Tartu rahust kõnelevad Sindi gümnaasiumi õpilased ja Mart Helme

Uudist täiendatud: 31. jaanuaril

Sintlastele ja Sindi gümnaasiumile on väga tähtis, et üks Tartu rahu sepistajatest oli Sindis sündinud ja omaaegses Sindi ministeeriumikoolis õppinud Julius Seljamaa. See teadmine selgitabki põhjust, miks peetakse 2. veebruaril taas Sindi gümnaasiumis Tartu rahu teemalist õpilaskonverentsi.

Meenutus Tartu rahu 95 aastapäeva tähistamisest Sindi gümnaasiumis Foto Urmas SaardKõigile ajaloohuvilistele avatud õpilaskonverents toimub Sindi gümnaasiumi aulas 2. veebruaril algusega kell 13.00 ja kestab ca 45 minutit.

Tänavu keskenduvad õpilased William Tomingase mälestustele. Konverentsil saavad sõna õpilased Eliise Kull, Egon Gentalen, Martin Salundi, Meelike Liiv, Eliria Kaup, Chätlyn Parts ja Ats Tobias Pikk. Õpilastelt kuuleb, et Tomingas oli üks rahukonverentsi organisaatoritest ja vahetu osaleja.

„3. detsembri varahommikul sõitis erirong Tartust Irboska suunas. Kaasa sõitis ka rühm sõdureid, kes saadeti kolonel Puskari poolt Vene delegatsiooni kaitseks. Venelaste kohvreid sai kolm koormat, seitsmele reele asusid Krassini mees- ja naiskaastöölised: 15 meest ja 9 naist. Koos Krassini, Joffe ja Klõskoga istusime autosse,“ võib lugeda Tomingase mälestustest, mida nüüd on Sindi gümnaasiumi õpilased õpetajate Lembit Roosimäe ja Eneli Arusaare abiga tundma õppinud ja valmis vahendama ka teistele ajaloohuvilistele.

Lipud ehivad Sindi gümnaasiumi hoonet Tartu rahu 95 aastapäeval Foto Urmas SaardÕpilaskonverents algab lauluga „Eesti muld ja Eesti süda“, mida laulavad Melissa Aaslaid, „Sindi Ööbik 2008“, ja vilistlane Taavi-Toomas Tärk, kes saab loodetavasti selleks päevaks Kuperjanovi väeosast puhkust. Lauljaid juhendab Jelena Kuvšinova. Õpilaste ettekannete järel laulab poistekoor „Eestimaa, su mehemeel“. Poiste juhendajad on Ene Alunurm ja Hellika Hartõkainen.

Õpilaskonverentsi teisel poolel esineb loenguga diplomaat ja riigikogu riigikaitsekomisjoni aseesimees Mart Helme, kelle arvates võiks tema ettekande pealkirjaks olla “Kuidas eestlased lõid sõjaväljal kaht impeeriumi”

 

Pildid meenutavad Tartu rahu 95. aastapäeva tähistamist Sindi gümnaasiumis. Fotod: Urmas Saard →

Urmas Saard