Jaanus Torrim: ärgem olgem ainult jõuluajal head

Pärnus süüdati pimeda saabudes esimene advendiküünal ja tehti head mitte ainult sõnades.

Esimesel adventpühal Pärnus Rüütli platsil Foto Urmas Saard
Esimesel adventpühal Pärnus Rüütli platsil. Foto: Urmas Saard

Traditsiooniliselt alustasid pärnakad esimese adventpüha tähistamist kaunimate advendi- ja jõululaulude ühislaulmisega Eliisabeti kirikus. Seejärel kogunesid kirikulised Eliisabeti kiriku ette, et ühiselt jõuluvanade ja Janne Ristimetsa tantsuinglitega alustada jalutuskäiku mööda Rüütli tänavat Rüütli platsile. Kõige ees sammusid Eliisabeti koguduse diakon Jaanus Torrim ja Pärnu linnapea Romek Kosenkranius.

Rüütli platsil tervitas linnakodanikke jõuluvana Ärni. Kõnelesid Torrim ja Kosenkranius.

Torrim rääkis valgusest, mida vajab iga inimene ja kogu loodu: loomad, linnud, taimed. „Valgus aitab tihtipeale eemalduda ka meie muredest ja vaadata läbi pimeduse kumava valguse poole. Torrimi arvates võiksime mõelda advendi ajal nendele inimestele, kellel võibolla ei ole lähedasi, kellel ei ole perekondi ja kes on üksinda. „Vaadakem enda ümber ringi, kas minu naabrimehel või -naisel on jõuluõhtul kedagi. Kas meie võiksime olla nende kõrval ja kutsuda neid endale kasvõi külla. Et nad ei oleks kurvad. Et ka neil oleks rõõmsad jõulud.“ Diakon pidas tähtsaks, et kiriku altari küünlast läidetud tuli valgustaks meie riigi inimeste hingesid ja südameid. „Ärgem olgem ainult jõuluajal head või väga head. Olgem kogu aeg head, ärgem riielgem ja ärgem tehkem kurja üksteisele, vaid olgem üksteise kõrval ja toetagem üksteist. Et inglid oleksid saatmas teid teie eluteel.“

Kosenkranius osundas advendi aja kokkulangevusele kõige pimedama ajaga meie laiuskraadil. „Nagu täna on taevas hästi pime, on ka maailm siin ja seal pime ja pead tõstab kurjusejõud. Aga seda me ju ometi ei taha. Soovin jõulurahu ja südamete leidmist. Nähke oma ümber kaasinimest, aidakem teda,“ rääkis linnapea.

Vokaalansambel Mirt Foto Urmas Saard
Vokaalansambel Mirt. Foto: Urmas Saard

Heateod ei jäänud üksnes sõnadesse. Aegsasti olid kohal LC Pärnu Koidula naised. Tule kohale tõstetud pajas kees vesi ja pakuti tulist jõuluteed. Koidula lõvid on juba palju aastaid abistanud heategevusega Pärnu toimetuleku kooli ja kogunud nende vajaduste tarvis raha. „Eelmistel aastatel oleme kogunud mingi sihipärase vajaduse katteks. Tänavu anname annetuse koolile üle, et saaksid oma ära nägemise järgi kulutada,“ selgitas LC Pärnu Koidula liige Jane Mets.

Üllatuse valmistasid EKRE piirkonna inimesed. Kümme päkapikku koos oma jõuluvanaga jagasid ühtekokku pooltuhat kingipakki maiasmokkadele laiali. „Käime igal advendil rahva hulgas oma jõuluvana ja päkapikkudega. Sedakorda said kommipakid otsa 15 minutiga.“ rääkis Pärnu piirkonna esimees Helle Kullerkupp.

Eesti Vabariigi väljakuulutamise monumendi kaare all laulis vokaalansambel Mirt. Õrna lumekihiga kaetud muruvaibal tantsisid Janne Ristimetsa tantsustuudio tantsuinglid. Kuusepuul süttisid jõuluvalgustid. Advendituld jagasid linnapea ja diakon. Väljaku Ringi tänava poolsel serval läks sädelema ilutulestik. Korstna Talu jõuluvana oli lahkus ise ja upitas järgemööda lapsi veohobuse seljale istuma.

Urmas Saard

Share via
Copy link
Powered by Social Snap