised äratasid ka Hubertis huvi harjutuste vastu ja üks tütarlastest loovutas mõneks ajaks oma rulli hiirekesele harjutada.

Kätry-Lisette Kuusik kutsus esile publiku tormilise aplausi. Esimest korda esines Sindi seltsimaja laval Pärnu tantsuansambel Pärlike. Nemad on vene rahvusest: 20 tüdrukut ja neli poissi. Juhendaja on Jelena Vaganova. Esineti vene rahvatantsuga „Neli küla“, mis pani lava tõeliselt värisema ja rahva valjuhäälselt kaasa elama. Paremini sobitus iluvõimlemise kavasse nende teine esinemine, kuigi ka „Neli küla“ oli mõnus vahepala seninähtule. Valgetes kleitides tantsiti „Unenägu“.

Võimlemispeo viimane esinemine tuli peo avaesinejalt Stellalt. Nemad esitasid popurii „Parimad palad“, millega võideti ühel aastal Tallinas peetud üleriigilisel võistlusel eripreemia. Kolmekesi tantsiti rõnga-, lindi- ja vabakavaga. “Päikesetõus mägedes oli meie lindikava nimetus Austria nädala pidulikul lõpetamisel ja selleks spetsiaalselt selgeks õpitud,” sosistas Vent kõrva.

Võimlemispeo toetajad Sindi linnavalitsus, Fein-Elast Estonia, Pajo trükikoda ja muidugi ka Sindi Avatud Noortekeskus.

Sindi võimlemispidu 2017

 

 

 

Vaata Helen Parmeni koostatud väga suurt pildigaleriid kaheteistkümnendast Sindi võimlemispeost

Urmas Saard

Samal teemal:

Sindi IX võimlemispidu Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi võimlemispidu kinkis taas unustamatuid silmapilke