Saarde pärimuspäev kogub rahva Kilingi-Nõmmele

Saarde valla pärimuslik ja peredele suunatud rahvakultuuripäev toimus eelmisel aastal esimest korda. Sel aastal jätkatakse pärimuspäeva traditsiooni ja tegemist on ühe Pärnumaa piirkondliku Baltica eelpeoga.

Kilingi-Nõmme klubi Foto Urmas Saard
Kilingi-Nõmme klubi. Foto: Urmas Saard

Pärimuspäev sai tõuke kohalikest pärimuslugude kogumisest. Eelmisel aastal kogutud pärimusjuttude hulgas oli vana-aja toiduretsept kartuliriivkaraski valmistamise kohta. Seda pidupäevarooga pakutakse ja süüakse ühiselt sellel aastal.

Lugusid, mida pärimuspäeval lugeda, on kogutud ka see aasta. Aino Kapsta on kirja pannud ja laste abil välja andnud raamatu, mis võiks paljudele olla eeskujuks. Kokku on pandud kohalike vanade tööriistade näitus. Pärimuspäevale kutsutakse kohalikes rahvariietes, kasvõi mõne üksiku detailiga, selleks, et oma kodukoha rõivaid uhkusega hoida ja teineteisele esitleda.

Haruldase külakosti toovad päevale soome-ugri sugulasrahva ersa-mokša folklooriansambli Kilejne lauljad, kes tähistavad sel päeval traditsioonilise ersa keele päeva. Pärimuspäeva lõpetab vahvate koolipoiste lõõtsamäng Karksi-Nuiast. Esinevad Lõõtsavägilased, kelle pillimängu saatel on hea tantsugi lüüa.

Külalisesinejate vahele jääb aega oma kandi laule-mänge meelde tuletada. Seda kõike Kilingi-Nõmme, Tali ja Surju õpilaste kaasabil. Omaaegseid mänge õpetab Eha Kuusk, kes meenutab ka saarde murdesõnu. Pärimuspäeval on esindatud saarde käsitöö. Kõigil on võimalus proovida ketramist Merike Bakhofi juhendamisel, niksiga kerimist kerilaual Tiina Kuuma juhendamisel, pajupilli meisterdamist Kullar Vreimanni juhendamisel ja kandle mängimist Piia Salomoni ja Tiia Hermanni juhendamisel.

[pullquote]Saarde pärimuspäev on Pärnumaa ühe eelpeona veel viimaste toredate pärimuspidude seas, mis väärtustavad oma kodukoha eripära ja traditsioone, tähistades seda eheda pärimuspeoga, millest kõik kogukonna inimesed osa saavad võtta.[/pullquote]Rahvusvaheline Pärimuspidu Baltica leiab aset 2016. aasta jaaniajal. Paikkondlikud eelpeod erinevates maakondades on toimunud juba alates 2015. aasta märtsikuust. Saarde pärimuspäev on Pärnumaa ühe eelpeona veel viimaste toredate pärimuspidude seas, mis väärtustavad oma kodukoha eripära ja traditsioone, tähistades seda eheda pärimuspeoga, millest kõik kogukonna inimesed osa saavad võtta. Pärimuspidu Baltica ärgitab pärimusehuvilisi kokku tulema ja teineteisega oma kombeid jagama, tähistama rahvakalendri pühasid ja pidama pidusid koos erinevate põlvkondadega!

Baltica peod toimuvad 22.-24. juuni erinevates Eesti paikades – suured pärimuspäevad Moostes ja Vanamõisas ning pärimuslikud jaaniõhtud külaplatsidel ja koduõuedel. Eesti folklooriansamblid ja seltsid otsivad üles oma kandi suve ja jaaniaja laulud, õpetavad tantse ning esitavad oma pillilugusid ja tegevust. Väliskülalised naaberriikidest ja kaugemalt tutvustavad enda kultuure ja muusikat. Külla tulevad oma riikides väga tunnustatud ja tuntud pärimuskollektiivid, kellele on tähtis oma maa traditsioonilise kultuuri esindamine ja samuti rahvakalendri tähtpäevade hoidmine.

Saarde pärimuspäeva päevakava 16. aprillil Kilingi-Nõmme klubis

Kell 10.00 uksed avatud. Näitused, töötoad (eessaalis)
* Kandle katsumine
* Pajupilli meisterdamine
* Voki vuristamine
* Niksiga kerimine (kerilaual)
10.30 Soome-ugri rahvaste tervitus: ersa-mokša folklooriansambel Kilejne.
11.00 Keskpõrandale kokku (suures saalis)
* Regilaulud (eeslauljad Surju põhikooli õpilased Tiia Hermanni juhendamisel).
* Saarde murdesõnad; kooliteemaline pärimusjutt (vahendab Eha Kuusk).
* Rahvalikud lood, tantsud ja laulud Tali põhikooli õpilastelt Piia Salomoni juhendamisel, Kilingi-Nõmme gümnaasiumi rahvatantsurühmalt Eve Sinijärve juhendamisel, Kilingi-Nõmme gümnaasiumi laululastelt, juhendaja Mare Tallo.
* Saarde mõistatused, rahvalikud mängud ja ühislaulud.
12.00 Saarde kardulariivkaraskisüümine (pärimusjuttude kogumisel saadud retsept)
12.30 esinevad Lõõtsavägilased (tants ja taga-ajamine)

Rohkem infot: kultuur@saarde.ee, Kilingi-Nõmme Klubi, tel 55 695 715

Pildigalerii meenutab eelmise aasta Saarde pärimuspäeva