Sindi haljasalade hooldus on erakordselt töömahukas

Sindi on väga roheline linn: 25 parki ja roheala, mis moodustab ca 1/7 linna territooriumist. Linna pindala on 5,01 km2. Arvestuslikult tähendab see haljastuse hooldust alal, mis on ligilähedaselt 0,7 km2 ja peale. Väikesele linnale mitte kergete killast ülesanne.

Sindis, Lohu pargis Foto Urmas Saard
Sindis, Lohu pargis. Foto: Urmas Saard

Sindi kommunaal on 100% linnavalitsuse hallatav asutus, kes peab oma nappide võimaluste juures seatud kohustustega toime tulema. Talvel lumi, mida sel aastal õnneks väga palju polnud, sügisel puulehed, lisaks puude hooldus, hooldusraie jne, rääkimata igapäevasest linna puhtuse tagamisest.

Väga töömahukas ja linnale kulukas töö on suvekuudel haljasalade niitmine. Heli Ruus, Sindi kommunaali juhataja kohusetäitja, ütles, et linnale jõutakse niitmisega ring peale teha umbes nädalaga. Rohtu ei või liiga pikaks kasvada lasta, sest siis ei niida masin enam korralikult ära. Ühel muruniidukil on võimalus vahetada tavaline lõikur ka pikema heina niitmiseks mõeldud seadme vastu. Muruniidukeid on kommunaali kasutuses kaks. Lisaks 3 trimmerit kraavide ja selliste kohtade niitmiseks, kuhu niidumasinaga ligi ei pääse. Veel on suurte pindade niitmiseks üks päris suur traktor.

Linnaeelarves ei ole niitmisele kulutatavat summat eraldi reana välja toodud. Ruus arvas, et kaudselt võiks selle muidugi välja arvestada. Masinate kulu, remont, kütus, töötajate tasud jne. Aga ima arvutustetagi on ilmne, et odav see linnale ei ole. Väikest abi saab linn ka sellest, et saadetakse karistatuid tööga oma üleastumisi heastama. „Kes teeb paar tundi, kes rohkem. Igat tööd neile anda ei saa, esmalt tuleb vaadata näkku ja arvestada ka kehaliste võimetega. Üldjuhul me tehnikat nende kätte ei anna, aga tööd saab hästi teha ka luua ja kühvliga. Linn ei pea neile tehtud töö eest palka maksma,“ selgitas Ruus.

„Sindi gümnaasiumi ümbruse ja staadioni niitmise on võtnud kool oma hooleks. Kool soovib, et staadioni muru saaks niidetud kaks korda nädalas. Seda on meie jaoks selgelt väga palju ja siis ei olekski enam aega muuga tegeleda. Andsime kolmanda muruniiduki kooli kastusse,“ rääkis Ruus.

„Keset päeva läheb praeguste ilmadega väga kuumaks. Alustame niitmisega kaheksast, siis pole veel liiga palav. Päeval leiame ka muud tööd. Tööst puudust juba ei tule,“ naeris Ruus.

Urmas Saard