Pärnu Vana turu käekäik püsib endiselt teravdatud tähelepanu all

Pool tundi enne eilset Pärnu linnavolikogu istungit kogunes raekoja juurde mõnikümmend inimest avaldama arvamust Pärnu Vanal turul ette võetavate ümberkorralduste suhtes, millest mõned seisukohad olid kantud plakatitele.

Piketeerijad otsivad Pärnu turule lahendust Foto Urmas Saard
Piketeerijad otsivad Pärnu turule lahendust. Foto: Urmas Saard

Piketi peakorraldaja MTÜ Aita Meie Inimest juhatuse liige Helle Kullerkupp selgitas välja tulemise peamist põhjust. Ta ütles, et linnavalitsus on omal ajal turu erakätesse laskmisel teinud olulisi vigu, mille tagajärgedega tuleb praegusel valitsusel tegeleda. Uue turuhoone ehitamist nõudev plakat jätkas algselt Kullerkupu välja käidud idee hoidmist.

17. märtsi volikogu istungil tegi IRL-i fraktsiooni nimel Annely Akkermann ettepaneku linnaturu rajamiseks ja avaldas mõtet lisada 21. aprillil toimuva linnavolikogu istungi päevakorda punkt Pärnu Linnaturu rajamisest. „Tuleks määratleda turu asukoht, rajamiseks vajalike planeeringute, investeeringute ajakava ja maht,“ ütles ta tookord volikogule peetud sütitavas ja tugevalt argumenteeritud kõnes. Nüüd teame, et sellisel kujul ettepanek volikogusse ei jõudnud ja piirdus üksnes teema käsitlusega infotunnis.

Akkermann kommenteeris hetke seisu neljas punktis. Esiteks pidas ta oluliseks linna ja Vana turu arendaja vahel sõlmitud kokkulepet konkreetsete mahtude osas, mille kasutamist võimaldatakse väikekauplejatele nii turuhoones kui avatud osal. Teisena toetab linnavalitsus ettevõtjate taotlust asutada turg Tammsaare tänava ja Riia maantee ristmikule Suure-Jõe Selveri vastas. Kolmandaks, linnavalitsus toetab Pärnu Keskust hooajalise avaturu laiendamisel Martensi väljakul. Neljandaks kinnitas linnapea, et juhul kui need kolm ettevõtjatega ühiselt sündinud lahendust tööle ei rakendu, nõustub linnavalitsus kavandama asukoha klassikalise turu rajamiseks ning andma selle mõne ettevõtja kasutusse turu välja ehitamiseks. „Nüüd tundub küll, et linnavalitsus on probleemi pikemas perspektiivis läbi mõelnud ja ei jäta Pärnu turulisi, nii müüjaid kui kauplejaid, saatuse hooleks. Jääme siis lootma, et mitu turgu eraldi ei jää liiga väikeseks ning ei hääbu vastastikuses konkurentsis,“ ütles Akkermann. Aga lisas selle juurde veel sedagi, et kui aasta pärast ilmneb teistsugune asjade kulg, kujuneb Pärnu turu küsimusest järgmiste kohalike valimiste jaoks üks peamisi probleeme. Akkermanni arvates poleks vajaduse korral paar miljonit turu rajamiseks linnale ületamatu takistus.

Ootamata järgmisi valimisi on Kullerkupu sõnul kogutud praeguseks ligemale 2500 toetusallkirja Pärnu Vana turu jäämiseks väike-ettevõtjate kauplemiskohana.

Vestluses piketeerijatega rääkis linnavolinik Valter Parve sellest, et kümne voliniku meelest peaks linnaturu arendamine ja pidamine olema kohaliku omavalitsuse pädevuses.

Urmas Saard

One thought on “Pärnu Vana turu käekäik püsib endiselt teravdatud tähelepanu all”

Kommenteerimine on suletud.