Võidutule teekond Valga maakonnas

Käesoleval aastal tähistatakse 23. juunil traditsioonilist maakaitsepäeva Otepääl ja võidutuli alustab teekonda samuti Otepäält. Maakaitsepäeva perepäeva külastavad USA liitlasväed.

Kaitseliidu perepäev Otepääl Foto Monika Otrokova
Kaitseliidu perepäev Otepääl. Foto: Monika Otrokova

Kaitseliidu Valgamaa maleva pealik Tõnis Org sõnas, et maakaitsepäeva puhul toimub Otepää Keskväljakul perepäev, kus oma tegevust ja tehnikat tutvustavad politsei, päästeamet, kaitseliit, naiskodukaitse, Kaitseresursside Amet ja Punane rist. “Kavas on ka võidupüha paraadil Võrus osalenud kaitseliidu üksuste paraad. Külla tuleb Eesti kaitseväe 1. Jalaväebrigaadi suurtükipataljon ning külalistel on au näha USA liitlasi lahingusoomukitel koos kaasaskantavate tankitõrjeraketiheitjatega,” selgitas major Tõnis Org.

Valga militaarteemapark korraldab relvanäituse ja laserlahinguid, proovida saab laskesimulaatorit, avatud on militaarkauplus “Välk ja pauk”. Meeleolu loob Pühajärve puhkpilliorkester, sõdurisuppi pakub naiskodukaitse. Presidendi läkitatud võidutule toovad Otepääle noorkotkas Paul Poderat ja kodutütar Marge Tamm. Edasi viivad Valgamaa omavalitsusjuhid tule oma valdadesse ja linnadesse.

“Maakonnas on traditsioon, et suurüritused käivad karusellina mööda Valgamaa kolme suuremat tõmbekeskust. Tänavu on küll Valga aasta, aga kuna Otepää tähistab oma 900. juubelit ja seotud tihedalt eestlaste muistse vabadusvõitlusega, siis otsustasime maakondlikku maakaitsepäeva ja võidupüha tähistada siin. Mul on väga hea meel, et kõik koostööpartnerid selle ideega kaasa tulid,” ütles Valga maavanem Margus Lepik.

Otepää vallavanem Kalev Laul sõnas, et Otepääle on suur au juubeliaastal võõrustada maakondlikku maakaitsepäeva. “Meil on hea meel, et just sellel aastal, mil Otepää tähistab esmamainimise 900. aastapäeva, alustab võidutuli Valga maakonnas oma teekonda just Otepäält,” ütles Kalev Laul. Võidutule teekond Valga maakonnas: Otepää vabadussammas 14.30; Valga vabadussammas 15.00; Tõrva vabadussammas 15.15; Lüllemäe vabadussammas 17.00.

Võidupüha puhul istutavad Kaitseliidu Valgamaa maleva pealik Tõnis Org, Valga maavanem Margus Lepik ja Otepää vallavanem Kalev Laul Võru maavanema poolt saadetud Võidutamme Otepää valda.

Võidupüha tähistamine maakondliku maakaitsepäevana Otepääl

11.00 võidupüha jumalateenistus Otepää Maarja kirikus;
11.30 pärgade asetamine Otepää Vabadussamba juures;
12.00 valgamaa maakaitsepäev Otepää Keskväljakul;
13.45 võidupüha paraadil Võrus osalenud Kaitseliidu üksuste rivistus;
13.50 Eesti Vabariigi lipu sissetoomine, kõned ja sõnavõtud;
14.00 presidendi poolt läkitatud võidutule saabumine Valga maakonda